Å brygge juleøl er lettere enn du tror. Nå er tiden inne for å starte.

Hobby, mat og fritidKokebøkerÅ brygge juleøl er lettere enn du tror. Nå er tiden inne for å starte.

Skal juleølet bli klart til desember, er det på tide å starte bryggingen. Kom i gang med denne oppskriften fra norgesmester i juleøl, Robert Smith-Hald.

Estimert lesetid 2min
Omslag for Godt øl over bilde av ølglass
Norgesmester i ølbrygging, Robert Smith-Hald, viser med boka «Godt øl» at å brygge juleøl slett ikke er så vanskelig som man skulle tro. (Foto: Unsplash)

En jul uten øl blir fort døll, lyder et gammelt ordtak. Og skal du brygge juleøl selv, er tiden inne for å starte prosessen nå i november.

Å brygge sitt eget juleøl høres kanskje vanskelig og tidkrevende ut, men det er lettere enn du skulle tro. Filosofien til Norgesmester i juleøl-brygging, Robert Smith-Hald, er å holde det enklest mulig: Keep it simple, stupid. Derfor er også boka hans, Godt øl, en lettvint og oversiktlig lærebok i bryggekunstens grunnprinsipper.

Dette må du tenke på før du starter å brygge juleøl:

  • Sett av en hel dag til bryggingen
  • 2 til 3 uker til gjæring. Dette kommer litt an på om brygget er over- eller undergjæret.

Hvordan brygge juleøl: Roberts oppskrift

Dette er et klassisk juleøl-oppskrift. Har du ingen kjennskap til brygging, kan øl-oppskrifter, med sine forkortelser og spesialbegreper, virke avskrekkende. Men ingen grunn til panikk – alt dette er enkelt og greit forklart i Godt øl, og snart vil du lese dette som din egen dagbok.

Her er en rask forklaring av forkortelsene som brukes:

Oppskrift til hvordan brygge juleøl, hentet fra boka «Godt øl»
Trykk på oppskriften for å få den i større format.