Nadia Ansar med bok til høsten

Dokumentar og samfunnNadia Ansar med bok til høsten

Psykologspesialist Nadia Ansar gir denne høsten ut boken «Min skam» på Cappelen Damm. Boken er et dypt personlig oppgjør med hennes egen oppvekst i en patriarkalsk skamkultur, og kan leses opp mot ektemannen Abid Rajas bestselger «Min skyld» som utkom i 2021.

Estimert lesetid 3min
Bilde av Nadia Ansar
Til høsten kommer Nadia Ansar med boken «Min skam – En historie om forventninger og løsrivelse». Foto: Lars Petter Pettersen

Nadia Ansar ble oppkalt etter den rumenske turneren Nadia Comăneci. Hun var symbolet på «the perfect 10»; det uoppnåelige, feilfrie og perfekte.

Utad var hun den plettfrie datteren, den store kjærligheten til Abid Raja, det gode innvandreralibiet og den velintegrerte psykologen, ekspert på følelser som skam og skyld.

Det ingen så var at hun bar på en ryggsekk full av skam og mørke hemmeligheter. Selv ikke Abid visste alt.

«Fra jeg ble født var forventningen til meg at jeg skulle gjøre minst mulig galt og ta minst mulig plass. Konsekvensen var en påført skam som stilnet meg. I mine mest sårbare øyeblikk, når jeg trengte som mest å si ifra, når jeg prøvde å rope om hjelp, hadde jeg ingen stemme å rope med», sier Nadia Ansar.    

Nadia Ansar er svært opptatt av kvinner med minoritetsbakgrunn må få bruke utdanningen, og evnene sine. Foto: Lars Petter Pettersen

Den flinke minoritetsjentas kamp

I ektemannens bok var hun det forbudte blikket i T-banevognen, kjæresten forkledd i burka, bruden han fryktet aldri ville komme – og kvinnen som gråt på bryllupsnatten. Men Nadias stemme manglet. 

Med boken Min skam ønsker hun nå å bruke sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv. Om å vokse opp på Ekeberg i Oslo som datter av den lokale kjøpmannen og den eneste jenta i klassen med minoritetsbakgrunn. Om hennes fars halsbrekkende spagat mellom det likestilte, norske samfunnet og den patriarkalske kulturens forventninger. Om kampen for likestilling i forholdet til Abid som fortsatte, selv etter at kjærligheten hadde vunnet fram. 

Smertefull balansekunst

Som voksen ser Nadia Ansar flere velutdannede medsøstre med minoritetsbakgrunn gi opp den smertefulle balansekunsten i det likestilte Norge. De blir husmødre med hijab, og noen flytter tilbake til foreldrenes hjemland. Nadia Ansar mener det er skammen som hindrer dem i å leve frie liv. 

«Skal vi få til integreringen av innvandrere i Norge og skape full kvinnefrigjøring også for kvinner med minoritetsbakgrunn, må vi innse at kraften og skammen som trekker disse kvinnene tilbake til undertrykkelse, fortsetter å slite i dem – også mens de tilsynelatende står med begge beina godt plantet i det norske samfunnet og lever norske liv», sier hun.  

Boken er planlagt utgitt i september. Forlagssjef for sakprosa Knut Ola Ulvestad ser fram til utgivelsen.

«Vi er overbevist om at Min Skam vil berøre, engasjere og flytte grenser, og er så stolte over at hun vil gi ut sin bok hos oss», sier han.