Jørgen + Anne = Tidenes kjæresteroman

BarnebøkerBarn 8-10 årJørgen + Anne = Tidenes kjæresteroman

«Jørgen + Anne er sant» er den mest forelska boken du kan tenke deg, skrevet av prisbelønte bestselgerforfatteren Vigdis Hjorth.

Estimert lesetid 2min
Omslagsbilde av Jørgen + Anne er sant
Jørgen + Anne er sant har vært en favoritt blant både jenter og gutter i forskjellige aldre siden 1984. Foto: Maria Kleppe Vihovde

De to siste ukene har vi startet en ny barnebok-spalte på Boktips! Hver uke trekker vi frem en bok som har underholdt barn i generasjon etter generasjon. Bøker man koser seg nesten like mye med å lese høyt fra som forelder som det barna gjør.

Først ut var Til huttetuenes land, forrige uke løftet vi frem Snill av Gro Dahle , og denne uken er ukas barnebok Jørgen + Anne er sant, skrevet i 1984 av Vigdis Hjorth (f. 1959).

Forelska i fjerde klasse

Noen voksne tror man ikke blir forelsket før man er tretten år. Men det blir man. Og noen blir aldri så forelsket mer i hele livet som når de var ti år og gikk i fjerde.

Da Anne gikk i fjerde, var hun så forelsket i Jørgen at hun nesten ødela gjerdet i Banditthagen og sov bak en stein da de ikke var kjærester mer. Men Ellen med den lange hestehalen ville også bli kjæreste med Jørgen. Da skrev Anne et falskt kjærlighetsbrev.

Jørgen + Anne er sant vant Kritikerprisen for beste barnebok i 1985, og boken ble filmatisert i 2011, med stor suksess både i Norge og utenlands.

Basert på sin egen opplevelse

Vigdis Hjorth var selv 10 år gammel første gang hun følte seg forelska helt på ekte. Gutten het Jørgen og gikk i klassen hennes. Hun sendte ham et kjærlighetsbrev som han sendte i retur, og dette ble første gang Vigdis tenkte at hun skal skrive bok.

Akkurat det gjorde Vigdis. Boken har betydd mye for både barnehjerter og voksenhjerter siden bokens utgivelse, og blir stadig røsket av bokhyllene av nye lesere.

Bestselgende forfatter

Jørgen + Anne er sant ble Vigdis Hjorths første bestselger. Siden har hun gitt ut flere bestselgende romaner som Arv og Miljø og Er mor død. Sistnevnte har fått en rekke gode anmeldelser og fikk terningkast seks i Dagbladet.

Hun har også skrevet flere barn- og ungdomsbøker som Tungekysset og drømmen, og Råtne Rikard som ble utgitt i 2017.