«Alle» vil ha «Hvordan begynner man på skolen?»

BarnebøkerBarn 4-6 år«Alle» vil ha «Hvordan begynner man på skolen?»

Anna Fiskes Hvordan-serie er en gavepakke til nysgjerrige barn. Forfatteren får stadig rørende tilbakemeldinger fra førskolebarn som har lest «Hvordan begynner man på skolen?».

Estimert lesetid 3min
Anna Fiske holder boken Hvordan begynner man på skolen?
Stor suksess for Anna Fiske. Boka «Hvordan begynner man på skolen?» har vært den mest solgte barneboka i Norge hele mai måned (foto: Åsmund Holien Mo).

Anna Fiske topper bestselgerlistene for barn med «Hvordan begynner man på skolen?». Kanskje det er fordi forfatteren har en helt særegen evne til å gjøre de viktige spørsmålene i livet mer begripelig for både små og store?

På barnas premisser skriver og illustrerer Fiske fortellingen om hvordan det er å starte på skolen. Hva skal man ha i sekken? Hvor lenge må man sitte stille? Hva skjer egentlig i friminuttene? «Hvordan begynner man på skolen?» er en hjertevarm bok som tar barnas følelser på alvor.

Én trodde boken var lagd bare til henne – og det er jo på en måte sant, og det vakreste en bokskaper kan høre

Anna Fiske

Raus og varm bok

Anne Cathrine Straume i NRK skriver om Hvordan begynner man på skolen? at «enhver som føler seg litt engstelig før skolestart, vil bli beroliget av Anna Fiskes inkluderende og varme bildebok.»

Hun trekker frem Fiskes rause og varme fortellerstil:

«Dette er en raus bok. Varm. Midt i blinken, vil jeg si, for den som snart skal begynne på skolen.»

Aftenpostens Ingrid Åsbergsjord kaller boka «den ultimate skolestartboken», og skriver:

«Det er fascinerende hvordan Anna Fiske lykkes med å tegne en mangfoldig mosaikk av mennesketyper med sin enkle, men uttrykksfulle strek.»

Selv får også Fiske mange tilbakemeldinger fra leserne.

– På Instagram får jeg rørende meldinger med bilder av førskolebarn som fokusert leser og ser i Hvordan begynner man på skolen?. Én ville ikke gå i barnehagen, bare være sammen med boken, én trodde boken var lagd bare til henne – og det er jo på en måte sant, og det vakreste en bokskaper kan høre, sier hun.

Suksess-serie

Boka er andre bok i den såkalte Hvordan-serien, der Fiske henvender seg til barn med svar på store og små spørsmål. Som supplement til Hvordan lager man en baby har Fiske laget en tilhørende aktivitetsbok. I denne kan spente førskolebarn fargelegge, leke med alfabet og tall, tegne opp labyrint og trene hukommelsen. Den passer perfekt som en oppvarmningsbok til skolestart sammen med Hvordan begynner man på skolen?.

Tidligere har Anna Fiske hatt stor suksess med boka Hvordan lager man en baby? som fikk strålende anmeldelser, blant annet hos Kristine Isaksen i VG. Hun ga boka terningkast 6 og beskrev den som «ærlig og fantastisk». I Hvordan lager man en baby? bruker forfatteren lekne illustrasjoner til å vise hvordan man lager en baby, enten om det er på tradisjonelt vis eller ved hjelp av prøverør. Boka ufarliggjør et evig aktuelt tema.

Hittil siste bok i serien er Hvordan er det å være voksen?, nok en innertier ifølge NRK:

«Anna Fiske har funnet sin nisje, i spillet mellom fakta og lek, mellom opplysning og aktivisering. For dette er bøker der barna kan delta aktivt selv med sin kreativitet og sine egne erfaringer,» skriver de.

Voksne lever et liv som barn fascineres av, og kanskje ikke helt forstår. Kan voksne spise sjokolade når de vil? Kan voksne være oppe hele natta? Hvorfor må voksne tjene penger, og hva slags jobber kan man egentlig ha når man blir voksen?

Hvordan er det å være voksen? tar Anna Fiske for seg små og store spørsmål om voksenlivet. Boka er i kjent stil både hjertevarm, inkluderende og morsom, samtidig som den ufarliggjør det å bli voksen og få mange nye oppgaver og ansvar. For voksne er kanskje ikke så annerledes enn barn, innerst inne?