Sofie Sarenbrants krimhelt Emma Sköld er ung, vakker og litt for smart for sitt eget beste

PolitikrimPolitikrimSofie Sarenbrants krimhelt Emma Sköld er ung, vakker og litt for smart for sitt eget beste

– I stedet for en sliten, alkoholisert sjefetterforsker i hovedrollen, ville jeg ha en ung, ambisiøs kvinne, sier Sofie Sarenbrant om Emma Sköld. Nå får du alle de seks første bøkene i serien på norsk.

Estimert lesetid 7min
Fotocollage av forfatter Sofie Sarenbrant og omslagene til alle de seks bøkene i hennes krimserie om Emma Sköld
I hjemlandet Sverige er Sofie Sarenbrant i ferd med å forbigå kollega Camilla Läckberg i popularitet. Hennes nyeste bok på norsk, «Syndebukken», solgte i over 250 000 eksemplarer, og både i 2019 og 2020 ble hun kåret til «Årets krimforfatter». Også her i Norge begynner hun å få fotfeste, bl.a. med to femmere på terningen for sisteboka. (Foto: Katarina Bohlin)

Er du fan av Camilla Läckberg, Liza Marklund eller Lisa Gardner? Da kan du glede deg til Sofie Sarenbrants bøker om politietterforsker Emma Sköld. Alle de første seks bøkene i serien er nå tilgjengelig på norsk.

Når det kommer til å skildre vår overfladiske samtid, er det få som slår Sofie Sarenbrant.

Lotta Olsson, Dagens Nyheter

«Årets krimforfatter» i Sverige to år på rad

Sofie Sarenbrant har uttalt at hun anser det å være redd som en gave. For henne er det terapi å skrive ned skumle tanker. Og når frykten kombineres med en livlig fantasi, blir det bøker av det.

Den Stockholms-baserte journalisten debuterte allerede i 2010. Hun ble raskt utropt til Sveriges nye krimdronning av pressen i hjemlandet for sine virkelighetsnære, smarte historier med høyt tempo og driv. Siden har hun utgitt 11 krimromaner, og har klart mesterstykket å bli kåret til «Årets krimforfatter» i Sverige i både 2019 og i 2020. Prisen går til den forfatteren som samlet sett er mest lest og har fått best omtale.

Den internasjonale fremgangen har heller ikke latt vente på seg. Sofie Sarenbrants bøker er solgt til 15 land og har solgt over 3 millioner eksemplarer. Her i Norge har hun nylig sanket inn terningkast 5 fra både Adresseavisen og Hamar Arbeiderblad for Syndebukken.

Se Sofie Sarenbrant bli intervjuet av festivalsjef Knut Gørvell under Krimfestivalen 2021

Suksess-serie som belyser samfunnets skyggesider

Sofie Sarenbrants største suksess er krimserien om politietterforsker Emma Sköld. Bøkene er i høy grad relasjonsdrevet, og kombinerer fengslende spenning med viktige temaer i samtiden som rasisme, mobbing og psykisk helse. Da Sarenbrant skulle danne seg et bilde av karakteren, ble det raskt klart at den ikke skulle være av det stereotype, mannlige slaget.

– I stedet for en sliten, alkoholisert sjefetterforsker i hovedrollen, ville jeg ha en ung, ambisiøs kvinne på min egen alder, har Sarenbrant uttalt.

Emma Sköld følger i sin fars fotspor, riktignok uten hans velsignelse. Faren mener bestemt at det å være i politiet innebærer altfor høy risiko. Hun elsker sin fartsfylte jobb som drapsetterforsker, og er fast bestemt på å vise hva hun duger til i en mannsdominert bransje, hvor unge kvinnelige kolleger ofte blir møtt med fordommer.

Det skal vise seg at hun er dyktigere – og har mer mot til å stille spørsmål ved ting – enn de fleste andre. Faktisk er hun noen ganger litt for smart og rettferdighetssøkende for sitt eget beste, og lar sin far få rett når hun dras inn i farlige situasjoner det blir vrient å komme seg ut av.

Som alltid med Sarenbrants bøker leser jeg i ett strekk.

Ebba von Sydow

Bøkene i serien om Emma Sköld

Under finner du oversikten over alle de seks bøkene i Emma Sköld-serien som nå er å få på norsk.

Hvil i fred

Emma Sköld nr. 1

En kjent skuespillerinne blir funnet bevisstløs i garderoben på et kjent spahotell, og kort tid etter blir et eldre par funnet døde på rom 327. Begge hendelsene ser ut til å være ulykker, men hotellsjef Peter Berg og administrerende direktør Nils Wedén får likevel sine mistanker. Da ytterligere en person dør, kan man ikke komme fra at det er en kobling mellom dødsfallene.

