Hans Olav Lahlum: – Jeg er eneste forfatter med terningkast 1 og 2 på forsiden

– Det er et par sånne hjertesaker man har, sier Hans Olav Lahlum på Boktips LIVE om sin produktivitet. Han er kanskje også den eneste forfatteren som har satt terningkast 1 på forsiden av sin egen bok.

Estimert lesetid 6min

«Det er fordeler og ulemper med å være sammen med en annen krimforfatter», sier Hans Olav Lahlum på Boktips LIVE.

«… men fra et arbeidsmessig perspektiv så er det jo i hvert fall fint at man bor sammen med en person som har forståelse».

Hans Olav Lahlum er historiker og forfatter. Han debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2010 med Menneskefluene. Boken ble den første i den populære serien om etterforskerparet K2 og Patricia.

Lahlum er også sjakkspiller, politisk aktiv og mye brukt som TV-kommentator og debattant. Nylig ble det kjent at han er blitt samboer med en annen krimforfatter i sin hjemby Gjøvik.

I høst er han aktuell med Terningmorderen, den ellevte boken om K2 og Patricia, samt portrett- og samtaleboken Hva skjedde – og hva skjer? om Arbeiderparti-bautaen Thorbjørn Berntsen.

I videoen over snakker Hans Olav Lahlum med Cappelen Damms Knut Gørvell om samboerskapet, om å være «en litterær periodedranker» og om sin forkjærlighet for klassisk krim som har handlingen sin lagt før teknologiens storhetstid.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet i videoen øverst i saken.

Få med deg flere forfattere på neste Boktips LIVE 1. november! Meld din interesse på Facebook her.

– Han har en ganske høy sosial IQ

I Terningmorderen blir Kolbjørn «K2» Kristiansen oppsøkt av en oppskaket lektor.

Lektoren finner det utrolig at en gammel venn på Gjøvik skulle dø i en fallulykke, da han led av høydeskrekk. Alt tilsier at dødsfallet var en ulykke eller et selvdrap. Kolbjørn avskriver funnet av en terning på åstedet som en tilfeldighet.

– En av mine tidligere rådgivere bemerket at K2 ikke er «den skarpeste skuffen». Og det er jo en slags formulering man på sett og vis bare må bøye seg i hatten for, spøker Lahlum.

K2 stusser over at den avdødes enke ikke kjenner til verken høydeskrekken eller lektorvennen på Gjøvik. Før K2 rekker å spørre lektoren om dette, omkommer lektoren i en påkjørsel.

Man bør ikke undervurdere K2.

Hans Olav Lahlum om sin krimetterforsker

K2s forvirring blir til en nagende mistanke om at det har skjedd et dobbeltdrap. På det nye åstedet i Oslo finner han en ny terning.

– Mysteriet som dominerer første tredjedel av boka, er hvor disse to personene kjente hverandre fra. Så der begynner vi.

Likevel stopper det litt opp for K2 når han skal prøve å se sammenhenger. Det er her Patricia kommer inn. Hun må hjelpe han med å finne linken mellom de to personene.

– Men man bør ikke undervurdere K2, han har en ganske høy sosial IQ. Han er flink til å snakke med folk og få dem til å fortelle litt mer enn de hadde tenkt, sier Lahlum.

– Eneste forfatteren med terningkast 1 og 2 på forsiden

– Tittelen Terningmorderen kan vel avsløre at det ligger igjen en terning på åstedet med et 1-tall opp. Da han så på det andre åstedet finner en terning av samme type som har 2 liggende opp, begynner det å gå opp for han at her er det en eller annen sammenheng, sier Hans Olav Lahlum.

Forfatteren forteller at normalt sett vil man som etterforsker kunne dra nytte av pårørende og arbeidskolleger som har kjennskap til konflikter i familien eller på jobb som kan ha en mulig forbindelse til drapet. I denne saken finnes derimot ingen linker.

– Men hvis det skjedde noe veldig dramatisk på en ferietur for mange år siden, så er det ikke sikkert at verken familie eller arbeidskolleger vet så mye om det. Og det er jo temaet her.

På forsiden av Terningmorderen kan man se to terninger som viser terningkast 1 og 2.

– Jeg er da den eneste forfatteren som har terningkast med 1’ere og 2’ere på forsiden, spøker Lahlum.

Kjærlighet til klassisk krim

I Terningmordere tar K2 oss med til Gjøvik, nærmere bestemt til Bassengveien, hvor Hans Olav Lahlum selv bor i dag.

– Der treffer han Hans Lahlum – min farfar – som forteller at han nettopp har fått en sønnesønn, som visstnok skal oppkalles etter ham. Så jeg blir så vidt det er nevnt. Jeg er nettopp blitt født på dette tidspunktet, i 1973.

I år, 50 år senere, feirer Hans Olav Lahlum sin 50-årsdag.

K2 og Patricia-serien tilhører den klassiske krimmen, og blir ofte sammenlignet med blant annet Agatha Christie. Lahlum har tidligere sagt at etterforskningsmetoder i dag, med sine DNA-analyser, er kjedelige. Derfor ønsker han å beholde handlingen i krimromanene sine til 70-tallet.

– Jeg tror aldri den serien vil komme over på 80-tallet. Rundt der skjedde det en betydelig teknisk utvikling. Man fikk mye bedre tekniske hjelpemidler og mobiltelefoner og alt slik nymotens stæsj som jeg ikke liker, og som ødelegger veldig mye i en klassisk setting, sier Lahlum.

– Den femårsperioden fra 1968-1973 er en slags brytningstid hvor det er veldig mye som endrer seg.

Bestill Terningmorderen hjem i postkassa her.
Bestill Hva skjedde – og hva skjer? hjem i postkassa her.

– Jeg er en litterær periodedranker

Snart er Hans Olav Lahlum også aktuell med portrett- og samtaleboken Hva skjedde – og hva skjer? om Arbeiderparti-bautaen Thorbjørn Berntsen, også kalt «Leppa fra Grorud».

I boka forteller den 88-årige veteranen om viktige hendelser og personer fra sin politiske karriere og om sine synspunkter på dagens situasjon i Arbeiderpartiet.

Boktips LIVE-programleder Knut Gørvell påpeker at Lahlum pleier å «mobbe» enhver forfatter som ikke gir ut mer enn én bok i året.

– Det er et par sånne hjertesaker man har. Jeg har jo gjentatte ganger prøvd å si det til forlaget, hvorfor satse på disse folka som kaller seg forfattere og bare kommer ut med en bok i året? spøker Lahlum.

Gørvell spør forfattere hvordan han selv jobber når han klarer å veksle mellom å skrive to bøker samtidig.

– Jeg må nok si at jeg er en «litterær periodedranker». Det er uvanlig at jeg skriver på mer enn ett bokmanus samme dag.

– Typisk er det at om jeg har skrevet fem dager på denne (krimromanen), da kommer jeg til et sted hvor det er naturlig å ta en pause. Og da kan jeg skrive litt historie. Det går litt ukesvis, sier Lahlum.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Hans Olav Lahlum i videoen øverst i saken.

Bestill Hva skjedde – og hva skjer? hjem i postkassa her.
Kjøp Hva skjedde – og hva skjer? som e-bok her.