Knallkritikker til Tore Rems «Olav V»: – Et praktverk

BiografierBiografierKnallkritikker til Tore Rems «Olav V»: – Et praktverk

Tore Rems «Olav V. Den fremmede» begeistrer anmelderne. «Viser hvor langt den norske biografien har kommet», mener Morgenbladet.

Estimert lesetid 3min
Olav V. Den fremmede av Tore Rem
Tore Rem er den første forfatteren som har fått tilgang på kong Olav Vs personlige arkiver ved Slottet. Nå får «Olav V. Den fremmede» begeistret mottagelse av anmelderne. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Endelig var det her – det første bindet av Tore Rems store biografiverk om «folkekongen» Olav V. Bindet på drøye 500 sider tar for seg kong Olavs barndom, oppvekst og kronprinsgjerning frem til krigens begynnelse.

Tore Rem er den første forfatteren som har fått tilgang på kong Olav Vs personlige arkiver ved Slottet.

Med det utgangspunktet har han skrevet en dyptgående og detaljrik biografi om den britiske innvandrergutten som skulle bli et nasjonalsymbol.

Nå tyder mottagelsen av biografien på at dette er et verk som kommer til å stå seg i mange år fremover: VG, Dagbladet, Stavanger Aftenblad, og Adresseavisen triller alle terningkast 5 – mens Morgenbladet er over seg av begeistring i sin anmeldelse og podcast.

Tore Rems storverk viser hvor langt den norske biografien har kommet

«Første bind i Tore Rems storverk om kong Olav viser hvor langt den norske biografien har kommet», skriver Bernhard Ellefsen i sin anmeldelse for Morgenbladet.

Anmeldelsen trekker linjer gjennom utviklingen av biografisjangeren fra 90-tallet og til i dag, med blant annet Tor Bomann-Larsens serie om Haakon og Maud som et eksempel som Tore Rem følger hakk i hæl.

«Biografien i Norge nå er så sterk at vi har lov til å forvente hva som helst av den», skriver Ellefsen.

Han er fascinert over Rems fremstilling av hvordan ideen om «folkekongen» konstrueres.

«Her sitter man etter 550 sider, pluss noter, 400 av dem av dem nærmest trivielle, og dirrer etter fortsettelsen», skriver Ellefsen.

Morgenbladet dedikerte også en egen episode av deres podcast til å diskutere biografien. Du kan høre episoden her.

– Et praktverk

Aftenposten, på sin side, skriver at Olav V gir et «fengslende innblikk i folkekongens barndom».

Anmelder Mari Grydeland mener Tore Rem «skriver med en forskers overblikk, men uten en overdreven ærbødig tone.»

Det gjør biografien til «et praktverk som går i dybden på livet frem mot andre verdenskrig, rikt illustrert med fotografier.»

«Den er grundig og godt strukturert, med et stort kildegrunnlag», fortsetter Aftenposten.

– Begynnelsen på noe stort

«Det er på høy tid at denne kongesagaen blir fortalt i all sin dybde og bredde», skriver Sindre Hovdenakk i VG og triller terningkast 5.

VGs bokanmelder mener første bind er «begynnelsen på noe stort», og skriver at Rem «fører en elegant penn, med en viss temperert sarkasme som kjennetegn».

«Det er all grunn til å glede seg til fortsettelsen», avslutter anmeldelsen.

«Olav V» er en fryd når det kommer til detaljrikdom

Dagbladet gir biografien et begeistret terningkast 5 og skriver: «Tore Rems første bind om kong Olav V er en fryd når det kommer til detaljrikdom».

«Et rikt bilde av en mann mange nostalgisk forbinder med den norske folkesjelen i det 20. århundret: Arbeidsom og folkelig, selv om det kanskje til dels er et falskt bilde».

Tore Rems Olav V. Den fremmede er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.