«Snill»: En kritikerrost barnebok om å gå fra snill til sinna og selvstendig

BarnebøkerBarn 6-8 år«Snill»: En kritikerrost barnebok om å gå fra snill til sinna og selvstendig

«Snill» er en prisvinnende barnebok fra kunstnerparet Gro Dahle og Svein Nyhus, med sjarmerende rytmer og poetisk bilder.

Estimert lesetid 3min
Bilde av barneboken Snill
Snill er en prisbelønnet barnebok med poetisk symbolikk som passer for både små og store barn. Foto: Maria Kleppe Vihovde

Ny barnebok-spalte på Boktips! Hver uke trekker vi frem en bok som har underholdt barn i generasjon etter generasjon. Bøker man koser seg nesten like mye med å lese høyt fra som forelder som det barna gjør.

Først ut var Til huttetuenes land i forrige uke, og denne uken er det en litt nyere utgivelse, Snill skrevet av Gro Dahle (f.1962) som skal løftes frem.

Så snill at hun blir borte

Snill er en bildebok som henvender seg til barn fra ca. 5 år, til foreldre, småbarnpedagoger og andre voksne som forholder seg til barn.

Lussi er så snill, så snill. Så snill at hun en dag blir borte. Og ikke bare litt borte, men helt bortebortebortevekk borte. Faktisk helt inn i veggene vekk.

Lussi er så stille og snill og flink og ren og pen at ingen ser henne lenger. Ikke moren, ikke faren, ikke læreren og heller ikke de andre barna. Ikke engang den store vaktmesteren kan finne henne …

Viktig budskap for snille piker

En munter, poetisk og støyende bok som yngre barn lett vil forstå og leve seg inn i, mens større barn og voksne også vil se symbolikken og budskapet i underteksten. Lussi finner vei ut av veggen – og en overrumplende slutt viser andre snille piker at de må ta ansvar og finne sin vei.

Kritikerrost og prisbelønt tittel

Snill fikk Brageprisen i 2002 for beste barnebok, og en haug med anmeldelser fra ulike aktører som NRK, VG, Dagbladet og Bergens Tidende.

«På alle måter er dette en helstøpt og god bok», mente Mette Hofsødegård i Dagbladet. May Grethe Lerum i VG trillet terningkast 5 og skrev at «Gro Dahle skaper sine figurer med innsikt og respekt, og har en så høy språklig kvalitet at det pedagogiske underbudskapet aldri blir for sjenerende politisk korrekt».

«Tre ganger tre og dobbelt så viktig som all verdens bøllekurs for jenter», mente Nina Goga i Bergens Tidende og la til: «Snill er virkelig ikke en snill bok, men en hvordan-bli-sinna-og-selvstendig-bok».

Suksessduo

Gro Dahle og mannen hennes Svein Nyhus (f. 1962) har skrevet og lagd flere bøker sammen som Dragen, Akvarium, Roy og Blekkspruten. Sistnevnte fikk også terningkast seks av Bergens Tiende og handler om å gi barn et presist språk for overgrep.

Vanskelige men viktige tema går igjen i Gro Dahle sine bøker hvor hun skriver om blant annet omsorgssvikt, sorg, depresjon, pubertet og identitet. Bøkene til Gro Dahle er bøker som kan hjelpe til å starte en samtale med barn og lære de om de temaene man som forelder gruver seg til å fortelle om. Sånn sett er barnebøkene til Dahle gode verktøy for foreldre.

Gro Dahle har også publisert en rekke romaner, og mest nylig i 2021 kom «Tolv lysår» ut.