«Når paven blir trett» av Gro Dahle

Dikt«Når paven blir trett» av Gro Dahle

Ukas dikt er «Når paven blir trett» av Gro Dahle. I år er det 30 år siden Gro Dahle debuterte, og det feires med en samling av alle hennes dikt for voksne som har fått tittelen Tvers igjennom upålitelig.

Estimert lesetid 2min
(Foto: Geir Dokken/ Aller media)

Gro Dahle er en av våre mest markante og populære samtidspoeter. Diktene hennes brukes og deles som aldri før både av barn og voksne. I høst er Gro Dahle aktuell med to diktsamlinger: Tvers igjennom upålitelig og Anna og Frank.

Anna og Frank

I Anna og Frank fører Gro Dahle sammen Anna Akhmatova, russisk opposisjonell lyriker, gift med menn som ble drept av bolsjevikene og i Stalins gulagleir, og den urbane og omgjengelige beatpoeten Frank O’Hara, del av New York School of Poetry, med hundrevis av venner og elskere. Lekent svinger hun de to ut på dansegulvet og lar fragmenter fra diktene deres gli inn i hverandres.

Tvers igjennom upålitelig

Tvers gjennom upålitelig inneholder alle Gro Dahles diktsamlinger for voksne, og viser en helt særegen og leken poet som aldri slutter å overraske. Dahles dikt leses av et bredt publikum, som i høst altså har en ypperlig anledning til å finne nye favorittdikt.

I 1998 mottok Gro Dahle Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2015 ble hun tildelt Triztan Vindtorns poesipris for sin innsats for norsk poesi.

«Når paven blir trett» er hentet fra Gro Dahles debutsamling Audiens som kom ut i 1987. Dette diktet finner du også i den nye utgivelsen «Ukas dikt«, en samling med 100 av Norges mest populære dikt.

NÅR PAVEN BLIR TRETT


Når paven blir trett
tar han tøflene av
og tasser med føttene
små hvite puter
over marmor og teppe
bort til senga
Ruller seg innunder laken
ruller seg godt innunder
laken og teppe
Krøller seg sammen
med den store katten
inntil den store
brunstripete katten
Og han får sove
nesten
med en gang