Liker du TV-serien «Makta»? Da må du lese disse!

Dokumentar og samfunnBiografierLiker du TV-serien «Makta»? Da må du lese disse!

TV-serien «Makta» er på alles lepper om dagen. Vil du vite mer om hva som egentlig skjedde? Få med deg disse!

Estimert lesetid 7min
Når det kommer til politikk er ofte virkeligheten enda mer spektakulær enn fantasien. Disse bøkene gir deg en unikt innblikk i arbeiderpartiets (interne) historie. Foto: Dreamnordno

Vi lever i en tid der felles TV-opplevelser ikke eksisterer på samme måte som det gjorde før. Hver eneste dag slippes det nye ting, og hvis man skal få med seg alt, blir det fort en heltidsjobb – og vel så det.

Heldigvis, får man nesten si, finnes det noen unntak. En gang iblant kan man oppleve dette spesielle fellesskapet rundt noe man har sett på skjermen, slik man gjorde i «gamle dager» (alt er relativt når man er 28 år).

NRK-serien Makta er en sånn serie. En serie det snakkes om i lunsjen, en serie man himler med øynene over at noen ikke har sett, en serie vi nå samles rundt som en TV-nasjon.

Personlig elsker jeg denne serien, men mener likevel at den gir enda mer hvis man har litt bakgrunnskunnskap. Derfor har jeg gjort jobben enkel for de av dere som ønsker å fordype seg i Arbeiderpartiets og fagbevegelsens lange, og til tider kronglete, historie. Her er fem bøker for deg som er hekta på Makta!

Fem bøker for deg som er hekta på Makta

En svært sammensatt skikkelse

Reiulf Steen av Hans Olav Lahlum

Vi starter like godt denne lista med biografien om en av hovedpersonene i Makta. Den karismatiske, idépolitiske og til tider svært kompliserte Reiulf Steen. I serien ser vi hvordan han til å begynne med fungerer som en slags motvekt til den mer høyreorienterte Oddvar Norli. Steen framstår mye mer Gymnaslærer Pedersen-aktig enn mange av sine partifeller, noe han da også egentlig var.

I biografien om Reiulf Steen blir vi for alvor kjent med dette fascinerende mennesket. I likhet med serien forteller denne boken også om den intense maktkampen på innsiden av Arbeiderpartiet, samt Steens utfordringer med blant annet alkoholmisbruk. Boken gir likevel et enda mer nyansert bilde av det som tross alt må sies å være en av Norges viktigste politiske skikkelser i etterkrigstiden.

Da boken kom ut ble den møtt med svært gode kritikker, f.eks. gav både Dagbladet, Stavanger Aftenblad og Bok365 boken terningkast seks.

Leppa fra Grorud

Thorbjørn Berntsen – Hva skjedde – og hva skjer? av Hans Olav Lahlum

Det som er så fascinerende med den norske politikken, og da kanskje spesielt Arbeiderpartiets historie, er de politiske typene som til enhver tid har eksistert der. Det har vært et mangefasettert ensemble av ulike folk – noen rolige og lavmælte, mens andre har snakket «rett fra levra», som det så fint heter. En mann som uten tvil tilhører den sistnevnte kategorien er Thorbjørn Berntsen.

Det er ikke uten grunn at Berntsen fikk det legendariske tilnavnet «Leppa fra Grorud». Berntsen var (og er i aller høyeste grad fremdeles) en mann som sa ting rett ut. I den nye biografien til Hans Olav Lahlum forteller Berntsen åpenhjertig om sitt politiske liv, med alle oppturene og nedturene som har fulgt med. Boken gir et unikt innblikk i arbeiderbevegelsens historie, fra 1960-tallet og fram til i dag.

Det som gjør denne boken ekstra intressant er at Berntsen ikke bare forteller om et liv i politikken, men også fremsier sine synspunkter og løsninger hva angår dagens politiske situasjon.

