Kan bilder redde norsk natur? Ole Mathismoen spør naturfotografene

Dokumentar og samfunnNatur og dyrKan bilder redde norsk natur? Ole Mathismoen spør naturfotografene

Slående vakre «Jeg er dyret» viser oss hvor både fantastisk og sårbar naturen er. Forfatter Ole Mathismoen har snakket med noen av fotografene som har bidratt.

Estimert lesetid 13min
Ole Mathismoen har skrevet det som må være en av tidenes vakreste bøker. Mye av æren må likevel gå til fotografene som har bidratt med sine fantastiske fotografier. Foto: Lina Hindrum.

Vakre og dramatiske naturbilder viser håpet i Ole Mathismoens nye bok Jeg er dyret. Fortellinger fra norsk natur. Tekstene viser alvoret.

Flere titalls av Norges fremste naturfotografer har med bilder i boken. Mange av bildene er av dyr og situasjoner du neppe noen gang vil ha sjans til selv å se i virkeligheten. For å klare det må du tilbringe dager og uker i små fotoskjul. Eller ha ekstrem flaks.

Mathismoen er overbevist om at bildene kan være med på å vekke folk:

– Jeg tror de ekstreme naturbildene hjelper oss å forstå hvor fantastisk natur vi har, og hva vi holder på å miste.

Men hva tenker fotografene selv? Ole Mathismoen har snakket med syv av fotografene som har bidratt til Jeg er dyret.

HER KAN DU HOPPE NED TIL DEN FOTOGRAFEN DU VIL LESE OM:

SE SPEKTAKULÆRE BILDER: I Jeg er dyret finner du mer enn 200 av de mest spektakulære naturbildene tatt i Norge de siste årene. (Film: Lina Hindrum og Kristoffer Kringlebotn)

Ole Mathismoens fem kjappe med naturfotografene

Cecilie Bergan Stuedal: – Bilder kan redde den magiske naturen

Cecilie Bergan Stuedal (26) er hobbynaturfotograf og for tiden journalist på fulltid i Ságat. Hun er fra Hov i Søndre Land. (Foto: Privat)

Hvor tar du de fleste bildene dine? Hva slags natur fascinerer deg mest?

Størsteparten av bildene mine er tatt forskjellige steder i Norge. All natur fascinerer meg. Det er veldig spennende å utforske nye steder og land som byr på forskjellig opplevelser av villmark og arter.

Hva er den viktigste foto-drivkraften din?

Jeg strever hele tiden etter å bli bedre på å ta bilder og bruke nye fototeknikker for å skape variasjon i bildene mine. Det er veldig morsomt å være kreativ ute i felt etter at de «obligatoriske» artsbildene har blitt sikret på minnekortet. Det er også veldig givende å ha en intern naturfotokonkurranse med min far når vi er på turer sammen. Å gjøre han stolt av bildene jeg tar er noe jeg fortsatt synes er veldig stas. Akkurat slik som da jeg var ti år og nettopp hadde startet å ta bilder.

Hva er det vanskeligste med å ta spesielle naturbilder?

Å tenke nytt. Det er utrolig mange talentfulle naturfotografer i verden. Noen ganger kan det virke som om alle de spesielle bildene har allerede blitt tatt. Men jeg må bare huske på at det som gjør naturfoto krevende er også det som gjør det mest interessante. Nemlig at dyr og naturen hele tiden beveger og endrer seg. I tillegg er det veldig fascinerende at fem naturfotografer som sitter ved siden av hverandre kan fotografere det samme dyret, men ende opp med fem veldig forskjellige bilder.

Er det noe spesielt du vil oppnå med naturbildene?

Jeg ønsker å vise frem hvor magisk og sjarmerende naturen er, akkurat slik som jeg opplever den når jeg er ute på fototur. Jeg prøver også å få frem en personlighet i dyret jeg tar bilde av gjennom action- eller stemningsbilder.

Tror du naturbilder kan være med å redde norsk natur? I så fall hvordan?

