«Ut og stjæle lesere»: Henrik H. Langelands tips til hvordan man skaper en god fortelling

Skjønnlitteratur«Ut og stjæle lesere»: Henrik H. Langelands tips til hvordan man skaper en god fortelling

– Det å skrive fortellinger er noe alle synes er vanskelig, sier Henrik Langeland. Hans «Ut og stjæle lesere» er blitt et referanseverk i skriveteknikker.

Estimert lesetid 3min

Hvordan skrive en god fortelling? Om du har lyst til å lære å formidle historier på best mulig måte, har vi et tips til deg: Henrik H. Langelands Ut og stjæle lesere er nå å få i ny utgave.

Håndboka er rik på eksempler, og forfatteren viser på en lettfattelig og begeistret måte hva som skal til for å bygge opp en vellykket fortelling.

Ut og stjæle lesere er hyppig brukt både av etablerte og kommende forfattere, og av andre som er glad i – og kanskje har som jobb – å skape fortellinger. Boka er også et verktøy i forbindelse med Langelands populære skrivekurs Fortellekunst, som jevnlig går av stabelen.

Mekanismene i en fortelling

– Jeg ville lage en bok som var så konsis og enkel som mulig, og som gir leseren noen gode tips og råd om hvordan man faktisk får til det å skape en god fortelling, forteller Henrik H. Langeland i videoen over.

– Det å skrive fortellinger er egentlig noe alle synes er vanskelig. Det finnes noe mekanismer, noen teknikker som hjelper på det og som gjør det mulig å skape disse mer omfattende fortellingene.

Boka Ut og stjæle lesere kan du bestille hjem her. 

Om forfatteren

Henrik H. Langeland

Foto av forfatter og skrivekursholder Henrik H. Langeland
Foto: Svein Finneide

Henrik H. Langeland er en av våre ledende samtidsforfattere og har utgitt en rekke bøker, blant annet romanene Wonderboy, Francis Meyers lidenskapFyrsten Showtime! og Paradis.

Langeland har doktorgraden i litteraturvitenskap på en avhandling om Marcel Proust, har vært redaktør for tidsskriftet Vinduet og har hatt en rekke engasjementer i norsk nærings- og samfunnsliv.

Siden 2008 har flere tusen personer deltatt på Langelands seminarer Fortellekunst – ikke bare skjønnlitterære forfattere, men alle med ambisjoner om å skape bedre fortellinger.

Tidligere deltakere har vært alt fra sakprosaforfattere og barnebokforfattere til  journalister, arkitekter, pr-rådgivere, politikere, universitetsakademikere, film- og tv-aktører, advokater, lærere og psykologer.

Les mer om skrivekurset Fortellekunst her.

Et referanseverk

Ut og stjæle lesere ble opprinnelig utgitt under navnet Fortellekunst i 2011, og har siden altså blitt et referanseverk i skrive- og fortelleteknikker. Da den utkom første gang, fikk den sågar anmeldere til å bli selvkritiske:

«Som kritiker rødmer jeg når jeg ser hvor selvsagt og hjemmevant Langeland beveger seg blant de litterære virkemidlene man selv snubler omkring i når man skal prøve å beskrive litterær kvalitet», skrev Aftenpostens Atle Christiansen.

Lær mer om hvordan skrive med skrivekurset Fortellekunst

Som boka Ut og stjæle lesere er også Langelands skrivekurs Fortellekunst rettet mot alle som er glad i å skrive og ønsker å lære fortellertekniske grep for å nå fram med en historie.

Kurset tar for seg de konkrete mekanismene en fortelling er basert på, og du lærer bl.a. om dette:

  • Hva gjør en god fortelling god?
  • Hvorfor er det slik at vi synes noen historier er kjedelige, mens vi lar oss begeistre av andre?
  • Hvilke grep er det forfattere bruker for å skape fortellinger vi blir oppslukt av?
Foto av boka «Ut og stjæle lesere» av Henrik H. Langeland
«Ut og stjæle lesere» har blitt et referanseverk for de som ønsker å lære hvordan man lager en god fortelling. (Foto: Åsmund Holien Mo)

– Gode, presise råd

Flere profilerte forfattere, skribenter, redaktører m.m. har kommet med svært positive tilbakemeldinger etter at de har deltatt på kurset, her er noen av dem:

«Kurset anbefales både til de som er helt i startgropa og de som har skrevet en stund.«
– Forfatter Maja Lunde

«Henrik gir gode, presise råd og er engasjert
– Forfatter, skuespiller og lege Anders Danielsen Lie

«Henrik er en inspirerende foredragsholder. Han vet hva som gir en fortelling liv og evner å lære det bort. Kurset ga meg nytt perspektiv på min egen tekst og verktøy til å forbedre den.»
– Forfatter og tidligere kulturredaktør Hege Duckert

– Hvis man klarer å strukturere og samle stoffet sitt på en måte som fungerer, er det mye lettere å komme i mål med fortellingen sin, mener Henrik H. Langeland.

Les mer om skrivekurset Fortellekunst her.

Boka Ut og stjæle lesere kan du bestille hjem her.