Hvil i fred finnes også som e-bok

Andre åndedrag

Emma Sköld nr. 2

Stockholm Maraton har ikke krevd menneskeliv, ikke før nå. Da startskuddet for det 35. maratonløpet går, kollapser en mann rett ved stadion. Han fraktes til i et medisinsk telt, men livet hans kan ikke reddes. Emma Sköld har fri og er til stede for å heie på søsteren Josefin. Da Emma kommer til Rålambshovsparken, har en kvinne akkurat segnet om ved vannet, og Emma griper inn. Kan det være en morder blant løperne?

Andre åndedrag finnes også som e-bok

Visning

Emma Sköld nr. 3

Inviterer du fremmede hjem, med mindre du skal ha visning?

Morgenen etter at familien Göransson har hatt visning i idylliske Bromma utenfor Stockholm, finner den seks år gamle Astrid pappaen sin brutalt drept på gjesterommet. Ingenting tyder på innbrudd, og drapsvåpenet er en av familiens egne kjøkkenkniver. Kan noen ha gjemt seg i huset etter visningen? Det eneste som kan tyde på det, er at Astrid påstår at en fremmed klappet henne på kinnet i løpet av natten.

Sarenbrant henter ofte inspirasjon fra trivielle hverdagshendelser i sine krimromaner. Ideen til Visning, som var Sveriges mest solgte bok i 2015, fikk hun da hun var ute for en ubehagelig opplevelse da hun selv skulle kjøpe hus. Meglermiljøet og presset på boligmarkedet i Stockholm står i krimgåtens fokus.

Visning finnes også som e-bok

Avdeling 73

Emma Sköld nr. 4

Politietterforsker Emma Sköld våkner opp på sykehus etter fem måneder i koma etter en rideulykke. Det siste hun husker, er at hun leverte sin fire uker gamle datter og dro i stallen for å ri.

I Emmas fravær har samboerens tidligere kjæreste tatt på seg rollen som reservemamma. En rolle hun ser ut til å trives litt for godt i. Emma forsøker febrilsk å tvinge fram minnene fra ulykken og blir bare mer og mer sikker på at hun var offer for en forbrytelse. Men hvem vil skade henne? På intensivavdelingen er hun i alle fall trygg. Men da Emma flyttes til avdeling 73, kan hvem som helst nærme seg. Emma kan ikke bevege seg, og på et sykehus kan folk komme og gå.

Avdeling 73 finnes også som e-bok

Tiggeren

Emma Sköld nr. 5

Tiggeren er en høyaktuell thriller om maktmisbruk som rammer de mest utsatte i samfunnet. Sofie Sarenbrant har selv sagt at idéen til boka kom da hun fikk et ønske om å gi en av de mange som tigger på gaten i Stockholm en stemme. Hun ville la personen fortelle sin historie for å skape en større forståelse for mennesket bak pappkruset.

En ung kvinne er død, under uforståelige omstendigheter. I minnestunden står det en som betrakter de sørgende på avstand, en som selv ikke vil bli sett. Samtidig blir en rekke av Stockholms rumenske tiggere drept, og etterforskerne av saken rammes også. Politiet famler i mørket, og med livet som innsats arbeider Emma Sköld i det skjulte. Faren hennes Evert, den tidligere politimesteren, vil hjelpe henne. Han har en klar idé om hvor man kan begynne å lete.

Tiggeren finnes også som e-bok

Syndebukken

Emma Sköld nr. 6

Syndebukken er solgt i over 250 000 eksemplarer bare i Sverige, og nylig fikk boka terningkast 5 i både Adresseavisen og Hamar Arbeiderblad her hjemme. Førstnevntes anmelder Finn Egil Johansen mener at «Sarenbrant treffer», og Trude Ånnevik i HA skriver at: ««Sofie Sarenbrant kan krimgrepene. Hun treffer igjen i «Syndebukken» […] Handlingen virker oppdatert og aktuell, det er spennende, men samtidig litt trist når familiehemmeligheter avdekkes».

Denne gangen dreier det seg om løgner hevn og dysfunksjonelle familier. En rekke innbrudd rammer fredelige, velstående Bromma. Da en tenåringsgutt blir drept i noe som ser ut som et innbrudd som endte fryktelig galt, blir Emma Sköld satt på saken. Mistanken rettes først mot familiens vaskehjelp, hun som fant offeret. Saken tilspisses da et nettforum begynner å spre hatefulle ytringer om henne og utenlandske arbeidere. Men da flere mennesker dør, tar Emma saken i egne hender.

Syndebukken finnes også som e-bok