Greta Thunberg er «Årets person» i TIME Magazine

BiografierUkategorisertGreta Thunberg er «Årets person» i TIME Magazine

«Klimastreik» er årets ord, og i dag ble det klart at Greta Thunberg er TIME Magazines person of the year for 2019, som den yngste noen sinne.

Estimert lesetid 2min
Portrett av Greta Thunberg med TIME omslag
Greta Thunberg er med sine 17 år den yngste som noen gang har blitt kåret til «Årets person» av TIME. (Foto: Mickan Palmqvist/TIME)

Det nesten som et eventyr: Den svenske tenåringsjenta som i løpet av ett år gikk fra å streike alene utenfor Riksdagen, til å tale for verdens ledere og få millioner av unge over hele verden til å reise seg i opprør. Greta Thunberg inspirerer og provoserer.

Et globalt holdningsskifte

Idet TIME kårer Greta Thunberg til «Årets person» – som den yngste noen sinne – flommer kommentarfelt verden over av sinne og hat fra voksne mennesker. Hvorfor? Som TIME selv skriver: «Dette er ikke skremselspropaganda; dette er vitenskap.»

I begrunnelsen for kåringen skriver TIME at hun «har lykkes med å skape et globalt holdningsskifte, og forvandle millioner av vage, midt-på-natta-bekymringer til en verdensomspennende bevegelse som krever øyeblikkelig endring. Hun har tilbudt en moralsk avklaring til de som er villige til å handle, og lagt skam på de som ikke er det.»

Thunbergs glassklare, steinharde tydelighet er vanskelig å argumentere mot. Kanskje er det nettopp derfor de som ikke vil gå med på budskapet hennes isteden tyr til hat og hersketeknikker.

Boka bak fenomenet Thunberg

Tidligere i høst kom to bøker signert Thunberg på norsk. Huset brenner er historien om hvordan Greta Thunberg ble den hun er i dag – rollemodellen som startet den første skolestreiken for klimaet i august 2018. Gretas mor, operasangeren Malena Ernman, forteller åpent og gripende om en familie i krise, om diagnoser og sammenbrudd, men fremfor alt om klimakrisen som påvirker oss alle.

Thunbergs taler samlet

I Streik for klimaet er Thunbergs viktigste taler samlet. Talene hennes har skapt historie, og her er talene til Davos, FN, EU-parliamentet og streikende skolelever samlet. Et rop for å få alle til å våkne og kjempe for å beskytte planeten vår, uansett hvor maktesløse vi føler oss.