Tove Jansson er stadig aktuell – 20 år etter sin død

BarnebøkerTegneserierTove Jansson er stadig aktuell – 20 år etter sin død

Tove Jansson var et skapende vesen, og hennes historier og bilder er stadig aktuelle lenge etter hennes død. I tillegg til en rekke nye bokutgivelser er hun også portrettert i filmen «Tove».

Estimert lesetid 4min
Tove Jansson
Tove Jansson fotografert i 1956. Hun var en allsidig kunstner: Illustratør, forfatter, tegner og billedkunstner. I år er hun aktuell i mange formater. Du kan se historien om henne på kino og lese flere nye utgivelser i bokform. På NRK går dessuten en ny TV-serie fra Mummidalen. Foto: Reino Loppinen/NTB

Den nye filmen om Tove Jansson, Tove, har skapt Jansson-feber i vårt naboland Finland. Den har også satt Tove Jansson på kartet her hjemme, og skapt ny aktualitet rundt hennes store kunstnerskap. 

Aftenpostens filmanmelder May Synnøve Rogne skriver at filmen er nydelig og at den er både «vellykket og livsbejaende» i sin anmeldelse.

Tove Jansson ble født i Helsingfors i 1914 og døde i 2001. Hun var Mummitrollets mor, men også mye mer enn det: særlig var hun en allsidig kunstner.

– Tove Jansson var et skapende vesen og omfanget av hennes verker er svimlende. Hun produserte kunst i alle former, hun var forfatter, billedkunstner, designer, tegner og poet, skriver forlegger Anders Heger i et innlegg om Jansson.


Første gang Jansson presenterte publikum for Mummienes verden var i 1945 da hun utga Småtrollene og den store oversvømmelsen I tillegg til alle mummikopper, teaterforestillinger og TV-serie, har det også kommet en rekke bøker. Og de som kjenner Janssons utgivelser, vet at hun har lesere i alle aldre. Hun skrev slett ikke bare for barn, i flere av utgivelsene skriver hun også om noen av livets store utfordringer.

Her er en oversikt over nyutgivelser på norsk som har utkommet det siste året:

Mummipappa på eventyr

Mummipappa blir forkjølet og må holde seg i huset. Det er en god anledning til å skrive litt, synes Mummimamma. Hun overtaler Mummipappa til å skrive om sin viltre ungdom. I sine memoarer skriver Mummipappa hvordan han ble funnet på trappen til et barnehjem for foreldreløse mummitroll. Han skriver også om møtet med mummitrollets mamma. Det er dessuten rom for å skrive om spennende reiser og rare møter. Det er mulig han overdriver en smule, men det gjør jo bare historien enda bedre.

Barnas Beste: Mummidalen 

Barnas Beste: Mummidalen er et skattkammer av en bok. Her er et rikt utvalg av fortellinger, bildebøker, tegneserie og sanger fra Mummidalen. Boka er en kjempefin gave til alle som liker mummitrollene, for her møter dere alle karakterene vi etter hvert kjenner så godt: mummitrollet, mummimamma og mummipappa, Snorkfrøken, Snusmumrikken, Filifjonka og lille My, Hemulen og alle andre.

Hemulens herbarium

Hemulens herbarium er boka til alle som er glade i naturen. Med denne kan dere finne, plukke og tørke all verdens planter og blomster sammen med Hemulen! Boka lærer dere nemlig hvordan dere lager en plantepresse, og det er satt av sider med plass til å oppbevare egne funn.

I boka kan dere lese om hundre vanlige planter fra Norden: alt fra blomster og gress til skogstyper og andre biotoper. Alle artene er illustrerte som klassiske skoleplansjer. I tillegg til artsillustrasjonene er boken også fylt av Tove Janssons lekne og vakre originaltegninger fra Mummi-universet.

En liten bok om livsglede

Hva er egentlig livsglede? Kanskje skal det ikke stort mer til enn god frokost på verandaen en sommermorgen eller noen fine, røde støvler å gå tur med i regnet! I Mummidalen er ikke alltid svaret på det spørsmålet så vanskelig. I denne boka er det samlet gode visdomsord om livsglede, formulert av Jansson og sett gjennom øynene til Mummitrollet og de andre innbyggerne i Mummidalen.

En liten bok om livet og døden

I En liten bok om livet og døden er det flere sitater å ta av. Denne gangen er det visdomsord om det å håndtere livets store spørsmål som står i fokus. Mummibøkene tar for seg både store og små katastrofer. For oss andre kan det nok være fint med noen trøstende ord om både livet og døden. Tove Jansson er en utømmelig kilde for kloke ord om å være til.

Mummi plakatbok 

Elsker du både streken til Jansson og sitatene henne finner du både nydelige illustrasjoner og sitater i denne plakatboken. Her er nemlig 20 originalillustrasjoner fra de klassiske bøkene om Mummitrollet på vakkert trykt på tykt papir og lette å rive ut. I boka finner du både klassiske illustrasjoner fra Mummidalen, men det er også mindre kjente motiver med, som ledsages av utvalgte visdomsord signert Mummi-familien.

Så for alle som er bitt av Jansson-basillen er det bare en ting å gjøre: utforske enda mer av hennes kunstneriske virke.

Her får du oversikt over bøker som er utgitt på norsk av Tove Jansson.