Tre barnebøker som forklarer politikk på de unges premisser

BarnebøkerFaktabøker for barnTre barnebøker som forklarer politikk på de unges premisser

Synes barna at politikk er komplisert og kjedelig? Med disse bøkene er det gode sjanser for å få opp både engasjementet og interessen i tide til valget!

Estimert lesetid 3min
Illustrasjon av demonstrasjonstog
Et nytt parti for mer iskrem, kanskje det hadde vært noe? Her er bøkene som gjør politikk spennende og morsomt for barna. Illustrasjon hentet fra boka «Hvorfor har vi ikke president i Norge?». (Illustrasjon: Leonard Furuberg)

Etter sommeren venter en spennende valghøst. Mange barn synes det er komplisert å følge med på politikken eller forstår ikke helt hvordan systemet fungerer. Så hvordan involvere de på en måte de selv synes er spennende?

Dette har vært noe av utgangspunktet for utgivelsene Hvorfor har vi ikke president i Norge og Barnas valg – din stemme teller! Begge bøkene er skrevet på barnas premisser. Det kommer også en høyaktuell bok for engasjerte ungdommer i tide til valget, nemlig Penelope Leas bok I hverandres verden.

De to førstnevnte fikk nylig applaus fra Gro Jørstad Nilsen som skriver for Barnebokkritikk: «Dette er bøker som tar samfunnsoppdraget på alvor, nemlig å opplyse små borgere om hvorfor det er viktig å avlegge sin stemme når den tid kommer.»

Hvorfor har vi ikke president i Norge?

I Hvorfor har vi ikke president i Norge har samfunnsdebattant Susanne Kaluza satt seg fore å skrive for barnas eget nivå når hun svarer på spørsmål. For kanskje er det like spennende for en 7-åring å vite om Erna Solberg bor på Stortinget som hva som foregår der ellers?

Hvorfor har vi ikke president i Norge er en morsom og lærerik bok om politikk, som passer fra 7-års alder. Barn spør om mye rart, og i denne boka får alle vi foreldre god hjelp til å svare de. For hva gjør egentlig en politiker? Og kan barn stemme når det er valg? Boka er skrevet på et lettfattelig språk og er humoristisk illustrert. Midt i blinken for barna i barneskolealder!

« … en nyttig og fin sakprosabok for barn. Gratis med på kjøpet får de voksne en oppfriskning av basiskunnskapen», skrev NRKs Shana Fevang Mathai da den utkom.

Barnas valg

I Barnas valg – din stemme teller! – som er ment for de litt eldre barna – har Stian Barsnes-Simonsen satt seg fore å forklare hvordan barn og unge selv kan være med på å påvirke politikk.

Barnas valg – din stemme teller! lærer barna om ytringsfrihet, demokrati, regjering og de ulike partiene på Stortinget. Boken er gjennomillustrert med morsomme avistegninger og legger til rette for mange gode samtaler med barna før og under valget. Boka er basert på Redd Barnas prosjekt med samme navn, som blant annet leverer lærerveiledning om valg til skolene, og har en egen valgomat for barn på nettsidene sine.

For hver solgte eksemplar av Barnas valg – din stemme teller!, får Redd Barna en donasjon på fem kroner til videre arbeid med prosjektet.

I hverandres verden

Det er bare å merke seg navnet. Penelope Lea (16) er allerede UNICEF-ambassadør og en godt kjent klimaaktivist for mange. Nå debuterer hun også med boka I hverandres verden. Det er ei bok som passer til den engasjerte ungdommen som er opptatt av miljø.

Gjennom sitt arbeid har Penelope truffet en rekke unike og inspirerende mennesker med forskjellige innfallsvinkler til hva vi kan gjøre med klimasaken. I boka får vi møte noen av de, i det Penelope selv sier er «en samling av samtaler jeg ikke vil glemme.»

Samlet gir samtalene en god forståelse av hva klimasaken dreier seg om akkurat nå.