Blomstene våkner til live i Elsa Beskows klassiker – barneboka som står seg etter over 100 år

BarnebøkerBarn 4-6 årBlomstene våkner til live i Elsa Beskows klassiker – barneboka som står seg etter over 100 år

Elsa Beskows «Blomsterfesten» er fylt med vakre, vårlige illustrasjoner og en drømmende fortelling om blomster som våkner til live.

Estimert lesetid 2min
Bilde av Blomstefesten av Elsa Beskow
«Blomstefesten» av Elsa Beskow har en fast plass i mange bokhyller i Norge, og blir stadig lest av nye generasjoner. Foto: Maria Klippe Vihovde

Ukas barnebok er en spalte på Boktips (og på vår barnebok-Instagram, @barneboker), hvor vi trekker frem en bok som både store og små har fått glede av opp gjennom tidene. Her trekker vi frem bøker vi selv vokste opp med, som Lindgren-fortellinger, til nyere utgivelser som vil glede foreldre og barn i lang tid fremover, slik som Jørgen + Anne er sant. Ukas barnebok får du alltid til en redusert pris. Denne uken er det Elsa Beskow sin tur.

Tidligere i spalten har vi trekt frem følgende favoritter:

Alene på sankthansaften

Blomsterfesten ble for første gang utgitt i 1914, og har siden hatt en fast plass i bokhylla.

Vi møter Lisa, som sitter alene på trappen utenfor huset til mormor. Det er sankthansaften, og hun ha rakt og luket i hagen hele dagen, mens mormor har pyntet inne. Da mormor må bort til herregården med garn, må Lisa være igjen hjemme og feire sankthansaften alene.

Men så skjer det noe magisk, hun får besøk av sankthansfeen! Alle blomstene våkner til live, og Lisa får feire sammen med dem.

Skrevet slik hun selv fortalte det til barna

Elsa Beskow (1874-1953) var en svensk forfatter og billedkunstner som er kjent for sine mange vakre eventyrbøker for barn. Hennes gjennombrudd var i 1901 med boken Puttes eventyr i blåbærskogen.

Eventyrene hennes er skrevet og fortalt akkurat slik hun selv fortalte de til sine egne barn og barnebarn. Mange i dagens foreldregenerasjon, og besteforeldre-generasjon har selv vokst opp med denne boken, og trolig vil mange fortsette å vokse opp med å bli fortalt denne vakre historien.

Foto: Maria Klippe Vihovde

Nostalgiske eventyr

Elsa Beskow har skrevet en rekke eventyrbøker for barn, blant annet Solegget og Smånissene. Noe som ofte går igjen i utgivelsene til Elsa Beskow er små eventyrlige folk, i form av enten alver, nissebarn eller feer som lever ute i naturen. Mange av disse er nostalgiske eventyr foreldregenerasjonen og besteforeldregenerasjonen kan huske fra sin barndom.