Studieteknikker som faktisk virker: Slik studerer du mer effektivt

Familie, helse og livsstilSelvutviklingStudieteknikker som faktisk virker: Slik studerer du mer effektivt

Få mer ut av studiehverdagen med smarte studieteknikker som faktisk virker.

Estimert lesetid 7min
Foto av student med omslag til «Studer smartere - Studieteknikker som faktisk virker»
Vivian Kjelland lærer deg studieteknikker som faktisk virker i boka «Studer smartere». (Foto: Getty)

August betyr studiestart, og enten du er ny student eller en gammel traver, kan det være vanskelig å komme tilbake i gode studierutiner. Men er du bevisst på hvilke studieteknikker du bruker?

Om du har ambisjoner om at dette skal bli semesteret du får tid til både studier, deltidsjobb og være sosial – uten å bli utslitt – se ikke lenger.

Det finnes nemlig teknikker og triks for å gjøre studiene mer effektivt og mye lettere.

Studieteknikker som faktisk virker

Vivian Kjelland
Forfatter av boka Studer smartere, Vivian Kjelland, gir deg sine beste tips til smarte studieteknikker. (Foto: Privat)

Vivian Kjelland er førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, og er særlig opptatt av lærings- og undervisningsstrategier.

I boka hennes Studer smartere forteller hun om forskningsbaserte studieteknikker som faktisk virker.

Vi spurte Kjelland om hun kunne gi oss noen raske tips til studieteknikker som gjør studiehverdagen lettere, mer effektiv og som ikke tærer på motivasjonen.

Ny forskning har nemlig lært oss mer om hvordan hjernen vår fungerer, og om hvordan vi lærer best.

Disse metodene er verken vanskelige eller tidkrevende, og de kan gi deg mye større utbytte av årene som student. Studiene blir lettere, morsommere og attpåtil får du tid til alt det andre studiehverdagen har å by på.

Flere smarte studieteknikker får du i boka Studer smarterebestill den hjem her.

Slik studerer du mer effektivt: Faste rutiner

  • Ha en god morgenrutine. Stå opp litt tidligere slik at du rekker å ta en dusj, spise, høre på musikk, gå til bussen i rolig tempo. Unngå stress.
  • Ha faste arbeidstider, og jobb effektivt i den tiden. Utenom arbeidstid har du FRI. Faste rutiner høres kanskje kjedelig ut, men hvis du jobber effektivt i noen timer hver dag, vil du få gjort mye mer enn om du jobber halvhjertet fra morgen til kveld. 
  • Bruk minst halvparten av arbeidstiden på å la hukommelsen din jobbe. Det vil gjøre at minnesporene i hjernen styrkes. Du bruker mindre tid på lesing, men kommer til å huske mye mer. Noen enkle måter å aktivere hukommelsen på:
    • Lag punktlister eller 1-siders oppsummeringer fra hvert kapittel etter at du har lest gjennom dem, uten å se i læreboka mens du skriver.  
    • Lag minnekort, og bruk dem. Det er lurt å ha en fast tid for når du skal bruke dem; hvis du gjør det til en vane er det mye større sannsynlighet for at du faktisk får gjort det. Du kan for eksempel trekke tre kort hver dag mens du spiser frokost.
    • Løs oppgaver uten å bruke læreboka.

Det er det samme hvilken metode du velger; gjør det som føles enklest. Det viktigste er at du lar hukommelsen din jobbe litt.

