Barnebok-suksessen Musse og Helium ble til ved et uhell

BarnebøkerBarn 4-6 årBarnebok-suksessen Musse og Helium ble til ved et uhell

Serien om Musse og Helium er en favoritt blant barna. Her får du vite alt om det svenske universet.

Estimert lesetid 5min
bilde av de tre bøkene i Musse og Helium-serien
Musse og Helium legger ut på et eventyr i en fantasiverden fylt med humor og spenning. Serien har hatt stor suksess i Sverige, og nå ser det ut til at også norske lesere lar seg begeistre av de to små musene (Foto: Åsmund Holien Mo)

Serien om Musse og Helium er et univers som forener kunnskap og underholdning, vennskap og sosial kompetanse. Musse & Helium har siden 2018 solgt over 400 000 bøker og lydbøker i Sverige, og alle de 5 bøkene er bestselgere blant barnebøkene.

Nå er de fire første bøkene oversatt og utgitt i Norge, og den femte boka utgis i høst. Musse og Helium har allerede sjarmert mange lesere og anmeldere.

«Boken passer perfekt som høytlesingsbok for de minste eller for barn i slukealderen», skrev Nora Steenberg i Bok365 om den første boka Mysteriet med hullet i veggen.

Serien er fargerikt illustrert og passer som høytlesningsbok fra 4-års alder, men de kan gjerne leses av barn mellom 6-10 år. Serien har som mål å forene kunnskap og underholdning med vennskap og sosial kompetanse.

Serien er oversatt til norsk av Nina Aspen.

Finner et mystisk hull i veggen

Eventyret om Musse og Helium starter hjemme hos en jente som heter Camilla – hvor to de to musene har forvillet seg inn. En dag oppdager de et hull i veggen , og nysgjerrige som de er blir de uforsiktige og ramler uti hullet. Der lander de i en parallell verden, Dyreriket. Det viser seg at Musse og Helium er prins og prinsesse i Dyreriket – derfor får de straks et viktig oppdrag: De må finne den forsvunne Gullosten! Slik kan de også sørge for å beskytte Dyreriket fra de onde Duejegerne.

«Illustrasjonene er som tatt rett ut av en Disney-film, med en eventyraktig realisme i duse farger. Det er en strek som kler fortellingen (…) Norske barn kan glede seg til å stifte bekjentskap med disse nusselige skapningene», konkluderte Steenberg i sin anmeldelse.

En farefull ferd

Jakten på gullosten er den andre boka i serien om Musse og Helium og i denne er de to små musene ute på et farlig oppdrag for å redde Dyreriket fra duegjegerne. På veien møter de både gode og onde skapninger, det er ikke alltid så lett for Musse og Helium å vite hvem som er til å stole på. De blir stadig overrasket underveis og det viser seg at deres venner Ta-Ta og Gribbeline ikke har fortalt hele sannheten om Dyreriket. Det skjer uforklarlige ting, som at usynlige broer dukker opp, eller skikkelser plutselig går opp i røyk. Det virker til og med som trestubber kan prate!

Eventyret i Lindrizia

I den tredje og nyeste boken i Musse og Helium-universet, legger de to musene ut på eventyr inn i enda en magisk verden – vinterlandet Lindrizia, som er prinsessens Frahs rike. Men det skumle snømonstret Galaha bor også her, og om han får tak i Musse og Helium er eventyret deres over! Musene møter ikke bare utfordringer, men de ser og opplever også fantastiske ting. For eksempel dukker det opp usynlige servitører, en giraff med tre hoder og flygende hunder! Vil Musse og Helium finne sporene som leder til gullosten og foreldrene? Selv om alt ikke går som planlagt, er en ting sikkert: Musse og Helium er svært modige. De gjør virkelig sitt beste for å redde Dyreriket og alle dets innbyggere fra de onde duejegerne.

Farlige duejegere

I bok nummer fire, I duejegernes grep, fortsetter Musse og Heliums livsviktige oppdrag. Nå er de på vei tilbake til Dyreriket for å finne gullosten og sine foreldre. Med hjelp av prinsessen Frahs flyvende hunder svever de over det snødekte landet Lindrizia. Men de rekker knapt å komme tilbake til Dyreriket før de oppdager at der kryr det av onde duejegere som er klare til å ta dem til fange. Det er kun ren og skjær magi som kan hjelpe dem videre! Men de befinner seg i en verden der hva som helst kan skje. Og i dette eventyret møter de kamuflerte skilpadder, sovende drager og båter som kan prate! Men det mest uventede er en vakker spion, som rapporterer alt den ser til Duejegerne. Klarer Musse og Helium å unngå duejegernes grep og redde Dyreriket en gang for alle?

Ny bok høsten 2022

I september utgis den femte boka i Musse og Helium-serien, Den siste kampen. Til tross for at de nå er innelåst i en mørk, fuktig kjeller hos duejegerne, så nekter de å gi opp. Når musene finner ut at duejegerne har tenkt å skade katten Sigge dersom de ikke vil hjelpe dem med å finne gullosten, så må de tenke og handle raskt. Gullosten finnes fortsatt et sted der ute. Spørsmålet er: Blir det de gode eller de onde som finner den først? Musse og Helium står nå overfor sin største kamp noensinne. Heldigvis får de hjelp fra uventet hold og dessuten får de oppleve noe veldig spesielt, nemlig hvordan gode gjerninger og bra energi kan komme tilbake som en boomerang!

Musse dukket opp ved et uhell

Forfatter Camilla Brinck forteller i et intervju med et svensk nettmagasin at historien om Musse og Helium startet som lydfortellinger. Brinck er nemlig en kjent artist i Sverige, og det var under en innspilling av en duett at hun kom til å skru lyden feil vei og stemmen ble veldig lys.

– Jeg skulle gjøre stemmen min om til en mannsstemme slik at produsentene skulle få en følelse av hvordan det kom til å høre ut. Jeg trakk i feil retning og i stedet for å bli en mann ble det en helt ny karakter, det var Musse som dukket opp.

Sånn startet eventyret som etter hvert også ble til en serie av bøker. Musse og Helium har til og med sin egen Youtube-kanal. Eventyret om Musse og Helium fortsetter i Norge i mai. Da kommer den fjerde boken i serien: I duejegernes grep

Her kan du lese om alle bøkene i serien.