Fem bøker om sjakk

Dokumentar og samfunnFem bøker om sjakk

De siste årene har sjakk funnet veien inn i nordmenns hjerter. Vi har funnet fram noen sjakkbøker for deg som vil fordype deg ytterligere i sjakkens verden.

Estimert lesetid 4min
SJAKKFEBER: Vi har funnet fram fem bøker om sjakk vi tror du vil like. (Foto: Rungpranomkorn)

Spillet sjakk har eksistert i århundrer og spilles av millioner verden over. Likevel har sjakken i mange år vært forbeholdt de spesielt interesserte. Nå er ting i endring. Flere og flere trykker sjakkbrikkene til sitt bryst, og sjakksendinger på TV har gjort spillet mer populært her hjemme i Norge enn noen gang – ikke minst på grunn av vår egen verdensstjerne Magnus Carlsen.

Vi har derfor funnet fram fem svært gode bøker om det som kan sies å være verdens vakreste spill.

Historien om norsk sjakk gjennom Simen Agdestein

Sjakken som var av Atle Grønn

Dette er en bok om sjakken slik den var. Om sjakken før datamaskinene endret spillet globalt, og før Magnus Carlsen gjorde sjakk til allemannseie i Norge. Dette er fortellingen om sjakken på 1980-tallet og framover, sett gjennom Simen Agdestein, som hadde evner på sjakkbrettet vi aldri hadde sett i norsk sjakk, og som måtte gjøre umulige valg mellom livets fristelser og kallet som sjakkspiller. Jo hardere sjakk-Norge prøvde å dra ham mot brettet, jo mer strittet han mot.

Tilfeldigvis var Agdestein ikke bare i verdenstoppen i sjakk, men også på landslaget i fotball. Slik skapte Agdestein «den norske sjakkskolen», der sjakk er sport.

Gjennom dagboknotater og unikt arkivmateriale gir boka et innblikk i sjakkspillerens innerste tanker, hengivenheten til spillet og sårbarheten i sinnet som kjennetegner ekte sjakkspillere på alle nivåer. Samtidig er boka en skildring av en forgangen tid, fra originalene i sjakklubben til de største personlighetene i internasjonal sjakk.

Et kjærlighetsbrev til sjakken

Sjakken eller livet
Atle Grønn

Sjakken eller livet av Atle Grønn

Sjakken eller livet er en annerledes bok om sjakk, en reise i sjakkens historie og kultur og en hyllest til dem som i ulike livssituasjoner er besatt av spillet.

Atle Grønn har de siste årene blitt et kjent fjes for alle som følger med på sjakksendingene på NRK. I denne boken skildrer han møter med mennesker som på mange måter må velge mellom sjakken eller livet. Boken er skrevet med varme, humor og en stor dose kjærlighet for verdens vakreste spill.

En reise i sjakkgenienes hoder

Sjakkgeniene av Atle Grønn og Hans Olav Lahlum

Sjakkens historie er på mange måter en histore om ulike mennesker. I denne boken forteller Atle Grønn og Hans Olav Lahlum denne historien gjennom de 16 verdensmesterne fra Wilhelm Steinitz (1886) helt fram til vår egen Magnus Carlsen.

Bokens mål kan sies å ikke bare fortelle om disse sjakkgeniene, men også å prøve å forstå dem. Hva er det som driver dem? Hvordan skiller de seg fra andre mennesker? Hva er det med dette spillet som gjør at noen vier hele livet sitt til det?

Sjekkgeniene er perfekt for deg som både liker sjakk, historie og gode fortellinger.

Krim for sjakkfrelste barn

Magnus Carlsen og sjakkmorderen av Aleksander Kirkwood Brown og John S. Jamtli

En seriemorder ryster Oslo, og politiet står på bar bakke. Alle de døde har en sjakkbrikke i hånden, men ellers er det ikke noe som knytter ofrene sammen. Hvem annen kan løse gåten enn sjakklegenden Magnus Carlsen? Sjakkmorderen starter en katt og mus-lek med Magnus og politibetjent Maud, men morderen ligger alltid noen trekk foran dem.

Aleksander Kirkwood Brown og John S. Jamtli har laget en drivende og actionfylt tegneserieroman hvor løsningen på krimgåten i store trekk følger sjakkens logikk og regler.

Den perfekte inngang til sjakkens verden

Sjakk – Slik blir du helt konge av Ellisiv Reppen (illustrert av Flu Hartberg)

Er du klar for å bli helt konge i sjakk?
Sjakk er verdens mest populære brettspill og spilles av flere hundre millioner mennesker i alle aldre.


I denne boken lærer du hvordan brikkene flytter og hva som er lurt å gjøre i de ulike fasene av spillet. Både de som aldri har tatt i en sjakkbrikke og de som kan litt sjakk fra før, kan lære noe i denne boken. Passer aller best for barn og ungdom i alderen 12-16 år.