«En cocktail uten en historie er bare noe sammenrasket sprit»

Hobby, mat og fritidKokebøker«En cocktail uten en historie er bare noe sammenrasket sprit»

Alle kan lage gode cocktailer, skriver cocktailkonge Arnt Steffensen. Men like viktig er rammen rundt.

Estimert lesetid 5min
Foto av Arnt Steffensen og en cocktail
«I dag har cocktailen fått en renessanse, og cocktailbarer har dukket opp i alle verdens storbyer», skriver Arnt Steffensen. I boka «Fredagscocktail» lærer du hvordan du lager profesjonelle cocktailer hjemme. (Foto: Line Dammen)

Fredagskveld! Kjøkkenet er ryddet, ungene er i seng, og du synker ned i sofaen. Kanskje tenker du at det kunne vært godt med noe flytende siden det er helg, kanskje rett og slett en cocktail.

Men så blir det med tanken. Du mistenker at cocktail er tidkrevende og vanskelig, og er noe man virkelig ikke orker en fredagskveld, så er det tidkrevende og vanskelige ting. Slik ender du opp med en gin og tonic denne fredagen også, som fredagen før, og den før der igjen.

Så feil kan man ta.

Boka Fredagscocktail – Fra Old Fashioned til Pornstar Martini av Arnt Steffensen er tilgjengelig for kjøp her.

Cocktailens renessanse

Cocktailen har en flere hundre år lang historie. Den hadde sin virkelige storhetstid mot slutten av 1800-tallet, men så gikk det gradvis nedover som følge av krig, forbudstid og annen elendighet. Men i dag har cocktailen fått en renessanse, og cocktailbarer har dukket opp i alle verdens storbyer. Ofte er barene «hemmelige» og usynlige fra utsiden, på den måten at det verken er vinduer, skilt eller neonlys som forteller hva som befinner seg der. Cocktailbaren Himkok i Oslo er et godt eksempel. Konseptet er vilt populært, så utelivsfolk vet knapt hvilket ben de skal stå på. Det morsomme er at dette ikke er noe nytt. Det er en ren kopi av det de illegale barene gjorde i USA under forbudstiden på 1920-tallet.

De siste årene har nye produkter og ny teknologi ført til innovasjon, og en ny generasjon bartendere gjør sine vrier

De siste årene har nye produkter og ny teknologi ført til innovasjon, og en ny generasjon bartendere gjør sine vrier. Men det er interessant å tenke på at mange av de mest populære cocktailene, som Negroni, Dry Martini og Old Fashioned, lages på samme måte som for 100-150 år siden.

COCKTAILKONGEN

Arnt Steffensen

Foto av Arnt SteffensenArnt Steffensen er kokk og leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta, en fagforening for kokker og kjøkkenpersonell i offentlig sektor. Han er tidligere kantineleder og norgesmester i institusjonskokkfaget. Kunnskap om vin og brennevin er en viktig del av kokkeutdanningen, og Steffensen har skrevet flere bøker om brennevin og matkultur, blant annet «Cognacboka», «Akevittboka» og «En smak av norsk kultur». Nå er han aktuell med boka «Fredagscocktail – Fra Old Fashioned til Pornstar Martini».

Cocktailen ledsages av en god historie

Men cocktailer handler ikke bare om smak. Selvsagt skal den smake godt, men like viktig er rammen rundt. Det skal være litt jålete glass. Det skal være litt atmosfære. Det skal bråke når man bruker cocktailshakeren. Det viktigste er imidlertid at cocktailen ledsages av en god historie. En cocktail uten en historie er bare noe sammenrasket sprit. Heldigvis har cocktailhistorien mye å by på, som West Point Eggnog Riot, det mest skandaliserte fylleslaget i den amerikanske armeens historie.

Det skal bråke når man bruker cocktailshakeren

Den amerikanske krigsskolen West Point ligger utenfor New York. Natt til første juledag 1826 arrangerte noen kadetter en hemmelig julefest, og hadde smuglet inn uante mengder brennevin. De blandet sammen en enorm porsjon eggnog, en variant av eggelikør, som de skulle hygge seg med utover natten. Cocktailen var knallsterk, støynivået økte etter hvert, og selvsagt ble festen oppdaget av befalet. Kadettene ble bedt om å legge seg. Problemet var at de var ravende fulle, og dessuten grunnleggende uenig i anmodningen. Protester førte til håndgemeng, kadettene tok til våpen og gikk til angrep på både befalet og hverandre, og ikke minst på inventaret i kasernen. Opptøyene spredte seg fra rom til rom og varte gjennom hele natten, helt til det ble blåst til oppstilling utpå morgenkvisten. Med sønderrevne klær vaklet forslåtte og bakfulle kadetter ut av bygningen. The Eggnog Riot har legendestatus i USA, og det hører med til historien at en av kadettene var Jefferson Davies, som senere ble sørstatenes president under den amerikanske borgerkrigen.

Mange har sikkert smakt Espresso Martini, som har vært en hit helt siden supermodellen Kate Moss fikk det servert på et utested i London tidlig på 1980-tallet.

Cocktailhistorien er full av slike beretninger. Sannhetsgehalten kan nok diskuteres her og der, men det viktigste er at historien er god. Noen ganger kan det bli ufrivillig morsomt. Mange har sikkert smakt Espresso Martini, som har vært en hit helt siden supermodellen Kate Moss fikk det servert på et utested i London tidlig på 1980-tallet. Det er en nydelig cocktail som består av espresso, kaffelikør og vodka, altså kaffe, sukker og sprit. Det er morsomt å tenke på at denne hippe storbycocktailen egentlig er en karsk.

Alle kan lage gode cocktailer

Det er en misforståelse at cocktailer er så komplisert. De fleste er forbløffende enkle å lage, og består som oftest av bare tre-fire ingredienser. Det handler om å måle opp, blande det sammen, kjøle det ned og helle det over i et glass. Den mystiske cocktailshakeren er strengt tatt bare er en metallboks med lokk, som skal hindre søl. Det er ikke akkurat alkymi.

Så budskapet er: Alle kan lage gode cocktailer. Det skaper god stemning på fredagskvelden, og ikke minst er det ganske gøy.

Boka Fredagscocktail – Fra Old Fashioned til Pornstar Martini av Arnt Steffensen er tilgjengelig for kjøp her.