«Ronja Røverdatter» er barnas Romeo og Julie-fortelling

BarnebøkerBarn 6-8 år«Ronja Røverdatter» er barnas Romeo og Julie-fortelling

Ukas barnebok er en klassiker fra vår kjære Astrid Lindgren. Hennes «Ronja Røverdatter» er en magisk Romeo og Julie-fortelling for barn.

Estimert lesetid 3min
Ronja Røverdatter er en barnebok-favoritt hos både store og små. Foto: Maria Kleppe Vihovde

Ukas barnebok er en spalte på Boktips hvor vi trekker frem en bok som har underholdt både store og små opp gjennom tidene. Både bildebøker, høytlesningsbøker, ungdomsbøker og alt imellom.

Tidligere i spalten har vi trukket frem følgende barnebok-favoritter:

Ville pleie barnet i seg selv

Denne ukas barnebok er den folkekjære Lindgren-klassikeren Ronja Røverdatter. Astrid Lindgren er en av våre aller største barnebokforfattere. Før hun døde i 2002, fortalte hun om sin motivasjon til å skrive akkurat barnebøker. Lindgren ville pleie barnet i seg selv, og håpet at bøkene kunne bidra til at andre barn også kunne ha det litt morsomt. Med bøkene håpet hun å bidra til litt mer menneskevennlig og demokratisk grunnsyn hos leserne.

Ronja Røverdatter lærer de voksne å leve i harmoni

Ronja Røverdatter er en av Lindgrens mest kjente eventyrfortellinger. Boka handler om Ronja og Birk, to barn av rivaliserende røverhøvdinger, som egentlig ikke skal være venner.

Deres vennskap trues av feiden mellom familiene, men barna nekter å la seg skille.

For Ronja og Birk beviser hvordan det er mulig å leve i harmoni på tross av gamle feider og forskjeller i kjønn og kultur. Barna står frem som forbilder og lærer de voksne å tåle litt mer av hverandre og håndtere problemer på en fredelig måte.

Det hele utspiller seg i den magiske Mattisskogen, hvor Ronja utforsker dype skoger, innsjøer og fjelltopper på sine eventyr i naturen. Jentungen trenger ikke være redd på sine ferder, da hun lever i harmoni med både dyrene og naturen rundt seg. Noe som er med å gjør boken evig aktuell, nå i heten av klimadebatten.

Foto av boka «Ronja Røverdatter» av Astrid Lindgren
(Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Viktig og relevant tematikk

Ronja Røverdatter er en bok med like relevant tematikk den dag i dag, som da den først ble publisert i 1981. Romanen oppsummerer alt Lindgren var opptatt av gjennom sitt forfatterskap og generelle liv: lek, frihet, vennskap, kjærlighet, livet, døden og menneskets ansvar for egen lykke.

Astrid Lindgrens forfatterskap strekker seg tilbake til 1944, og hun publiserte til sammen 100 bøker, som har solgt 160 millioner eksemplarer og utgitt i nærmest 100 land. Hennes mest kjente verk er Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberget, Karlson på taket, Brødrene Løvehjerte og Vi på Saltkråkan.