Forfatternes boktips: Sigbjørn Mostue

SkjønnlitteraturForfatternes boktips: Sigbjørn Mostue

Krimforfatter Sigbjørn Mostue er imponert over samtidens barne- og ungdomslitteratur, og synes få leseropplevelser konkurrerer med dem fra barndommen.

Estimert lesetid 4min
Portrett av Sigbjørn Mostue
Sigbjørn Mostue er aktuell med sin første bok som krimforfatter på egne ben, Himmelen skal gråte blod. Foto: Agnete Brun

De lever av å skrive bøkene vi elsker, men hvilke bøker elsker forfatterne selv? I denne spalten ber vi kjente forfattere dele sine siste, store leseropplevelser, bøkene de aldri glemmer – og hvordan de får tid til å lese i det hele tatt i smarttelefonens tid. Denne uka deler krimforfatter Sigbjørn Mostue sine favoritter. Mostue har skrevet krimromaner i tospann med den tidligere politispaneren Johnny Brenna, men i sommer står han på egne ben med thrilleren Himmelen skal gråte blod.

Tror på barne- og ungdomslitteraturen

Hva er det beste du har lest i det siste?

– Lars Mytting: Søsterklokkene. Veldig, veldig bra! Mytting er en av våre aller største for tiden, ingen tvil om det.

Hvilken sjanger leser du mest? 

– Jeg har ingen favorittsjanger, og leser det meste. De siste par årene har jeg imidlertid sittet i noe som heter Det litterære råd i NBU, forfatterforeningen for barne- og ungdomsbokforfattere, og leser derfor alt som blir gitt ut av norsk barne- og ungdomslitteratur. Og det må jeg si: Det skrives utrolig mye bra for denne gruppa for tiden!

Barndommens leseropplevelser

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

– Fryktelig vanskelig å svare på. Jeg kan fremdeles huske hvor glad jeg var i barneboka Vil du kaste ball med meg? og Asbjørnsen og Moes folkeeventyr som faren min med stor innlevelse leste for meg da jeg var liten. Og hvor oppslukt jeg var av både Morgan Kane og de andre bøkene til Kjell Hallbing i ungdomstiden. Kanskje er det ingen andre leseopplevelser som kan konkurrere med dem du hadde da du var ung? Likevel kommer jeg ikke utenom Mesteren og Margarita av Mikhail Bulgakov. Den grep meg bare så til de grader … 

Litt som å trene

Hvordan får du tid til lesing i en travel, teknologisk hverdag?

– Jeg er så privilegert at jeg sitter hjemme og jobber, og en del av jobben min er å lese. Men jeg merker selvsagt hvordan underholdningskakofonien der ute kjemper med nebb og klør om oppmerksomheten vår. Man må rett og slett sette av tid, og ikke la seg lokke av minste motstands vei. Det er likevel akk så enkelt å logge seg på, å bli sittende og glo på en film eller serie – selv om det å lese en god bok slår det aller meste. Det er litt som å trene: Du vet at du føler deg så mye bedre etter ei treningsøkt enn etter nok en sedat kveld i sofaen. Likevel krever det litt disiplin å overvinne dørstokkmila. I dag må man kanskje lete fram litt av den samme disiplinen når det gjelder lesing.

Sigbjørn Mostues bokliste

Kan du gi oss din tipsliste over fem bøker man må lese?

Peer Gynt av Henrik Ibsen: Rikt, mystisk, fantastisk, gåtefullt – og en av hjørnesteinene i norsk kulturhistorie.

Mesteren og Margarita av Mikhail Bulgakov: Også her er det bare å ramse opp «rikt, fantastisk, mystisk og gåtefullt».

Svøm med dem som drukner av Lars Mytting: Ikke bare er dette en fascinerende historie, men Mytting har en gudbenådet penn og en observasjonsevne det bare er å ta av seg hatten for.

Det siste barnet av John Hart: Må jo ha litt krim og spenning på lista, og da pleier jeg å anbefale James Lee Bruke. For anledningen gjør jeg imidlertid et unntak. Det siste barnet er en gripende og sterk fortelling, intet mindre.

Jeg er pilegrim av Terry Hayes: Jeg må jo innrømme at jeg har veldig lyst til å anbefale Himmelen skal gråte blod av undertegnede, men i beskjedenhetens navn trekker jeg heller fram Jeg er pilegrim. En forbilledlig thriller, solid og skikkelig spennende!