Bilder har en enorm påvirkningskraft og naturfoto har definitivt muligheten til å skape oppmerksomhet globalt som kan legge press på innflytelsesrike personer og politikere. Naturbilder vil nok ikke klare å redde naturen på egen hånd, men engasjementet kan bidra til at det blir mer fokus på å bevare visse typer natur og ulike truede arter. Samtidig er det mange som har forskjellige oppfatninger av hvordan norsk natur bør forvaltes med tanke på reindrift, jakt, landbruk, fritidsaktiviteter og næringsliv. Og de vil nok alle ha litt forskjellige oppfatninger av et rovdyrbilde og hvordan dette rovdyret påvirker resten av naturen i Norge.

TRIVES OM VINTEREN: En haukugle nyter den hvite skogen. (Foto: Cecilie Bergan Stuedal)

Tobias Gjerde: – Magien i naturen driver meg

Tobias Gjerde er 20 år og fra Høvik. Han er fotograf i førstegangstjenesten, mens naturfoto først og fremst er en hobby eller en «side hustle». (Foto: Privat)

Hvor tar du de fleste bildene dine? Hva slags natur fascinerer deg mest?

De fleste bildene tar jeg i Oslomarka. Det er overraskende mye natur å finne — selv tett på byen — om bare man vet hvordan man leter!

Det som fascinerer meg aller mest i naturen er den uberørte, sanne villmarken.

Hva er den viktigste foto-drivkraften din?

Min viktigste drivkraft for fotografering er de magiske naturopplevelsene jeg får oppleve, og at jeg bokstavelig talt kan se tilbake på dem.

Hva er det vanskeligste med å ta spesielle naturbilder?

Det vanskeligste med å ta spesielle naturbilder er å skille seg ut. Foto er blitt en svært tilgjengelig interesse å sette seg inn i, så det kan være vanskelig å være unik i den store mengden av dyktige fotografer.

Er det noe spesielt du vil oppnå med naturbildene?

Det jeg ønsker å oppnå med naturbildene mine er å forevige og dele naturopplevelser, samt fange naturens ubeskrivelige skjønnhet og viktigheten av å ivareta det siste vi har av sann villmark.

Tror du naturbilder kan være med å redde norsk natur?

Jeg liker å tro at bildene mine kan bidra til å gjøre en forskjell. Ved å vise naturens vakreste sider, håper jeg at betrakteren av bildene mine verdsetter naturen mer, og får et litt mer personlig forhold til villmarken. Men, jeg tror ikke vakre naturbilder i seg selv er nok til å redde norsk natur. Det er fort gjort å bli blendet av blinkskudd. Uten kontekst eller en advarsel blir bildene tilnærmet verdiløse.

I TOPPEN AV ET TRE: En spurvugle våker stille over natten. (Foto: Tobias Gjerde)

Knut Erik Alnæs: – Naturbilder kan være med å redde norsk natur

Knut Erik Alnæs er 23 år og fra Fornebu i Bærum. Han lever av fotografering ved siden av studiene. (Foto: Privat)

Hvor tar du de fleste bildene dine? Hva slags natur fascinerer deg mest?

Majoriteten av mine bilder er tatt i skogen eller på fjellet. Jeg synes særlig fjellskogen er fascinerende, og trives veldig godt ute der skog går over til fjell.

Hva er den viktigste foto-drivkraften din?

Naturfotografi for meg handler om lidenskapen for å være ute, og å fange de spesielle øyeblikkene med arter som få er heldige å oppleve. Det viktigste for meg når jeg fotograferer er at jeg får en god naturopplevelse, og det får jeg ved å sette motivets beste som første prioritet, slik at jeg som fotograf ikke forstyrrer deres naturlige adferd.

Hva er det vanskligste med å ta spesielle naturbilder?

Det vanskeligste er at ingenting er riktig før alt er riktig. Det handler om at motivet må være til rett sted til rett tid, men vel så viktig er det at lyset er rett og at bakgrunnen spiller på lag med det som fotograferes. Det er mange faktorer som skal klaffe for at en skal få et bilde som skiller seg ut med så mange dyktige fotografer som det er i Norge for tiden. Ofte krever spesielle naturbilder planlegging og en konkret plan som det må jobbes etter over lang tid for å få det rette øyeblikket.

