Kim Andrea Brofeldt: – Hvis man begynner på noe, risikerer man å bli såret

SkjønnlitteraturRomanerKim Andrea Brofeldt: – Hvis man begynner på noe, risikerer man å bli såret

Sarah i den danske suksessdebuten «Avslutninger» avslutter avdødes uferdige prosjekter i stedet for å finne sin egen vei i livet.

Estimert lesetid 4min
Foto av forfatter Kim Andrea Brofeldt med omslaget til boka hennes "Avslutninger" lagt oppå
I «Avslutninger» skriver Kim Andrea Brofeldt humoristisk og rørende om selvbedrag og mot til nye livsvalg. (Foto: Nicolas Tobias Følsgaard)

«Jeg tror ikke at hun føler seg ensom. Hun tillater seg ikke å savne relasjoner til andre mennesker, for avslutningene får lov til å ta plass i stedet. De distraherer henne fra å tenke og føle for mye», forteller den danske suksessdebutanten Kim Andrea Brofeldt om sin hovedkarakter Sarah.

Drikker opp kaffekopper og leser ferdig bøker

Sarah i Avslutninger jobber på et sykehjem og har en greie med avslutninger. Hun avslutter ting for folk som har gått bort. Leser de siste kapitlene i bøker, drikker den siste halve koppen med kaffe og kjemper seg gjennom uferdige puslespill og håndarbeidsprosjekter.

Det eneste mennesket hun har jevnlig kontakt med, er faren, som har grodd helt fast i et for lengst avsluttet kjærlighetsforhold.

Avslutninger er tilgjengelig i fysisk format, e-bok eller nedlastbar lydbok.

Avslutninger enklere enn begynnelser

Sånn har Sarah levd siden hun var tenåring. Avslutninger er konkrete og overskuelige, begynnelser er det motsatte, så dem har hun behendig styrt unna. Så risikerer hun ikke å bli såret.

Sarah er usikker på seg selv som menneske. Som barn var hun konstant nødt til å innordne seg andre menneskers behov og følelser, og i en alder av 50 har hun fremdeles ikke funnet ut hvem hun er, hva hun vil eller hvordan hun virker på andre. Hun mangler en følelse av å være viktig for andre, og prøver å finne denne i det å avslutte noe for noen, mens hun passivt lar livet gli forbi, med de muligheter og opplevelser det kunne ha budt på, forteller forfatteren.

Men så mister Sarah jobben, og en blomsterhandler i strikkegenser maser seg vei inn i hverdagen hennes. Hun blir nødt til å forholde seg til fortidens hemmeligheter, som hun egentlig hadde pakket bort for lenge siden. Og til hvordan hun framover kan leve sitt eget liv.

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av Cappelen Damm (@cappelendamm)

Livsvalgene som skaper et menneske

Avslutninger er en fortelling om de valgene vi noen ganger tar for å skåne dem vi elsker – og uforvarende kommer til å gjøre det motsatte. Det er en historie om tilhørighet. Om å være far og datter, om å elske og miste, og om å finne sin egen vei i livet – selv om man har brukt lang tid på ikke å leve det.

Forfatteren forteller at hun med boka først og fremst ønsker å fortelle en god historie.

– Jeg har lenge vært veldig opptatt av de sporene av livsvalg som skaper et menneske. Av å finne inn til det hvorfor som ligger til grunn for mange av måtene hver enkelt av oss møter verden på. I enhver god historie er det alltid et godt hvorfor.

For å finne vår plass i verden må vi også ha en plass i andre menneskers liv. Være uunnværlige og ønskede.

Kim Andrea Brofeldt
Foto av boka "Avslutninger" av Kim Andrea Brofeldt.
Sarah i Avslutninger fullfører avdødes bøker, puslespill og håndarbeidsprosjekter, og drikker opp den siste halvdelen av kaffekoppen deres. Bestill boka hjem i postkassen her. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Behovet for å være uunnværlige

Inspirasjonen til romanen fikk Brofeldt bl.a. fra sin mormor, som var bibliotekar.

Hver eneste gang hun begynte på en ny bok, leste hun alltid først den siste siden, for som hun sa: «Hvis jeg dør før jeg har lest den ferdig, så vet jeg i det minste hva den ender med.» Dette med hva man etterlater seg uferdig når man dør har sittet i Kim Andrea Brofeldts bakhodet siden mormoren døde da hun var 18 år gammel.

Men de Sarah får en faktisk relasjon til i den virkelige verden er de som strekker ut hånden og er insisterende.

– Hun har alltid måttet tilpasse seg for å høre til, men disse menneskene gjør at hun blir nødt til å tørre å se sin fortid i øynene, sier Kim Andrea Brofeldt.

– Jeg tror vi alle har behov for å kjenne at vi er viktige for andre mennesker. For å finne vår plass i verden skal vi også ha en plass i andre menneskers liv. Være uunnværlige og ønskede, konkluderer forfatteren.

Avslutninger er tilgjengelig i fysisk format, e-bok eller nedlastbar lydbok.