Kritikerros til Dag O. Hessen: – Anbefales på det varmeste

Dokumentar og samfunnPopulærvitenskapKritikerros til Dag O. Hessen: – Anbefales på det varmeste

Begeistringen lar ikke vente på seg når Brageprisvinner Dag O. Hessen tar for seg sitt kanskje største tema så langt: Selve livet.

Estimert lesetid 3min
Fotokollasj av Dag O Hessen og anmeldelser til boka «Liv»
Dag O. Hessen soper inn lovord fra anmelderne for sin siste bok «Liv». NRK skriver: «Liv er en bok tettpakket av informasjon som er popularisert og forklart så godt det er mulig, med dette tross alt ganske krevende emnet.» (Foto: Anne Valeur)

Er det én mann som vet å formidle kompliserte temaer på en engasjerende måte, er det Dag O. Hessen. Professoren i biologi vant i fjor høst Brageprisens Hederspris for 2020, blant annet for sin «faglige tyngde og personlig entusiasme». Kanskje kan man kalle han Norges svar på Yuval Noah Harari? I alle fall har de to mye til felles, med sine populærvitenskapelige bøker om de aller største linjene i historien.

Nå får også Hessens nyeste bok, LivHistorien om universets mest spektakulære oppfinnelse, strålende mottakelse av anmelderne. Det er en slags oppfølger til de kritikerroste og bestselgende C – Karbon og Vi – og tar for seg et av de største mysteriene av dem alle: Hva er liv og hvordan oppsto det? 

Onsdag 15. september kan du se Dag O. Hessen i samtale med Jostein Gaarder i Cappelen Damm-huset. Meld deg på her!

Foto av «Liv» av Dag O. Hessen
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Boka Liv – Historien om universets mest spektakulære oppfinnelse er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Terningkast 5 i VG: «Hyllest til livet!»

VG åpnet anmelderballet med en femmer på terningen, og trekker naturligvis frem Hessens formidlingsevne.

«Hessen trekker leseren fort inn og med seg – i en bok som virkelig ikke er helt enkel i partier, men har en tekst som fører leseren med seg gjennom sin friskhet, overraskelser, en velopplagt tone og mange gode språklige vendinger,» skriver Guri Hjeltnes.

Liv svirrer rundt noen av de svimelende faktaene rundt selve vår eksistens. Hjeltnes mener Hessen «reflekterer godt rundt det ufattelige vinnerloddet mennesket har trukket som får leve og være del av mangfoldet av livsformer. Homo sapiens har 300.000 års historie som art – det har vært 15.000 generasjoner før oss.»

Videre kaller hun boka en konfirmantgave de luxe: «Dette er en flott sakprosabok som mang en vitebegjærlig ungdom […] og kunnskapssøkende voksen kan ha glede av».

NRK: «Anbefales på det varmeste»

NRKs kritiker Ola Hegdal er kanskje enda mer entusiastisk i sin anmeldelse: «Liv er en bok tettpakket av informasjon som er popularisert og forklart så godt det er mulig, med dette tross alt ganske krevende emnet,» skriver han, og fortsetter:

«Under lesningen får jeg et mektig inntrykk av livet som en viltvoksende, uendelig tilpasningsdyktig og nærmest ustoppelig kraft, som makter å finne en måte å overleve og vokse på, under de mest fiendtlige, umulige forhold,» skriver Hegdal.

Som en samfunnsengasjert biolog, er temaer som naturtap og klimakrise aldri langt unna for Hessen. Selv om Liv først og fremst handler om et enda større perspektiv, vil en ha vansker for å lese boka uten å få en større respekt for den ganske utrolige naturen vi omgir oss med.

Derfor er det kanskje ikke rart at Hegdal mener «boken kan anbefales på det varmeste for alle som har den aller minste interesse for den levende naturen omkring oss, noe som burde gi den en ganske stor målgruppe».

Onsdag 15. september kan du se Dag O. Hessen i samtale med Jostein Gaarder i Cappelen Damm-huset. Meld deg på her!

Boka Liv – Historien om universets mest spektakulære oppfinnelse er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.