Bono utgir memoarbok i november

Dokumentar og samfunnMusikkBono utgir memoarbok i november

Frontmannen i det verdenskjente bandet U2, Bono, skal gi ut bok med sine memoarer.

Estimert lesetid 5min
Bilde av Bono
U2-vokalist Bono lanserer memoarboken «Surrender» i november 2022. Bokas undertittel, «40 låter, en historie», viser til bokens 40 kapitler, som alle har fått titler etter en U2-sang.(Foto: John Hewson)

Bono – artist, aktivist og vokalist i det irske rockebandet U2 – har skrevet memoarboken Surrender, som vil bli utgitt i norsk utgave av Cappelen Damm forlag 1. november 2022.

Som en av musikkverdenens mest ikoniske artister, har det blitt skrevet mye om Bonos karriere. Men i Surrender er det Bono selv som tar pennen fatt, og for første gang skriver han om sitt liv og dem han har delt det med.

Med sin unike stemme tar Bono oss med fra oppveksten i Dublin, inkludert det brå tapet av moren da han var 14, til U2s usannsynlige reise mot å bli et av verdens mest innflytelsesrike rockeband, og videre til mer enn 20 år med aktivisme dedikert til kampen mot AIDS og ekstrem fattigdom.

Bono skriver med åpenhet, selvinnsikt og humor, og åpner opp om livet sitt – og familien, vennene og troen som har opprettholdt, utfordret og formet ham.

Surrender er ærlig, intim, ærbødig og dyp – en blendende memoar fra et bemerkelsesverdig liv. 

Bono, kjent fra rockebandet U2, lanserer i høst sine memoarer. (Foto: John Hewson)

En ærlig, intim og grundig memoarbok fra et bemerkelsesverdig liv

Surrenders undertittel, «40 låter, én historie», er et nikk til bokens 40 kapitler, som hver er oppkalt etter en U2-sang. Bono har også laget 40 originale tegninger til boken og en video, basert på noen av tegningene hans, ble utgitt i dag på alle U2s digitale plattformer. Videoen illustrerer et utdrag fra kapittelet «Out of Control» i Surrender, der Bono forteller historien om å skrive U2s første singel på 10. mai 1978 – hans 18-årsdag.

Fra kapittelet «Out of Control» i Surrender

«Da jeg begynte å skrive denne boka, håpet jeg å tegne ut i detalj det jeg tidligere bare hadde skissert i sanger. Menneskene, stedene og mulighetene i livet mitt. ‘Surrender’ er et ord fylt av mening for meg. Da jeg vokste opp i Irland på syttitallet med løftede knyttnever (musikalsk sett), var det ikke et naturlig konsept. Et ord jeg bare sirklet rundt før jeg samlet tankene i denne boka. Jeg strever fortsatt med denne mest ydmykende kommandoen. I bandet, i ekteskapet, i min tro, i mitt liv som aktivist. Surrender er historien om en pilegrims mangel på fremgang … Med en god del moro underveis.», sier Bono.

«All lidenskapen som Bono bringer til musikken og livet sitt, bringer han også til sidene», sier Arthur A. Knopf, som både er Bonos redaktør og forlegger.

«For syv år siden kjøpte en annen legende, den avdøde Knopf-redaktøren Sonny Mehta, boken, fordi han visste at Bono passet inn i tradisjonen med litterære irske historiefortellere, og vi var heldige som hadde Sonnys notater på et tidlig utkast til manuskriptet. Vi er enda heldigere med at Bono ikke bare har en dramatisk personlig historie å fortelle, men han er også en virkelig begavet forfatter. Surrender er ærlig, intim, uærbødig og dyp – en blendende memoar fra et bemerkelsesverdig liv.»

Om Bono

  • U2s vokalist, Bono, ble født som Paul David Hewson i Dublin.
  • Han møtte The Edge, Larry Mullen Jr. og Adam Clayton på skolen, og i 1978 ble U2 dannet.
  • Bandet ga ut sitt første album, «Boy», på Island Records i 1980 og har til dags dato gitt ut totalt 14 studioalbum som har solgt 157 millioner eksemplarer over hele verden.
  • Bandets rekordstore 360°-turné (2009-2011) er blitt utropt av Rolling Stone som «en live-akt rett og slett uten like».
  • U2 har vunnet en rekke priser, inkludert 22 Grammys, som er mer enn noen annen duo eller gruppe, samt en Oscar-nominasjon og Amnesty International Ambassador of Conscience Award.
  • I 2005 ble U2 innlemmet i Rock n’ Roll Hall of Fame.

Bono: Aktivist og samfunnsdebattant

Ved siden av sin rolle i U2 er Bono en banebrytende aktivist.

Etter å ha ledet Jubilee 2000’s Drop the Debt-kampanjen, tok han deretter opp kampen mot HIV/AIDS og ekstrem fattigdom og var med på å stifte søsterorganisasjonene ONE og (RED). ONE er en bevegelse av millioner av mennesker dedikert til kampen mot ekstrem fattigdom og sykdomsforebygging.

Med ONE har Bono drevet lobbyvirksomhet mot statsoverhoder og lovgivere over hele verden, og bidratt til å sikre gjennomføringen av programmer, slik som det amerikanske PEPFAR AIDS-programmet, som har bidratt til å redde titalls millioner liv de siste 20 årene.

(RED) – som samarbeider med selskaper for å øke offentlig bevissthet om, og bedriftsbidrag til, AIDS-krisen – har til dags dato frembrag mer enn 700 millioner dollar til Global Fund for å behandle og forebygge AIDS i Afrika. Siden 2020 har ONE og (RED) også bekjempet COVID-19 og dens innvirkning på utviklingsland.

I 2016 var Bono med på å stifte The Rise Fund, et globalt påvirkningsfond som investerer i gründerselskaper som driver frem positive sosiale og miljømessige endringer i samsvar med Sustainable Development Goals.

Bono har mottatt en rekke priser for sin musikk og aktivisme, inkludert Freedom of the City of Dublin (med U2), Chiles Pablo Neruda Medal of Honour, Légion D’Honneur fra den franske regjeringen, en britisk æresridder, Fulbright Association-prisen for International Understanding og TIME Magazines Person of the Year (sammen med Bill og Melinda Gates). Han bor i Dublin sammen med sin kone Ali Hewson.