«Vilt om dyr for barske barn»: Ny bok i den tøysete og superpopulære serien

BarnebøkerBarn 4-6 år«Vilt om dyr for barske barn»: Ny bok i den tøysete og superpopulære serien

Bøkene i den populære «Barske barn»-serien lærer barn å lese og telle med rampete vers og fargerike illustrasjoner. Med «Vilt om dyr for barske barn» håper Anne Østgaard igjen å skape leselyst hos de små.

Estimert lesetid 4min
Bilde av fire bøker i serien om barske barn av Anne Østgaard
Nyhet i serien om barske barn av Anne Østgaard! Foto: Maria Kleppe Vihovde

Fullstendig drøye og tøysete bøker om tall, bokstaver, kropp og dyr slår an; bøkene i serien for barske barn er nå trykket i nærmest 53 0000 eksemplarer. Med nye Vilt om dyr for barske barn har Anne Østgaard igjen skrevet en barnebok like tullerusk som den er pedagogisk.

Alle Barske barn-bøkene er bygget opp på vers, med fargerike og morsomme illustrasjoner til. Og kanskje er det nettopp kombinasjonen av humor og høytlesning som treffer så godt, skal vi tro NRKs Anne Cathrine Straume. I sin anmeldelse av 123 for barske barn skriver hun:

«Både tekst og bilder har referanser særlig voksne lesere kan glede seg over. Og detaljer barn og voksne kan snakke videre om, sammen (…) 123 for barske barn er en upretensiøs og bredt inkluderende bruksbok. Her er fakta og fabulering i skjønn forening. Boken lever perfekt opp til undertittelen sin: Tull med tall

– Denne boka er noe av det aller beste innom barnelitteratur jeg har lest, sier Erica Svane, som er både ARK-ansatt og mamma. Hun forelsket seg umiddelbart da hun først leste Østgaards bok ABC for barske barn.

– Burlesk humor, tungvrikkesrpråk på sitt beste og litt pedagogikk sneket inn i nattastunden. Både jeg og 3-åringen elsker denne boka.

Vil skape leselyst hos dem som strever

Forfatter Anne Østgaard forteller at hun i arbeidet har vært inspirert av litteratur fra Danmark:

– Jeg er tiltalt av dansk barnelitteratur, med sine «barske børnerim» og Halfdan Rasmussens «tosserier». Våre egne, Inger Hagerup og André Bjerke med sine morovers, skriver i den samme tradisjonen, som preges av absurd tøysehumor.

Målet med de fire bøkene har vært å skape historier som engasjerer og overrasker, gir leselyst og leseglede.

– Særlig hos dem som strever med å knekke lesekoden og hos ferske lesere. Et pluss er om voksne lesere også lar seg underholde, sier Anne Østgaard.

Bli kjent med alle bøkene i Barske barn-serien her:

ABC for barske barn

Den første boken som utkom, var altså ABC for barske barn. Boka har rampete tekster på rim og er laget for å skape interesse for bokstaver og ord, og dermed for videre lesning. I boka har hver bokstav fått et rim, og myldreillustrasjonene som hører til inneholder ting på den aktuelle bokstaven. Illustratør er Johan Reisang.

Finn Stenstad i Tønsbergs Blad skrev om ABC for barske barn: «…leken bokstavlæring med rytmiske strofer som burde bli en helsebringende pedagogisk, språklig vitamininnsprøytning allerede fra barnehagen av.»

123 for barske barn

Den andre boka i serien, 123 for barske barn, består av tøffe tellevers. Tekstene er på rim og har en god rytme, som gjør dem ekstra egnet til å leses høyt mens man øver seg på å både lese, telle og regne. Illustratøren av denne boka er Egil Nyhus. Nettopp dette samarbeidet har også blitt trukket frem hos anmelderne.

«Ord og bilder utfyller hverandre på beste vis i denne rause boken. Egil Nyhus (…) vet hvordan han skal treffe sitt publikum,» skrev Anne Cathrine Straume om denne.

Kropp er topp for barske barn

Tredje bok ut i serien, Kropp er topp for barske barn, følger på med rampete rim og morsomme illustrasjoner om den merkelige kroppen vår. Barn elsker å høre om alt som foregår inni oss, om det er rennende neser, blod som drypper eller sterke muskler og spretne ben! Også i denne er det Egil Nyhus som har illustrert teksten.

Vilt om dyr for barske barn

Nyeste boken i serien er Vilt om dyr for barske barn. Her får vi igjen en samling festlige og sprelske morovers og denne gang om dyrene, hvor vi møter blant annet tause hunder, langbeinte strutser og sebraer med ruter!

Denne gang er det Camilla Storm som har beriket boken med livlige illustrasjoner som engasjerer både store og små lesere.

NB! I tillegg til å være forfatter, er Anne Østgaard ansatt i Cappelen Damm, som også drifter boktips.no. Vi gjør vurderinger uavhengig av dette.

Her kan du kjøpe alle bøkene i Barske barn-serien.