Studieteknikker for å huske bedre

  • Du har sikkert hørt at du må repetere flere ganger for at du skal unngå å glemme noe, men vet du at det er superstor forskjell på passiv repetisjon (for eksempel om du leser en tekst flere ganger), og på aktiv repetisjon (det vil si at du repeterer noe ved å hente det frem fra hukommelsen, for eksempel ved å gjøre øvelsene ovenfor eller ved å ta en test)? Ved å bruke aktiv repetisjon vil hjernen din lage mye mer solide minnespor, du vil få bedre eksamensresultater, og du vil huske det du lærer lenger.
  • Konsentrer deg om en ting om gangen. Hjernen din er ikke laget for multitasking.
  • Øv deg på å bruke mindre tid på mobilen. Du kan for eksempel bestemme deg for at du lar den ligge med skjermen ned, og at du bare skal snu den i et par minutter hver hele time. Hvis du ikke er klar for å la mobilen ligge, kan du bestemme deg for å slutte å se på alt mulig som dukker opp, og kun se på det som gir deg inspirasjon og positivt påfyll.
  • Husk pauser. Bruk en alarm til å minne deg på det om du trenger det. Og ta pauser med GOD samvittighet – hjernen din trenger dem! En uthvilt hjerne husker mer. Og når hjernen får hviletid, blir den kreativ – da kan den komme på løsninger på problemer om du står fast.

Prokrastinering og dårlige studieteknikker: Dette er de vanligste feilene til studenter

  • Mange studenter har en studieteknikk som fungerte bra for dem på videregående skole, men som ikke er tilpasset den store pensummengden, eller krav til dybdeforståelse, som det de møter i høyere utdanning. For eksempel er det mange som tar enorme mengder notater, uten at dette reflekteres i gode karakterer. Det er også mange som sitter på lesesalen fra morgen til kveld, og tror at de må droppe alt av fritidsaktiviteter og sosiale tilstelninger for å lykkes. 
  • Forskning har vist at de vanligste studieteknikkene (lese pensum flere ganger, ta notater ved å skrive av fra læreboken, løse oppgaver ved å finne frem til riktig svar i lærebok (eller ved å google) og skrive av dette, og pugging før eksamen) er ganske dårlige. Hvis du bruker disse strategiene, er det stor fare for at det meste av pensumet er glemt kort tid etter eksamen. 
  • Det som mange studenter sier at deres største problem er at de prokrastinerer. Hvis selvdisiplinen ikke er helt på topp havner du på etterskudd i pensumet, du får dårligere karakterer – og du får også dårligere fritid, fordi tankene alltid kverner rundt alt du skulle ha gjort. 

Hvordan holde motivasjonen oppe som student?

  • Det viktigste er at du ikke venter på motivasjon. Motivasjonen kommer når du er i gang. Hvis du trenger hjelp til å komme i gang, anbefaler jeg Pomodoro-teknikken. 
  • Ha noe som minner deg om hva som er studiemålet ditt, hva du drømmer om. Det kan være en drømmetavle med bilder som illustrerer målet ditt, eller det kan være en kopp med Dr. …(ditt navn) på. Tillat deg å dagdrømme litt; hvordan vil det føles å nå målet ditt?
  • Ha faste arbeidstider, og jobb effektivt i den tiden. Utenom arbeidstid har du FRI. Faste rutiner høres kanskje kjedelig ut, men sannheten er at det vil hjelpe deg til å jobbe mer effektivt, noe som vil gi deg en god mestringsfølelse og motivasjon til å fortsette.  
  • Som student er det vanlig å tenke at all tiden må brukes på studiene, men det er kjempeviktig at du setter av tid til restitusjon og hyggelige aktiviteter også – det vil hjelpe deg til å holde motivasjonen oppe og ha god livskvalitet! 
  • Ta deg tid til en treningsøkt i løpet av dagen. Det vil gi deg mer energi og overskudd. Når du trener lager hjernen endorfiner som gjør deg glad, og en glad hjerne lærer bedre. Jeg har i mange år sagt at «trening er min belønning», og nå har jeg sagt det så mange ganger at jeg tror på det. Anbefaler deg å prøve det samme!
  • Tungt å komme i gang med skolearbeid, trening eller andre ting du skulle ha gjort? Si til deg selv: «ikke tenk, bare gjør det!», og sett i gang før du rekker å tenke ut unnskyldninger. Jeg har fulgt dette rådet selv i snart 30 år, og bruker det fremdeles ofte – det er gull!
  • På slutten av arbeidsdagen er det lurt å legge en plan for hva du skal gjøre neste dag. Da slipper du å bruke tid og viljestyrke på å finne ut hva du skal starte med neste morgen, og kan heller bare sette i gang.

Flere smarte studieteknikker får du i boka Studer smarterebestill den hjem her.