Kjersti Herland Johnsens juleroman kuppet av amerikansk forlagsgigant: – Jula er som et forstørrelsesglass på livet

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerKjersti Herland Johnsens juleroman kuppet av amerikansk forlagsgigant: – Jula er som et forstørrelsesglass på livet

Rettighetene til «Jul på Himmelfjell hotell» gikk for rekordsum. – Det familiedrevne høyfjellshotellet har flere historier i seg, sier Kjersti Herland Johnsen.

Estimert lesetid 6min
Foto av forfatter Kjersti Herland Johnsen
Kjersti Herland Johnsen har tidligere utgitt juleromanen «Julebrev». Nå har hun suksess i både inn- og utland med «Jul på Himmelfjell hotell». (Foto: Lina Hindrum)

«Jeg fikk en melding fra agenturet om å sjekke e-posten, og beskjeden «Ja, du leste rett!»», forteller Kjersti Herland Johnsen om da hun fikk nyheten om det amerikanske rekordbudet på hennes jule-feelgood Jul på Himmelfjell hotell.

Og hun måtte faktisk lese det som stod der flere ganger, før hun trodde på det.

– Det var jo et veldig anerkjent og stort forlag, HarperCollins, og de hadde lagt en betydelig sum på bordet for å utgi nettopp min bok på engelsk.

Forfatterdrøm i oppfyllelse

Hva som traff de amerikanske forleggerne vites ikke sikkert, men kombinasjonen julefortelling med iboende mysterium, erkenorsk, familiedrevet høyfjellshotell og fargerikt persongalleri med en kvinnelig norsk fjellklatrer i spissen har etter all sannsynlighet vært medvirkende.

Å nå et så stort marked som det amerikanske, er for Herland Johnsen en forfatterdrøm som går i oppfyllelse.

– Jeg skriver fordi jeg håper å treffe mange lesere, og dette øker jo virkelig mulighetene for det. Samtidig er det også bittelitt skummelt. Tenk om det ikke treffer markedet der i det hele tatt, og alle blir skuffet?, sier forfatteren før hun raskt tilføyer at hun gjenkjenner den indre sabotøren i seg som sier slikt, og passer på å overdøve henne med glede og feiring.

– Og mest av alt er det en inspirasjon til å fortsette å skrive. Jeg blir veldig glad når jeg får tilbakemeldinger fra lesere om bøkene mine. Håper de skaper gode følelser og kanskje også litt ettertanke.

Gamle hemmeligheter, knuste drømmer og nye sjanser

I Jul på Himmelfjell hotell har den kjente fjellklatreren og ekspedisjonslederen Ingrid Berg vendt hjem fra det store utland for å overta ledelsen av Himmelfjell hotell, som familien hennes har drevet i generasjoner. Julen nærmer seg, og mange gjester er ventet. Forventningene er høye, og Ingrid blir sett på som det tradisjonsrike klatrehotellets redningskvinne.

Men – det er duket for forviklinger. For det er noen som ikke ønsker at Ingrid skal lykkes med hotelldriften, og fallhøyden er stor. Og der har Ingrid et problem: Hun har blitt redd for høyder.

Det handler om gamle hemmeligheter, knuste drømmer og om å starte på nytt.

En hyggelig bok å lese i førjulstida.

Hverdagsnett.no om Jul på Himmelfjell hotell

Familiehotellets redningskvinne

– Ingrid er veldig tøff av seg, sier Herland Johnsen om sin hovedkarakter.

– Hun har hatt stor suksess som fjellklatrer og ekspedisjonsleder, så hun har erfaring med å overkomme vanskelige hindre. Og bestemoren som har drevet hotellet så langt, er jo over åtti år, så det er virkelig på tide at hun får avløsning. Men da Ingrid overtar oppdager hun at det nok er litt mer å ta tak i enn hun var klar over.

Et tradisjonsrikt familiehotell som Himmelfjell hotell er jo den ultimate setting for både hygge og forviklinger. Har du selv noen opplevelser fra et liknende hotell?

