Terningkast 6 til Peter Englund: «Herregud, som denne mannen kan skrive»

Dokumentar og samfunnHistorieTerningkast 6 til Peter Englund: «Herregud, som denne mannen kan skrive»

Verdenskrigen sett på en helt ny måte. Peter Englund får unison hyllest fra anmelderne for «Onde netters drømmer».

Estimert lesetid 4min
bilde fra 2. verdenskrig i onde netters drømmer
«Herregud som den mannen kan skrive» skrev anmelderen i Morgenbladet etter å lest Peter Englunds nye bok «Onde netters drømmer».

Peter Englund er en av Nordens fremste sakprosaforfattere, og har en helt egen evne til å formidle historie på en levende, engasjerende og annerledes måte. Englund har hatt stor suksess både nasjonalt og internasjonalt, og hans nyeste bok Onde netters drømmer har gått sin seiersgang i hjemlandet Sverige. Nå er boken endelig ute i norsk oversettelse av Alexander Leborg, til unison hyllest fra det norske anmelderkorpset – blant annet med terningkast 6 i Stavanger Aftenblad.

Boken handler om november 1942, vendepunktet i andre verdenskrig. Verden svaier mellom barbari og sivilisasjon, og hva som helst kan skje. Ingen vet at historiens største menneskeskapte katastrofe – andre verdenskrig – nå er i ferd med å avgjøres. Aller minst de som er midt i den. I boka følger vi noen av dem, helt inn til deres aller innerste i denne skjebnesvangre måneden.

På sitt unike vis, tar Peter Englund med oss inn i hverdagen til disse menneskene og lar oss forstå historien fra innsiden. Du har sannsynligvis aldri lest en bok om andre verdenskrig som denne.

Boka Onde Netters drømmer kan du bestille hjem her.

Foto av Peter Englund
Peter Englund er en av Sveriges fremste, og mest prisbelønte forfattere. Når har han skrevet en ny bok om andre verdenskrig.
(Foto: Thron Ullberg)

«Herregud, som denne mannen kan skrive»

Englund er kjent for sine litterære stil, noe Morgenbladets anmelder kan bekrefte at er tilfellet også i Onde netters drømmer. «Herregud, som denne mannen kan skrive», skriver anmelder Johanne Elster Hanson før hun forsetter:

«Selv de lange fotnotene er medrivende lesning, og Alexander Leborg har gjort en glimrende jobb med den norske oversettelsen.»

«Briljant historieskriving»

Morgenbladet og Stavanger Aftenblad er langt fra de eneste avisene som har latt seg begeistre av Englunds nye bok.

Også i Klassekampen er anmelder Geir Pollen imponert over forfatterens fortellerkunst, og skriver at Onde netters drømmer ikke bare er «briljant historieskriving, men også intenst dagsaktuell realitetsorientering».

VGs anmelder Sindre Hovdenakk følger opp med terningkast 5, og skriver: «Dette er en bok om andre verdenskrig som du bør lese».

NRK: «Mesterlig utført»

Anmelder Knut Hoem i NRK sier at Englund «(…) skriver om 39 enkelt­personer og klarer det kunst­stykket å få meg til bry meg om hver enkelt av dem», før han konkluderer med at «Det er en betydelig litterær prestasjon, […] Onde netters drømmer er en mesterlig utført flettverks­fortelling.»

Vårt land lar seg også trollbinde av Onde netters drømmer og skriver:

«Englunds usedvanlig levende bok gir et solid bud på om fortellingen om andre verdenskrig kan skrives.  Det er blitt mektig epos som imponerer i sitt omfang og samtidig tar leseren så nær livene til kildene at du bare kan droppe 
neste film om andre verdenskrig, begrav deg heller i Onde netters drømmer en gang til.»

Mattis Øybø: «Englund får oss til å se»

Skribent Mattis Øybø hyller Englund og Onde netters drømmer i et lengre essay i det litterære tidsskriftet Vinduet:

«Englund får oss til å se, virkelig se, nyansene ved det som var krigen. Hver side er fylt av en vital strøm av detaljer, som både bekrefter og bryter med det vi allerede vet, det gode er satt ved siden av det onde, det vakre ved det stygge, det traumatiske ved det trivielle. […] formbevisstheten strømmer gjennom hele Onde netters drømmer, fra ideen og strukturen, til avsnittene og setningene», skriver Øybø.

Dag & Tid: Makelaus historieformidling

«Når ein omsider legg frå seg Onde netters drømmer, veit ein at det er ei bok ein vil vende tilbake til og tilrå på det varmaste til alle som bryr seg om historie», skriver anmelder Oddmund Hagen i Dag & Tid. Han mener Peter Englund er «ein svært skolert krigshistorikar og essayist med ei usedvanleg formidlingsevne», og påpeker at han har en «ekstraordinære evne til å finne essensen og samanhengen i små detaljar og utvide dei til noko langt større».

Foto: Lina Hindrum

Boka Onde Netters drømmer kan du bestille hjem her.