Frederik Svindlands sommerboktips: – Det er ikke normalt å skyte speed når du er fjorten

SkjønnlitteraturRomanerFrederik Svindlands sommerboktips: – Det er ikke normalt å skyte speed når du er fjorten

I høst tar han oss med til et røft oppvekstmiljø i Porsgrunn på 90-tallet. Men i sommer er det hip-hop, cola-is og kanskje litt «50 shades» som gjelder for forfatter Frederik Svindland.

Estimert lesetid 3min
Foto av Frederik Svindland
– I motsetning til de andre bøkene mine, er stilen i den her veldig muntlig, jeg har skrevet den sånn som jeg og venna mine prata da vi vokste opp, og fortsatt prater den dag i dag, sier Frederik Svinland om hans nye roman «Jævelunge», som kommer til høsten. (Foto: Lina Hindrum)
Forfatternes sommerboktips

For Boktips-redaksjonen er sommeren enkel: Kanskje skal vi surfe, stå på vannski og bade, for å sitere en velkjent plateutgivelse – men først og fremst skal vi lese, lese, lese. Late dager og lyse netter er perfekt for å gjøre det vi liker aller best, ligge langstrakt på stranda, i parken eller på balkongen med en god bok.

Men hva gjør de som skriver bøkene? I spalten Forfatternes sommerboktips sjekker vi inn med noen av forfatterne som står på trappene til den beryktede bokhøsten. Klarer de ta sommerferie, eller tilbringes soldagene inne, svettende foran et bokmanus? Hvilke bøker pakker de med seg i sommer? Følg med i sommer og bli bedre kjent med forfatternes sommerplaner.

I dag sjekker vi inn med Frederik Svindland, som til høsten kommer med oppvekstromanen Jævelunge. Allerede nå kan du forhåndsbestille boka og få den signert her.

Tilbringe sommeren i 50 shades?

– Hei, Frederik! Tre ting som er sommer for deg?

– Cola-is, sykkelturer med kidden min og Ready To Die.

– Hvor finner vi deg i sommer? 

– Kommer an på været! Er det fint finner dere meg på Bygdøy sjøbad. Regner det sitter jeg sikkert i leiligheten og forteller dama mi hvor mye jeg hater Norge. 

– Hva utgjør den perfekte sommerboka? 

– Den må matche temperaturen!

– Hvis du kunne tilbringe sommeren i en hvilken som helst bokverden, hvor ville det vært? 

50 shades of Grey?

– Hvor er det beste stedet å lese på sommeren? 

– Altså, er boka bra så leser man jo overalt. På trikken, i senga, på stranda. 

– Hvilke bøker pakker du i bagen i sommer?

– Tenkte jeg endelig skulle få lest biografien til Pimp C.

Foto av Frederik Svindland
(Foto: Lina Hindrum)

– Hva kan du fortelle oss om boka som kommer til høsten? 

– Den handler om oss kidsa som vokste opp i Porsgrunn på 90-tallet og ikke skjønte før vi flytta til Oslo at måten vi hadde vokst opp på ikke var helt normal. For det er ikke normalt å gå med våpen på skolen, det er ikke normalt å skyte speed når du er fjorten, og det er ikke normalt å stå og se på at en person bli banka ihjel når du skal konfirmeres til helga. I alle fall skal det ikke være det. 

– Men selv om alt det her høres mørkt ut, så er ikke boka det, jeg lover, den er full av humor. I motsetning til de andre bøkene mine, er stilen i den her veldig muntlig, jeg har skrevet den sånn som jeg og venna mine prata da vi vokste opp, og fortsatt prater den dag i dag. 

– Hvis du kunne gi et nytt navn til sommerferien, hva ville du kalle den?

– Høstferien. 

Frederik Svindlands Jævelunge kommer 29. august. Allerede nå kan du forhåndsbestille boka og få den signert her.