«Les dette. Om du så må stjele boka.»

Dokumentar og samfunnSamfunn og debatt«Les dette. Om du så må stjele boka.»

Det er sjelden at en essay-samling uansett tema selger godt, men i år kan det nesten se ut til at essays er «den nye krimmen». Tidligere i vår har Vigdis Hjorts essay-samling «Å tale og å tie» solgt oppsiktsvekkende godt og vært på bestselgerlisten for skjønnlitteratur. Nå er altså «Det felles eide» i ferd med å bli en snakkis og har klatret opp til 13. plass på bestselgerlisten.

Estimert lesetid 3min

Et stjernelag forfattere


Det felles eide er en essay-samling om offentlig kunst i Oslo. Eivind Hofstad Evjemo er redaktør for samlingen. Sju av Norges markante skjønnlitterære forfattere skriver om sitt forhold til kunst i Oslo. Det er Roy Jacobsen, Nicolai Frobenius, Johan Harstad, Cathrine Knudsen, Hanne Ramsdal, Roskva Koritzinsky og Lars Mørch Finborud.

Resultatet er en rekke sterke og personlige tekster, som på forskjellige måter utforsker hovedstaden og kunsten den rommer. Her finnes essays om Vigelandsparken, en flueskulptur ved Ring 2, de velkjente dyreskulpturene til Skule Waksvik og mye mer.

Bidragene suppleres med en utdypende artikkel om offentlig kunst av kunsthistoriker Gunnar Sørensen og et fotoessay av Thomas Ekström.

Det felles eide
Kjøp Det felles eide på cappelendamm.no.

Faren sovnet bak rattet. Moren døde, faren overlevde.

Roy Jacobsen skriver i Det felles eide
Anne Holt: «Den (Roy Jacobsens tekst) er blant de tre-fire beste stykker tekst jeg har lest i hele mitt liv.» Foto: Maja Hattvang

En av grunnene til at Det felles eide har vakt oppsikt er at det inneholder en tekst av Roy Jacobsen som heter «På randen av Vigeland». Den er noe av det aller beste han har skrevet. Roy Jacobsen skriver om familiens turer i Vigelandsparken og en familiehemmelighet han først fikk vite om etter at hans mor var død: «Skulle jeg plutselig begynne å se både hennes og mitt liv i lys av hennes barndom?» For etter morens død avslørte faren at de ukentlige utfluktene til Vigelandsparken der resten av familien ventet på moren, var en dekkoperasjon for å ikke vekke mistanke rundt morens «tannlegebesøk» som i virkeligheten var noe helt annet.

«Blant de tre-fire beste stykker tekst jeg har lest i hele mitt liv.»


Roy Jacobsens tekst fikk Anne Holt til å ta av på Facebook. Hun skrev bl.a.: «Den (Roy Jacobsens tekst) er blant de tre-fire beste stykker tekst jeg har lest i hele mitt liv. Målløs og utslitt og berørt inntil det ubehagelige roper jeg ut: Les dette. Om du så må stjele boka.»

«En liten juvel av en bok»


Sarah Sørheim i Aftenposten er nesten like begeistret som Anne Holt: «En liten juvel av en bok. (…) Jeg hadde ikke trodd at en av årets fineste leseopplevelser skulle dukke opp i en antologi om Oslo kommunes kunstsamling.»

Forfatternes evne til å se og personifisere

Det felles eide
Eivind Hofstad Evjemo, redaktør for Det felles eide, håper at boken vil gjøre leseren oppmerksom på nye steder i byen de bor i eller besøker. Foto: Maja Hattvang

Redaktør for Det felles eide, Eivind Hofstad Evjemo, sier i vårt intervju med ham om boken at en av de tingene som forfattere bringer med seg, er en nærmest selvfølgelig måte å plassere det sette (det man ser) i relasjon til det personlige: 

«Det gjelder ikke bare forfattere. Ethvert menneske ser Kampanilen i Firenze eller Nordishavet eller en gammel manns nedbrutte/lykkelige ansikt på sin helt personlige måte, vi kan ikke annet. Forskjellen er kanskje at vi forfattere tar oss bryet med å reflektere over det, over hvordan inntrykk strømmer inn i oss og utløser noe, noe som ikke engang trenger å ha noe med det sette å gjøre, eller som i hvert fall står i et gåtefullt forhold til det.»

Hvis du vil være med på en litterær byvandring som gir deg et friskt blikk på Oslo og samtidig lese tekster i verdensklasse, er det bare å løpe å kjøpe (ikke stjele) Det felles eide.