Hør Finn Skårderud om mannen som fant mening i konsentrasjonsleirene

I denne nye episoden av Boktips-podcasten forteller Finn Skårderud om Victor Frankls «Livet er mening» og Bernhard Mohr om «Tvillingenes dagbok» av Agota Kristof.

Estimert lesetid 3min
Foto av Finn Skårderud og Bernhard Mohr
I den sjette episoden av Boktips’ podcast får du høre Finn Skårderud og Bernhard Mohr fortelle om hver sin klassiker.

Denne episoden av Boktips-podcasten ble tatt opp på Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset 1. november. Her forteller Finn Skårderud om Viktor Frankl og hans bok Livet er mening, som er en del av det nye kulturbiblioteket som heter Livets bibliotek.

I tillegg forteller Bernhard Mohr som både er forfatter og forlagsredaktør i Cappelen Damm om en av sine favoritt-romaner: Tvillingenes dagbok av Agota Kristof.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Hør alle de tidligere episodene her.

Livets bibliotek

Denne høsten er det lansert fem bøker i serien Livets bibliotek. Det er moderne klassikere om de menneskelige spørsmål i vår egen samtid, om eksistens, etikk, kjærlighet og samfunn. De «evige» menneskelige livsutfordringer: Hva vil det si å være menneske? Hva er et godt liv? Hvordan bør vi leve? Hvordan bør vi møte hverandre? Mange av bøkene i Livets bibliotek har solgt hundretusener her i landet på seksti og syttitallet, og er nå kommet med nye norske forord.

Finn Skårderud om Viktor Frankls Livet er mening

Finn Skårderud forteller i denne episoden av Boktips om Viktor Frankls Livet er mening som er en del av Livets bibliotek. Viktor Emil Frankl (1905 – 1997) var en østerriksk nevrolog og psykiater. Han var en av de som overlevde Holocaust. Han satt både i Auschwitz, Theresienstadt, Kaufering og Türkheim.

Viktor Frankl fant en del av det viktigste ved sin filosofi mens han var i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig. Frankl var opptatt av at mange døde, men noen overlevde: «Hvem er det som overlever? Hvem er det som ikke overlever? Han sier at det betyr ikke så mye med din fysiske utrustning. Det handler mer om din evne til å se mening.»

Bernhard Mohr om Tvillingens dagbok

I tillegg til å være redaktør hos Cappelen Damm, er Benhard Mohr forfatter og har bl.a. skrevet Hvorfor stemmer russerne på Putin?

I denne podcasten forteller han om en av sine favoritt-romaner: Tvillingens dagbok av Agota Kristof. Det er en moderne klassiker fra 1986 som har fått helt fantastiske kritikker også nå ved nyutgivelsen.

Ole Jacob Hoel i Adresseavisen var en av flere som ga den terningkast 6, og han skrev: «Et knytteneveslag av en roman. (…) Nyutgivelse av klassisk fabel som på slående nøkternt, men likevel poetisk vis formidler menneskelig fornedrelse.»

Ny episode hver tirsdag og fredag

Boktips er podcasten for deg som elsker bøker. Norges mest spennende forfattere forteller om bøkene de skriver og bøkene de leser, bøker som har formet dem og bøker alle burde lese. Programleder er Knut Gørvell. Utgis av Cappelen Damm Forlag.

Hver tirsdag og fredag fram til jul vil det bli publisert nye episoder av Boktips. Til nå er det publisert fem episoder: Ingvar Ambjørnsen, Krim-spesial med Hans Olav Lahlum, Gard Sveen og Torkil Damhaug, Ketil Bjørnstad og Boktips LIVE med Kjetil Østli, Torgrim Eggen og Vegard Tenold Aase og Lars Saabye Christensen.

På fredag kan du høre Marte Spurkland i samtale med Peder Kjøs.