«Jeg foreslår at vi våkner» ble et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap

SkjønnlitteraturRomaner«Jeg foreslår at vi våkner» ble et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap

– Sprekeste og mest underholdende norske roman på lenge, skrev VG i sin anmeldelse av «Jeg foreslår at vi våkner». Nå er pocketutgaven av Beate Grimsruds aller siste bok her.

Estimert lesetid 4min
Foto av forfatter Beate Grimsrud
«Jeg foreslår at vi våkner» er et hovedverk i Beate Grimsruds høyt skattede forfatterskap. Romanen er allerede en av årets store, skal vi tro anmelderne. (Foto: Maja Hattvang)

Med sine sterke, fantasifulle og lysende originale tekster har Beate Grimsrud gjennom hele sitt forfatterskap snudd opp ned på vante forestillinger, fått oss til å le, og bidratt til ny mening i livene våre.

Hennes store gjennombrudd kom med romanen En dåre fri i 2010, da hun utrolig nok ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra både Sverige og Norge.

Nå er fjorårets Brageprisvinner Jeg foreslår at vi våkner ute i pocket.

Et hovedverk i forfatterskapet

Nye Jeg foreslår at vi våkner er et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor.

En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da?

En dypt original og meningsfull opplevelse som du garantert vil huske svært lenge.

Sindre Hovdenakk, VG

– Mest underholdende norske roman på lenge

Jeg foreslår at vi våkner er rykende fersk, men det er allerede liten tvil om at den kommer til å bli en av årets store snakkiser på bokfronten.

VG klinker til med en soleklar 6-er og karakteriserer boka som den «sprekeste og mest underholdende norske roman på lenge». Videre skriver anmelder Sindre Hovdenakk at den er «en frodig, fabulerende og fantasisterk roman om sykdom og livsglede. […] En dypt original og meningsfull opplevelse som du garantert vil huske svært lenge.»

Å gå seg vill er å være helt nærværende.

Fra «Jeg foreslår at vi våkner» av Beate Grimsrud

Også Adresseavisen og Dagbladet gir terningkast 6. Anmelder Vigdis Moe Skarstein i Adressa mener at Jeg foreslår at vi våkner er en «fandenivoldsk og humoristisk roman full av eventyr og fantasi. […] Nært og innstendig. Vondt og vakkert på samme tid.» Inger Bentzrud i Dagbladet skriver: «Dette er en rasende, råsterk roman […] En språklig berg-og-dal-bane som kan få deg til å skrike av fryd og redsel. Spenn sikkerhetsbeltene og les!».

– Bedre kan det knapt bli

Dagsavisens Turid Larsen lar seg også imponere, og skriver at romanen er «både skremmende vakker og trøsterik som en dundyne. Bedre kan det knapt bli.» Sammenlignet med Grimsruds tidligere romaner, er Jeg foreslår at vi våkner etter hennes oppfatning «om mulig noen hakk bedre».

I Bergens Tidende gir Gro Jørstad Nilsen boka en 5-er, og konstaterer at «Grimsrud skriver usentimentalt og åpenhjertig». Jeg foreslår at vi våkner «byr på mange uventede tankesprang og originale asso­siasjoner uten å miste realitetene av syne. Språket er kvikt og spontant.».

Også NRK og Aftenposten kaster seg på i hyllesten. Førstnevntes Marta Norheim karakteriserer romanen som sterk og original: «Beate Grimsrud går inn i dei små detaljane og ut i det store bildet når ho skal skildre alvorleg sjukdom, og ho gjer begge deler med intens energi.».

Og i Aftenposten skriver en tydelig imponert Atle Christiansen under overskriften «Kvinnen med gullpennen» bl.a.: «Beate Grimsrud har igjen levert en roman uten dårlige setninger. […] Beate Grimsrud skriver duggfriskt og overraskende […] Bøkene hennes er, årets bok er intet unntak, fortellinger som løfter mennesket og dets kapasitet for kunst og kjærlighet og dets higen etter liv og vennskap, opp på et høyere nivå. Mer enn det kan du i grunnen ikke forlange av romaner.».