Spenning og grøss for barn og unge

BarnebøkerBarn 10-12 årSpenning og grøss for barn og unge

Fyll opp bokhylla med skumle barne- og ungdomsbøker, finn fram lommelykta og gjør dere klare for hårreisende lesestunder på mørke kvelder!

Estimert lesetid 7min
Jente som leser bok under dyna i lyset fra en lommelykt
Kryp under dyna med en skikkelig skummel bok! (Foto: Getty)

Er du glad i det litt skumle? På mørke kvelder er det ingenting som er bedre enn å krype opp i sofaen med en grøssende god bok. Vi forlenger spooky season med en stabel bøker som får håret til å reise seg i nakken på både liten og stor!

Den vesle vampyren er tilbake!

Grugledelig gjensyn med Anton, som en lørdagskveld plutselig får besøk av den vesle vampyren Rydiger von Schlotterstein. I den første boka i serien om Den vesle vampyren blir det umake paret venner, og Rydiger introduserer Anton for søsknene sine, Anna den Tannløse og Lumpi den Sterke. Anton får til og med bli med hjem til familien hans, der han så vidt slipper unna den blodtørstige tante Dorothea. I et forsøk på å bli kjent med Antons nye venner, inviterer foreldrene hans hele den besynderlig bleke familien Schlotterstein hjem til seg.

Angela Sommer-Bodenburgs bøker om Den vesle vampyren har solgt over 10 millioner bøker på verdensbasis, og er oversatt til 30 språk.

Passer for barn fra 6 år.
Bøkene finnes også som lydbøker, du finner hele serien her.

Kultfenomenet Grøsserne

Grøsserne har gitt barn og unge gåsehud og hjertebank siden 1992, både som bøker, filmer og TV-serier – ja, til og med som musikal. Nå er den originale bokserien ute i ny drakt, til glede (og gru) for en ny generasjon lesere!

I Den levende dukken møter vi Lindy og buktalerdukken hennes, Herr Ørefik. Ørefik er ikke akkurat pen å se på, men han er utrolig morsom, og Lindy morer seg med å lære ham å snakke og bevege seg. Kris er sjalu og synes søsteren får altfor mye oppmerksomhet. Hun bestemmer seg for å få seg sin egen dukke, men så begynner det å skje merkelige ting. Ekle ting. Mystiske ting. Kan dukken virkelig stå bak alt som skjer?

Passer for barn fra 9 år. Hvis de tør…
Serien finnes også som lydbøker, du finner alle formater her.

Udyr – ubehagelig skummel og lettlest thriller

Hva skjer hvis samfunnet plutselig bryter sammen, noe skummelt og ukjent truer og alle er redde for alle?

Abdi (13) og lillesøster Alva må rømme gjennom skogen etter at sivilisasjonen rundt dem kollapser og moren deres – og mange andre – blir drept av noen skumle og hittil ukjente udyr. Strømmen er borte, alle biler står og de menneskene som er igjen, gjemmer seg – for udyra og for hverandre. Vi følger Abdi og Alva gjennom skogen og mot havet. Men hvordan kan de komme seg i trygghet – og hvem kan de faktisk stole på?

Udyr er en original grøsser. Lettlest og ubehagelig spennende!

Passer for barn/ungdom fra 10 år.

True crime og skumle grøss fra virkeligheten

Pernille Tufte Radeid, skrekkentusiast og programleder for Truecrimepodden har skrevet barneboka hun selv gjerne skulle lest som liten. Her har hun samlet et knippe av sine favorittmysterier, stemningsfullt illustrert av Jannicke Hansen.

Her finner du uløste kriminalsaker fra moderne tid, som Isdalskvinnen, Plaza-kvinnen og Jan Wiborg-saken, men også historien om munken i Nidarosdomen, sjøormen i Seljord og legenden om Gudbrand Gløtt.

Denne boka er en gave til alle true crime-fans – og deres barn/nieser/nevøer/barnebarn, og setter stemninga for sesongen!

Passer for barn/ungdom fra 9 år.

Det spøker på fjellet

Bok 365 kalte det «en grøsser av det gode gamle slaget», og Sidsel Jøranlids spenningsroman passer like godt en mørk høstkveld som på hytta i påsken.

