Elliot Page med selvbiografi: – En brutalt ærlig bok om kjønnsidentitet

Dokumentar og samfunnBiografierElliot Page med selvbiografi: – En brutalt ærlig bok om kjønnsidentitet

Elliot Page er en verdensstjerne, men har de siste årene fått aller mest oppmerksomhet da han kom ut som trans. I boka «Pageboy» gir skuespilleren et nakent, ærlig og brutalt innblikk i hans reise.

Estimert lesetid 3min
bilde av Pageboy og Elliot Page
Elliot Pages unike selvbiografi er for øyeblikket på The New York Times bestselgerliste for syvende uke på rad, og avisen selv beskrev boken i sin anmeldelse som «veltalende og fengslende». (Foto: Catherine Opie)

Jeg fant ikke meg selv. Jeg ble ikke til meg – den jeg visste at jeg var – slik de andre guttene gjorde. Jeg lengtet fortvilt etter å våkne fra marerittet, speilbildet mitt gjorde meg stadig kvalmere. Når jeg lukket øynene, fant jeg minnene, euforiske øyeblikk når jeg så meg selv, og jeg ba om at jeg skulle få oppleve det igjen.

Utdraget er hentet fra den nye boken til Elliot Page, Pageboy, en gripende fortelling om den lange veien han har gått for å finne seg selv. Verdensstjernen, kjent fra filmer som Juno og Inception, kom i desember 2020 ut som trans, i en alder av 33 år.

I boka forteller Page historien om hva som reddet ham gjennom denne overgangen. Om å vokse opp i den kanadiske havnebyen Halifax, om å vokse opp i Hollywood, et miljø som er besatt av tradisjonelle kjønnsroller.

Han forteller om å oppdage sin egen tabubelagte seksualitet og den dype skammen over egen kropp, om traumatiske overgrep, og om fantastiske suksesser.

Pageboy kan du bestille hjem her.

Verdensstjernen åpner opp

Dagbladet gir boka terningkast 5, og kaller Pageboy som «en brutalt ærlig bok om å finne ut av egen kjønnsidentitet i offentlighetens flomlys».

I boka skildrer Page hvordan det var å vokse opp i et miljø som er besatt av tradisjonelle kjønnsroller, hvordan det er å oppdage sin egen tabubelagte seksualitet og den dype skammen over egen kropp.

Han forteller også om traumatiske overgrep, om å finne sin egen identitet, samt den og om fantastiske suksessen og den pågående reisen til seg selv.

«Så langt fra en tradisjonell Hollywood-biografi som det er mulig å komme»

Dagbladets anmelder Andreas Wise trekker fram bokens unike utrykk. Der andre bøker om filmstjerner ofte handler om veien til toppen, er dette en bok av motsatt karakter. Wise skriver:

«Dens kvalitet er at den forteller den såre og vinde personlige historien, i stedet for den offisielle suksesshistorien», før han konkluderer med at denne boken er: «[…] så langt fra en tradisjonell Hollywood-biografi som det er mulig å komme».

New York Times bestselger

Pageboy har allerede vært ute i USA siden 6. juni, og har blitt tatt svært godt imot av både anmelderne og leseglade amerikanere. Boken er for øyeblikket på The New York Times bestselgerliste for syvende uke på rad, og avisen selv beskrev boken i sin anmeldelse som «veltalende og fengslende».

Det er ikke bare New York Times som jubler over Pageboy. Anmelderen i The Washington post avsluttet sin anmeldelse på denne måten:

«[…] Å lese disse ordene fikk meg nesten til å gråte. Pages bønn er liten. Det føles også veldig stort.»

foto: Lina Hindrum

Pageboy kan du bestille hjem her.