Didrik Solli-Tangen: – Jeg tror det beste rådet man kan få, er å ha troen på deg selv

Hobby, mat og fritidDidrik Solli-Tangen: – Jeg tror det beste rådet man kan få, er å ha troen på deg selv

Musikk har ingen fasit, og det har heller ikke måten du lærer å synge på, noe Didrik Solli-Tangen beviser med Lær å synge som en proff. Boken er for alle med en sangfugl i magen – og for alle som skulle ønske at de hadde det.

Estimert lesetid 4min
Didrik Solli-Tangen med sangbok! Foto: Lina Hindrum

Har du alltid hatt et ønske om å bli bedre til å synge? Eller kjenner du kanskje en som kunne trengt det? Se ikke lenger. Hele Norges smørtenor Didrik Solli-Tangen har helt siden han stakk av med seieren i Melodi Grand Prix med låta «My Heart is Yours» i 2010, sjarmert TV-seere i senk med sin imponerende stemmeprakt, i programmer som Maskorama og Stjernekamp. Nå er han aktuell både som Kompani Lauritzen-deltaker og nybakt forfatter.

I boka Lær å synge som en proff varter han opp med morsomme stemmeøvelser, enkle verktøy og snedige sangtips – flettet sammen med personlige og inspirerende historier fra livet og karrieren.

Bestill Lær å synge som en proff hjem her.

– Sangeren får all oppmerksomheten

Tipsene er nemlig basert på et langt liv med musikk. Musikeren fra Porsgrunn har en bachelorgrad i klassisk musikk, men har ikke alltid vært den stabile og selvsikre sangeren han er i dag. Didrik startet sin musikkarriere som trommeslager i punkbandet Lykkehjul da han gikk på ungdomsskolen, men fant fort ut at han ville lenger frem på scenen.

– Jeg så min begrensning på trommesettet. Jeg hadde verken nok tid eller tålmodighet til å øve på det, dessuten så jeg jo at det var sangeren som fikk all oppmerksomheten av jentene, ler Didrik.

Pust, tone, vibrato og modulering

Da Didrik Solli-Tangen fikk øynene opp for å synge, startet han med sangtimer hos Anders Vangen. Her fikk han sitt første møte med operaen, som kanskje er stilen han er mest kjent for å mestre.

Høres det vanskelig ut? Å lære seg å synge handler om å bli bevisst på hva som skjer i kroppen. Med anatomien som utgangspunkt hjelper Didrik deg med å finne ut hvilken stemme du er – i tillegg til elegant å geleide deg gjennom temaer som pusteteknikk, toneart, vibrato, topptoner og modulering.

Visste du at for å nå falsett er det viktig med et godt samspill mellom pusten, stemmebåndene og lyden som formes i munnen? Et av de tipsene Didrik gir i boken for å nå riktig klang er en oppvarmningsteknikk: Syng en hel sang i kun én vokal, for eksempel «a». I klassisk sang skal man nemlig synge vokalene så like som mulig, helst med samme klang.

Guilty pleasures

Men selv om operaen har vært en viktig del av livet til Didrik Solli-Tangen, er det ikke Pavarotti eller Andrea Bocelli vi skal til når vi spør hvem som er hans egen rollemodell. Idolet har vært med Didrik siden barndommen. 

– Robbie Williams var et stort forbilde ganske lenge. Han er nok en av de få jeg hadde blitt starstrucked av å møte, forteller Didrik.

Etter å ha deltatt i underholdningsprogrammer som Stjernekamp, har Didrik blitt en folkekjær musiker som har vist at han mestrer et bredt spekter av sjangre. Også som lytter er han allsidig, og beskriver seg selv som en som hører på «alt mulig». Men selv artister har en guilty-pleasure låt:

– Da jeg var rundt 20 hørte jeg mye på Malin fra Melodi Grand Prix Junior. Jeg var litt flau over at jeg likte det så godt.

– Ha troen på deg selv

Uansett hvilken sjanger du foretrekker, Lær å synge som en proff er full av tips og øvelser som får selv den verste kråka til å bli en sangfugl. Boka er supplert med QR-koder tar deg videre til eksklusive videoer med sang- og oppvarmingsøvelser. Men selv om øvelse gjør mester, er det mer som skal til for å bli en dyktig sanger, mener Didrik.

– Jeg tror det beste rådet man kan få, er å ha troen på deg selv. Dessverre er det svært få som faktisk tar det til seg. Vi har ikke en målestokk eller en gullmedalje man kan få – det er ikke noe konkret som mange andre yrker og områder i livet har. Så du må ha troen på deg selv og at det du leverer er bra nok.

Lærte Anne Lindmo å synge på TV

Foto av Didrik Solli-Tangen og Anne Lindmo
(Foto: Julia Marie Naglestad)

Didrik Solli-Tangen dro også nylig på Lindmo og lærte Anne å synge med tipsene fra boken, som man kan se her.

Bestill Lær å synge som en proff hjem her.

Relaterte Cappelen Damm TV-episoder