HJEMME HOS BERNTSEN: Vi ble med hjem til «Leppa fra Grorud» sammen med forfatter Hans Olav Lahlum. (Film: Lina Hindrum)

Thorbjørn Jaglands memoarer fra innsiden

I de første episodene av Makta ser vi av og til en ung mann sitte blant Arbeiderpartiets representanter. I en av episodene får vi også vite at denne mannen heter Thorbjørn. De aller fleste av oss vil kjapt gjette hva denne mannen heter til etternavn.

Virkelighetens Thorbjørn Jagland har i en mannsalder vært en av Norges aller fremste politikere og frittalende politiske stemmer. I sine memoarer, som rommer tre bind, tar han oss med på en forrykende reise gjennom et liv i politikkens tjeneste.

Bind 1: Du skal eie det selv

Det første bindet er den boken som passer aller best i denne saken. Her forteller han om sin vei inn i Arbeiderpartiet, og om de samme turbulente årene som er rammene for Makta. Her får vi virkelig bli med inn på bakrommene inne i Arbeiderpartiets hovedkvarter på Youngstorget.

BOKTIPS LIVE: Se Thorbjørn Jagland snakke på Boktips LIVE om det første bindet i sine memoarer. (Video: Åsmund Holien Mo)

Bind 2: År i fred og ufred

I dette andre bindet av Jaglands memoarer tar han steget ut fra den norske politikken, og inn i verdenspolitikken. Dette er historien om en verden som blir mer globalisert for hver dag som går, og om en mann som prøver å gjøre en forskjell.

Bind 3: Ti år for Europa

Selv om Thorbjørn Jagland har vært statsminister, var det kanskje i enda større grad som leder for Europarådet at han fikk lov til å skinne og vise sine svært betydelige evner.

Ti år for Europa er tredje og siste bind i hans memoarer, og i dette bindet dreier det seg først og fremst om Europa, og hans tid i tjeneste for det europeiske folket. Boken byr også på Jaglands ærlige meninger om sine tidligere kolleger i Arbeiderpartiet, samt hans blikk på den urolig situasjonen Europa befinner seg i.

STRIDEN I EUROPA: Jaglands nyeste bok handler om et Europa i endring, og da ikke til det bedre, ifølge ham selv.
Film: Maria Kleppe Vihovde

LOs første kvinnelige leder

Gi meg de brennende hjerter av Gerd-Liv Valla

Gi meg de brennende hjerter
Gerd-Liv Valla

Det er tydelig i Makta at det å være kvinne i politikken på 70-og 80-tallet ikke var lett. En av de kvinnene som har fått erfare dette gjennom et langt liv i politikkens tjeneste er Gerd-Liv Valla. Hennes memoarer er historien om en jente fra ei lita bygd som kjempet seg fram til maktens korridorer på Youngstorget.

Gerd-Liv Valla er en av de kvinnene som har banet vei. Hun jobbet under både Gro Harlem Brundtland og Jagland – før hun i 2001 ble LOs aller første kvinnelige leder.

Resten av Vallas karriere har vært langt fra knirkefri. Det har vært intriger og personlige nederlag. Likevel står hun igjen som en mektig skikkelse i norsk politikk. Hennes memoarer oser av den samme stemningen vi finner i Makta.

MEKTIG: Gerd-Liv Valla vet hvordan det er å sitte med makta i Norge. Foto: Fredrik Arff

Forløperen til Makta

Noen av oss har snakket sammen av Hans Olav Lahlum

Noen av oss har snakket sammen
Hans Olav Lahlum

Denne listas siste bok er også skrevet av Lahlum (som, som du sikkert har skjønt, har et svært lidenskapelig forhold til gamle historier om maktkampene i Arbeiderpartiet).

I boken Noen av oss har snakket sammen tar han oss med på en forrykende reise gjennom det som må sies å være Arbeiderpartiets definitive storhetsperiode. Boken handler om AP fra 1945 til 1975, og kan dermed leses som en slags prolog til den politiske situasjonen vi finner i Makta.

Også i denne perioden er det maktspill, intriger, oppturer og nederlag. Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli og Oddvar Norli er de tre hovedpersonene, og boken gir et unikt innblikk i disse forskjellige statsministrenes lederstil og samtid.