Lahlum om Thorbjørn Berntsen: – Han ble jo kalt «Leppa fra Grorud», og det var ikke uten grunn

Hans Olav Lahlum har skrevet bok om AP-bautaen Thorbjørn Berntsen. I dette Boktips LIVE-intervjuet forteller han om samtalene deres.

Estimert lesetid 4min

Hans Olav Lahlum er en av våre aller mest produktive forfattere. Han har skrevet en lang rekke krimromaner – bl.a. utkom den 11. boka om makkerparet K2 og Patricia, Terningmorderen, ut denne høsten – men han står også bak en god del politiske biografier.

Lahlum har bevist at han har en unik evne til å skildre et politisk liv, og at han sitter på en imponerende kunnskap om spesielt Arbeiderpartiets historie.

Han har tidligere skrevet biografier om Reiulf Steen og Haakon Lie, og da den legendariske AP-politikeren Thorbjørn Berntsen slo på tråden, var han ikke vanskelig å be. Gjennom samtaler har de to laget den svært leseverdige boken Hva skjedde – og hva skjer. Thorbjørn Berntsen i samtale med Hans Olav Lahlum, og det var denne Lahlum nylig gjestet Boktips LIVE for å snakke om.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Hans Olav Lahlum i videoen over.

Bestill Hva skjedde – og hva skjer? hjem i postkassa her.

Litt biografi, litt samtalebok

Boken Hans Olav Lahlum har skrevet om den frittalende og frittenkende Berntsen er en relativt kort bok, i hvert fall hvis du sammenlikner med biografier Lahlum har skrevet tidligere. Hva slags type bok er egentlig dette?

– Det er ikke en fullskala 600-700 siders biografi. Det er heller ikke en ren samtalebok, forklarer forfatteren.

Lahlum forteller videre at han er i ferd med å skrive en massiv biografi om Einar Gerhardsen. Likevel klarte han ikke å si nei til dette prosjektet da han ble kontaktet av Berntsens familie. Tanken var opprinnelig å lage en ren samtalebok, men Lahlum forstod fort at det ikke ville fungere.

– Jeg kom til at å ha en bok der jeg stiller spørsmål og Thorbjørns svarer ikke fungerer helt, fordi det er for lenge siden den aktive karrieren hans. Folk har det ikke helt klart for seg hvilken funksjon han hadde.

Det har derfor vært viktig for Lahlum å bygge rammene i boken som en biografi, og la samtalene med Berntsen supplere dette.

Dette er Boktips LIVE

Berntsen og Makta

Det er ikke å komme unna at denne boken kommer svært beleilig, med tanke på at svært mange i disse dager følger NRK-serien Makta. Historien om Berntsen beveger seg nemlig i det samme landskapet. Men hva synes Lahlum selv om TV-serien?

– Den liker jeg, sier han kontant, før han i kjent stil fortsetter:

– Jeg er overveiende positiv. Det med El-sparkesykler og sånn har jeg et avslappet forhold til, jeg syns kanskje den hadde vært bedre uten, men det er et valg. Sterk femmer på min terning.

Lahlum synes serien er spennende og lærerik, men innrømmer likevel at rødblyanten har fått kjørt seg mens han har sett på.

– Det ble ganske mye skrift med rødblyanten, men hvor mye det ødelegger seeropplevelsen, kan man diskutere.

Nominert til Nobels litteraturpris(!)

For de som fulgte norsk politikk på 70-, 80- og 90-tallet var Thorbjørn Berntsen et fast innslag i mediene. Berntsens særtrekk må kunne sies å være hans direkthet. Han snakket alltid forfriskende ærlig, og «rett fra levra», som det heter.

– Thorbjørn Berntsen var jo ikke hvilken som helst politiker. Han ble jo kalt «Leppa fra Grorud», og det var ikke uten grunn. Han var en av de siste industriarbeiderne som nådde toppsjiktet i Arbeiderpartiet, og han var en svært populær politiker hos folket. Mye på grunn av den ganske friske, utradisjonelle og slagkraftige formen han hadde.

Et av de beste eksemplene på hvordan Berntsen var som politiker finner vi i et møte han hadde med en engelsk minister. Berntsen syntes ingenting om dette møte, og kalte da like godt ministeren for en «drittsekk».

– Det var en eller annen britisk akademiker som etter dette nominerte Berntsen til Nobels litteraturpris for det nye engelske ordet «shit-bag». Men som han sier selv, han har ikke fått prisen enda, sier Lahlum.

– Stakkars Jonas

Selv om dette er en bok om Thorbjørn Berntsen og hans liv, klarer ikke «Leppa fra Grorud» å la være å kommentere dagens politiske situasjon. I boken kommer han med ganske krass kritikk, og sparker i kjent stil oppover, nedover og til begge sider.

– Det dukker selvfølgelig opp synspunkter på det både han og andre partiveteraner er veldig opptatt av, nemlig situasjonen i partiet i dag, og veien framover, forteller Lahlum.

Han har ikke lyst til å røpe så mye mer om hva Berntsen mener i boken. Intervjuer Knut Gørvell kommer likevel med noen hint helt på tampen:

– Stakkars Jonas, og stakkars Arbeiderpartiet.

Bestill Hva skjedde – og hva skjer? hjem i postkassa her.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Hans Olav Lahlum i videoen over.