– Jeg har ikke jobbet på hotell selv, men jeg har vært innom mange hyggelige hoteller og fjellstuer og synes at de er veldig atmosfæriske. De ligger ofte ganske isolert og værthardt til, og det er ikke vanskelig å forestille seg at ting kan gå galt, sier Herland Johnsen.

Foto av juleromanen "Jul på Himmelfjell hotell" av Kjersti Herland Johnsen
Jul på Himmelfjell hotell vil garantert fremkalle den rette julestemningen. (Foto: Lina Hindrum)

Jul på Himmelfjell hotell kan bestilles hjem her.
Kjøp Jul på Himmelfjell hotell som e-bok her.

Nyskapende vri

Trenden med juleromaner, som kom hit fra England noen år tilbake, ser virkelig ut til å ha fått fotfeste her til lands. Og Jul på Himmelfjell hotell er blitt sagt å være en nyskapende vri på den klassiske julehistorien. Hva tenker forfatteren at ligger i dette?

Herland Johnsen kommer inn på at alle julefortellinger jo har et rammeverk, en dramaturgi, knyttet til selve julehøytiden. Man må ha noen problemer som skal løses, og det må skje før julaften – eller før første juledag, slik som i den britiske tradisjonen, hvor Charles Dickens er den store mesteren.

Men det som er nyskapende med hennes er nok kanskje at hun kombinerer flere sjangre, og at fortellingen dermed blir ganske kompleks.

– I tillegg til en feelgood-julehistorie er Jul på Himmelfjell hotell en fortelling som foregår på flere tidsplan. Det er altså også mysterier fra fortiden som skal nøstes opp, og som henger sammen med de utfordringene hovedpersonene møter i nåtid. Noen sammenlignet den med en Agatha Christie-roman, og da ble jeg glad, for hun er jo en mester i å lage gode plott – selv om denne boka da altså ikke er en krim, understreker hun.

Flere historier fra Himmelfjell hotell

Har du noen videre planer for Ingrid eller hotellet? Eller evt. noen av de mange andre fargerike karakterene?

– Ja, da jeg var ferdig med denne boken ble det klart for meg at selv om mange tråder nå er samlet, var det mange potensielle nye begynnelser her også. Potensielle kjærlighetshistorier, nye utfordringer og masse artige gjester som kommer til å dukke opp. Så jeg satser faktisk på å skrive mer om Ingrid, Mor Borghild og de andre karakterene på Himmelfjell hotell, forteller forfatteren.

Ikke dermed sagt at det bare blir bøker satt til jula, selv om hun synes stemningen, dramaturgien og alt som skal gjøres før jul utgjør et kjempegodt utgangspunkt for fortellinger.

– Jula er i vår kultur er som et slags forstørrelsesglass på livet. Har du det vondt ellers, blir det vondere i jula. Har du store gleder, blir de større i jula.

Julefavoritter

Når vi er inne på julefortellinger mer generelt – har hun noen favoritter?

– Dickens’ En julefortelling tror jeg alle er inspirert av, om de vet det eller ei. Og så finnes det veldig fine og gripende jule- og vinterfortellinger hos Astrid Lindgren. Av filmer er jo Love Actually en klassiker. Vi ser den om igjen nå i familien. Ikke særlig originalt, men jeg elsker den filmen. Den norske Hjem til jul-serien synes jeg også er kjempebra og morsom, oppsummerer Herland Johnsen.

Kan du nevne fem ting som er «ekte jul» for deg?

Bachs juleoratorium! Helt uovertruffen, storslagen musikk. Pinnekjøtt. Juletre. Gaver, fordi det er så koselig når man pakker dem opp, særlig hvis man har unger. Snø, fordi det er så pent. Lys i mørket. Ble det mer enn fem nå?, spør Kjersti Herland Johnsen, og smetter i tillegg inn en anbefaling av Göran Tunströms bok Juleoratoriet.

– Den er det i tillegg laget en fin filmatisering av, og hovedpersonen møter blant annet Selma Lagerlöf, som også har skrevet fine julefortellinger.

Jul på Himmelfjell hotell kan bestilles hjem her.
Kjøp Jul på Himmelfjell hotell som e-bok her.