Er det noe spesielt du vil oppnå med naturbildene?

Naturfotograferingen handler i første rekke for meg om de opplevelsene som jeg får ute i felt. Vel så viktig er imidlertid håpet om at mine bilder kan være med å vise hvor vakker og sårbar norsk natur er, og gjennom det bidra til å ta vare på det lille som er igjen av autentisk natur uten inngrep. Det handler også om å prøve å være bevisst om å fange øyeblikk som viser ikke viser det vakre, men også den mørke siden av menneskelige naturinngrep gjennom å portrettere dyr i landskap som er blitt ødelagt. I mine øyne er begge deler like viktig, men vi naturfotografer kan nok bli enda mer bevisst om å jobbe mer med sistnevnte.

Tror du naturbilder kan være med å redde norsk natur? I så fall hvordan?

Naturbilder kan i høyeste grad være med å redde norsk natur. Det kan enten gjøres ved å vise hvor vakker og sårbar den naturen vi har er, eller ved å vise hvor destruktive menneskelige inngrep er i sårbar biotop. Sistnevnte er nok det mest effektive virkemiddelet for å vekke engasjement for naturvern.

VINTERENS KONGE: I det hvite landskapet skiller tiuren seg ut. Foto: Knut Erik Alnæs

Inger Johanne Aag: – Liker beste å ta bilder av småkryp

Inger Johanne Aag er 69 år og fra Oslo. Hun er hobbynaturfotograf (Foto: Kjell Germeten)

Hvor tar du de fleste bildene dine? Hva slags natur fascinerer deg mest?

Jeg fotograferer som oftest i nærmiljøet, og aller helst i enger der det er mye småkryp.

Hva er den viktigste foto-drivkraften din?

Være ute i naturen og oppleve på nært hold livet som finnes der ute.
Jeg vil stadig lære mer, spesielt om atferden til småkryp, og også planter/habitater de er avhengig av.

Hva er det vanskeligste med å ta spesielle naturbilder?

For meg er nok det vanskeligste å dokumentere spesiell atferd hos de ulike artene.

Er det noe spesielt du vil oppnå med naturbildene?

Jeg legger ut bilder fra naturen på FB-siden min og prøver å skrive litt om det skjer på bilde, eller fortelle litt om de ulike artene og plantene. På den måten lærer jeg ofte litt nytt selv, og håper de som ser bildene kan bli inspirert til å oppleve både dette og hint ute i naturen på egen hånd.

Tror du naturbilder kan være med å redde norsk natur?

Det tror jeg så absolutt, og spesielt hvis bildene/teksten viser hvordan alt er avhengig av noe annet som finnes der ute. Alt henger jo nøye sammen i naturen. Faller ett lite ledd bort, kan det få store negative ringvirkninger.

VAKKER MIKRO: Et sjeldent detaljert bilde av en blåpraktvannymfe. Foto: Inger Johanne Aag

Steffen Johnsen: – Drives av spenningen

Steffen Johnsen er 36 år og fra Hommersåk i Sandnes. Han er hobbyfotograf. (Foto: Privat)

Hvor tar du de fleste bildene dine? Hva slags natur fascinerer deg mest?

Jeg tar de aller fleste bildene i naturen i nærmiljøet. Jeg er fascinert av alt naturen har å by på.

Hva er den viktigste foto-drivkraften din?

Spenningen av å oppleve dyr og fugler på nært hold. For meg fungerer det som et avbrekk fra den travle hverdagen. Jeg får nullstilt hode og kroppen

Hva er det vanskeligste med å ta spesielle naturbilder?

Å være på rett sted til rett tid samtidig som lyset er bra. Og for en småbarnsfar som meg så er det vanskelig å få tid nok til komme seg ut med kamera.

Er det noe spesielt du vil oppnå med naturbildene?

