16 kritikere har talt: Her er de beste barnebøkene fra 2000-tallet

Barn 4-6 årBarn 4-6 år16 kritikere har talt: Her er de beste barnebøkene fra 2000-tallet

Klassekampen har samlet kritikernes barnebokfavoritter. Her er de norske barnebøkene som fortjener en fast plass i alle bokhyller.

Estimert lesetid 3min
Foto av barn i tre med bokomslag
Klassekampen inviterte 16 kritikere til å kåre de beste barnebøkene fra 2000-tallet. Her er pallplassene. (Foto: Åsmund Holien Mo)

I en serie om barnebøker hos Klassekampen har avisa fått 16 kritikere til å liste opp barnefavoritter fra 2000 frem til 2020. Det har resultert i en uformell toppliste over de beste nye barnebøkene sett fra kritikernes ståsted.

På listen finner vi blant annet bestselgeren Bukkene Bruse på badeland og Brageprisvinneren Maria Parr med boka Tonje Glimmerdal, om den originale jenta som har Gunnvald på 74 som bestevenn.

Den skjulte skatten Garmann sommer er også med på lista, og har dere ikke lest denne er det på høy tid nå! For boka fikk Stian Hole flere store priser, blant annet Brageprisen her i Norge.

Under er de fire bøkene som kom på Klassekampens kritikertopp. Tre av bøkene får du nå til halv pris i Cappelen Damms nettbutikk.

1. Tonje Glimmerdal

Tonje Glimmerdal er det eneste barnet i Glimmerdalen. Og den tøffeste jenta som har bodd der på lenge. Bestevennen til Tonje er Gunnvald, en bisk mann på 74. De to kjenner hverandre ut og inn. Eller gjør de egentlig det?

En dag finner Tonje ut at Gunnvald har en hemmelighet. Mens våren smelter snøen og får fjellene til å glitre kjemper Glimmerdalens vesle dunder for å berge lykken og feletonene til sin beste venn. Illustratør er Åshild Irgens.

Her kan du bestille Tonje Glimmerdal i heftet utgave til 179,-

2. Garmanns sommer

I Garmanns sommer er ferien snart over og Garmann skal begynne på skolen. Han gruer seg, og han prøver å finne ut om de voksne også gruer seg til noe. Dessuten er ingen av tennene hans løse. Nå har han kjent etter hver dag i hele sommer, og nå begynner det å haste.

Så kommer det besøk av noen gamle tanter som bor i en annen by. De er fra en annen tid, og Garmann tenker og spekulerer over liv og død, nåtid og fremtid.

Her kan du bestille Garmanns sommer til halv pris!

3. Bukkene Bruse på badeland

Bukkene Bruse er som vanlig på vei til seters for å gjøre seg fete. Men på veien ser de et nytt skilt! «Badeland 200 meter» står det. Det høres fristende ut for de tre bukkene. Særlig er de interessert i den lange sklia. Men mens de bader på badelandet kommer en ubuden gjest: trollet. Boka er en fantasifull fortelling med ellevill lek i tekst og bilder med et av våre mest kjente eventyr. Det er Gry Moursund som har illustrert boka.

Her kan du bestille Bukkene bruse på badeland til halv pris!

4. Pling i bollen

I dette universet, skapt av forfatter Ingvild H. Rishøi og illustratør Bendik Kaltenborn er ingenting umulig: Her kan for eksempel en dachs uten videre bli venn med en laks! Disse rimene peker respektfullt, men ertende på sjangerens store mestre – som Inger Hagerup og André Bjerke. Men først og fremst er dette rim for en ny generasjon. Noen er er rørende, men de fleste er ville og underlige. Felles for dem alle er at de utviser en sjelden språklig oppfinnsomhet.

Her kan du bestille Pling i bollen til halv pris!

Vi unner oss et lite rim fra Pling i bollen til slutt:

Ferdinand Feie
han tjukke og breie
nekta fullstendig å slutte med bleie.
Nå er han blitt far
og røyker sigar
så folk syns jo bleia er littegrann rar.