«Jervesporet»: Dag O. Hessen og Bernhard Ellefsen i samtale om naturen og litteraturen

Klassekampen mener «Jervesporet» vil få plass blant årets beste sakprosabøker. Se forfatter Dag O. Hessen i samtale med Bernhard Ellefsen.

Estimert lesetid 3min

En februardag i 1972 er Dag O. Hessen på skitur med faren sin i fjellheimen når de kommer over et jervespor i snøen. Den unge Dag overtaler faren til å følge sporet, men etter en halvtimes tid forsvinner avtrykkene etter rovdyret ned en bratt bjørkeli, og de to må gi opp jakten.

50 år senere er han tilbake på det samme stedet for å plukke opp sporet av dyret som unnslapp ham. Faren er for lengst gått ut av tiden, men fjellene ligger der fortsatt, og et sted der ute finnes jerven.

Jervesporet er Hessens mest personlige bok hittil, og byr på en fantastisk naturopplevelse. I jakten på dyret finner Hessen også minner fra en tapt barndom, og spektakulær natur som dessverre framstår krympende.

Boka Jervesporet kan du bestille hjem her.

Dag O. Hessen i samtale med Bernhard Ellefsen

Bernhard Ellefsen. (Foto: Anna-Julia Granberg)

På boklanseringen i Cappelen Damm-huset ble Dag O. Hessen intervjuet av bokansvarlig i Morgenbladet, Bernhard Ellefsen.

Ellefsen har i lang tid interessert seg for naturen. Hans andre bok, Det som går tapt, byr på kloke tekster som vekker engasjement for både naturen og litteraturen – og for hva de to sier om hverandre.

Samtalen mellom Hessen og Ellefsen kan du se i sin helhet i videoen øverst.

«Vil få plass blant årets beste sakprosabøker»

Det er enda lenge igjen av 2023, men anmelder i Klassekampen, Espen Stueland, spår allerede at Jervesporet vil stå igjen som en av de aller beste sakprosabøkene i år, og i sin anmeldelse av boken skriver han at han ikke vil «holde tilbake i anbefalingen av boka! […] Boka fortjener en plass ved siden av forfatterens egen favoritt-hyttelektyre: Zappfe, Thoreau og Ingstad.»

«Vi har vår egen Thoreau»

Også anmelder i Vårt Land, Andrew P. Kroglund, er begeistret for Jervesporet. Han går skrittet lenger og mener vi med Dag O. Hessen har fått vår egen Henry Thoreau, anno 2023. Den amerikanske filosofen er kjent for sine naturskildringer tanker rundt menneskets forhold til naturen i blant annet boka Walden.

«Et jervespor kan være veien inn i et rikt liv. Og god litteratur», skriver Kroglund i anmeldelsen, og mener boka gir «livsbetraktninger fra en klok mann som har naturen som sitt skattkammer.»

Akkurat når det gjelder sammenligningen med den amerikanske filosofen Thoreau, er derimot Aftenpostens anmelder uenig. Ingunn Økland skriver heller at «Nei, Dag Hessen bør ikke måles mot Henry Thoreau. På sine egne premisser er Jervesporet en velskrevet bok. Særlig i første del får forfatteren fin flyt når han trekker linjene i eget turliv og analyserer – på biologens vis – følelser som nostalgi og vemod».

Foto: Lina Hindrum

Boka Jervesporet kan du bestille hjem her.