For meg er det viktigste å komme seg ut å oppleve naturen. Så er bonusen at jeg får dele bildene på sosiale medier så andre får se alle de fantastiske opplevelsene man kan få med fugler og dyr i naturen. Ellers vil jeg jo gjerne delta i konkurranser med bildene, samt selge litt.

Tror du naturbilder kan være med å redde norsk natur? I så fall hvordan? 

Jeg vet ikke helt om det kan redde norsk natur. Men gode naturbilder er et godt hjelpemiddel til å få frem budskapet enda tydeligere enn bare med tekst.

FAMILIELYKKE: To haukugler deler maten mellom seg. Foto: Steffen Johnsen

Roger Brendhagen: – Vi dokumenterer skjønnheten og det ødelagte

Roger Brendhagen er 54 år og bor på Dalholen på Dovre. Han er profesjonell naturfotograf. (Foto: Privat)

Hvor tar du de fleste bildene dine?

Jeg reiser over hele verden – men bruker nok minst halvparten av tiden min i Norden

Hva slags natur fascinerer deg mest?

Antarktis og Arktis, gammelskog og regnskog

Hva er den viktigste foto-drivkraften din?

Å oppleve spennende dyrearter og naturtyper. I tillegg så liker jeg å reise, noe som passer  fint ettersom dyrene ikke alltid oppholder seg på samme sted.

Hva er det vanskeligste med å ta spesielle naturbilder?

Det er mye venting i min jobb som naturfotograf! Når forholdene er perfekte mangler det et dyr – og ofte når en ser et dyr er værforholdene dårlige.

Er det noe spesielt du vil oppnå med naturbildene?

Jeg prøver å ta «de vakre bildene» – men bruker mere og mere tid på å dokumentere ødelagt natur – og mye av det som ikke lenger er så vakkert i vår natur grunnet menneskelig påvirkning.

Tror du naturbilder kan være med å redde norsk natur? 

Jeg tror og håper at bildene mine kan påvirke andre til å bli glad i – og ta vare på vår natur!

BJØRNENES KONGE: En mektig isbjørn dukker opp fra vannoverflaten. 
(Foto: Roger Brendhagen)

Tom Schandy: – Vil være naturens ambassadør

Tom Schandy er 61 år fra Vestfossen. Han er profesjonell naturfotograf. (Foto: Privat)

Hvor tar du de fleste bildene dine? Hva slags natur fascinerer deg mest?

Jeg fotograferer over hele verden og er altetende av natur.

Hva er den viktigste foto-drivkraften din?

Interessen for naturen. Jeg er nysgjerrig, jeg vil oppleve så mye som mulig.

Og så vil jeg formidle dette til andre, ikke minst er jeg opptatt av å formidle betydningen av å ta vare på natur.

Hva er det vanskeligste med å ta spesielle naturbilder?

Det krever mye tid, som jo er mangelvare. Og så må hodet være skrudd sammen på en spesiell måte. Den kreative åren må være godt utviklet. Og om den ikke er det, så kan den trenes opp.

Er det noe spesielt du vil oppnå med naturbildene dine?

Jeg vil at bildene mine skal mane til engasjement og bevaring av natur. Jeg ønsker å være en naturambassadør.

Tror du naturbilder kan være med å redde norsk natur? I så fall hvordan? 

 Naturbilder kan være med på å styrke en sak, det tror jeg – men da i kombinasjon med kanskje en kampanje drevet av en naturvernorganisasjon. Enkeltstående bilder har neppe en slik effekt. De må settes inn i en kontekst.

Mens jeg var leder av Norske Naturfotografer på 1990-tallet dro vi på en utflukt til Trillemarka hvor vi dokumenterte dette området. Bildene ble til en utstilling som vandret rundt, og var med på å sette fokus på områdets verdier. Selv skrev jeg mange artikler derfra. Senere ble området vernet som naturreservat.

Man kan jo tenke at bildene og publisiteten var en medvirkende faktor til at området ble vernet.

MAJESTETISK: En vakker spurvugle på farten. (Foto: Tom Schandy)

Du kan bestille Jeg er dyret hjem til postkassen din her.