Mamma har arvet en hytte etter onkel Gunnar. Simon og familien har bare vært der noen få ganger. Men hver eneste gang de kommer opp på hytta, får Simon en ekkel følelse. Nå er det påskeferie og endelig møter Simon og søsteren Sanne noen andre barn. Men hva er det egentlig som foregår på den forlatte fjellstua over veien? Og er det ikke noe rart med de barna de møtte … ?

Det spøker på fjellet er lettlest og akkurat passe skummel.

Passer for barn i alderen 8-10 år.

Dødens spill – paranormal grøssertrilogi for ungdom

Nå får du alle tre bøkene i Dødens spill-serien i hendige pocketutgaver.

I første bok i serien, Dødens spill, er hovedpersonen Rebekka i en sårbar situasjon etter plutselig å ha mistet faren sin i en ulykke. Hun finner et åndebrett som setter henne i kontakt med mørke krefter. Og det hun trodde var en ulykke, viser seg å være et drap. Så begynner merkelige ting å skje. Rebekka konfronteres med et mysterium, langt større enn hun kunne forestille seg.

Anne Elvedal har lang erfaring som manusforfatter fra både TV og film. Da Dødens spill utkom i 2020, skrev anmelder Astrid Fosvold i Periskop at Elvedals erfaringer med film hadde åpenbare fordeler:

«Elvedal kan håndverket sitt godt og balanserer elementene fint mot hverandre. Med mange spenningstopper og korte kapitler er det opplagt at romanen skal leses fort.»

Forfatteren er åpen om at hun har brukt erfaringer og opplevelser fra eget liv. Elvedal mistet selv sin far i en dramatisk ulykke i ung alder. Og hun vokste opp i et bilmiljø som han var en del av. Dette preger også handlingen og rammen rundt Dødens spill.

Passer for ungdom fra 14 år.

Monsterjegeren Edward Rubikon

Julebukkenes natt er den åttende boka i serien om monsterjegeren Edward Rubikon, men den første rene tegneserieboka. Boka er også i et større format enn de andre bøkene.

Forfatter Aleksander Kirkwood Brown og illustratør Andreas Iversen har her laget et skikkelig spennende julemysterium.

Edward Rubikon er monsterjeger – en hemmelig familiearv som nesten ingen kjenner til, men som holder hjembyen Grimsrud fri for monstre og uhyrer. I årets utgivelse er skurken selveste julebukken, en figur som har ligget nede noen år fordi ingen trodde på ham. Men nå som folk er villige til å tro på nesten hva som helst av konspirasjonsteorier og annet fjas, ser julebukken sitt snitt til å komme tilbake til sin gamle storhet. Heldigvis for Grimsruds innbyggere er Edward og vennene på saken!

Passer for barn fra 8 år.
De andre bøkene i serien om Edward Rubikon finner du her.

Nelly Rapp – kosegrøss for barn som leser selv

Serien om Nelly Rapp er spennende bøker med mysterier som må løses med lærdom og list, fra forfatteren bak bøkene om LasseMajas Detektivbyrå.

Nelly Rapp er en nysgjerrig, modig og litt utålmodig 10-åring. Sammen med hunden London sendes hun ut på oppdrag blant spøkelser, vampyrer og monstre.

Nelly Rapp og Monsterskolen er første bok i serien.

Passer for barn fra 6 år.
Her finner du hele serien om monsteragenten Nelly Rapp, inkludert lydbøker.

Grusomt gode vitsetegninger

Forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Eivind Gulliksen er ute med en ny samling originale enruters vitsetegninger, denne gangen med fokus på det skumle. I Koselig med katt er det blod og gørr, død og fordervelse fra ende til annen. Perfekt for deg som liker skjelettvitser, zombiehumor og trolljokes!

Passer for barn fra 6 år.
Her finner du flere bøker i serien «Helsprø vitsetegninger».

Dødsgøy! Vitsetegning fra Koselig med katt.

Pulverheksa feirer halloween

Pulverheksa har, merkelig nok, aldri hørt om halloween. Hun skjønner derfor ingenting da det en mørk høstkveld banker på døra, og en liten heks står utenfor. «Knask eller knep», sier den lille heksa. Hva i all verden skal det bety? Pulverheksa, Hokus og Pokus blir med den lille heksa på en runde i Pulverskogen, hvor de møter kjente skikkelser som Tyven, Politimannen og Drømmeprinsen.

Ikke så høy gåsehudfaktor, men fortellingen er både koselig og informativ.

Passer for barn fra 3 år.