Gunilla Bergström (1942-2021): – Kommer til å bli stående som en av de største barnebokforfatterne i vår tid

BarnebøkerBarn 4-6 årGunilla Bergström (1942-2021): – Kommer til å bli stående som en av de største barnebokforfatterne i vår tid

Forfatter, illustratør og mor til Albert Åberg, Gunilla Bergström, er død. Hennes forfatterskap har satt varige spor, også i Norge.

Estimert lesetid 3min
Gunilla Bergström sammen med en tegning av Albert Åberg
Gunilla Bergström rakk å lage over 20 fortellinger om Albert Åberg. Hun skrev og illustrerte historiene selv. (Foto: Jörn H Moen)

Verden ble aldri helt den samme etter at den første boka om Albert Åberg utkom på norsk i 1972. Historien om den lille gutten som kunne være både snill og vrang gikk rett i hjertet på både store og små.

I den første boka, God natt Albert Åberg, møtte vi en fireårig Albert som bodde med den piperøykende pappaen Bertil Åberg i en blokkleilighet. I den første fortellingen kunne foreldre og barn lese om hvordan Albert fikk trøbbel med å falle til ro på kvelden.

Nyutgivelse av fortellinger

Bak boka stod journalisten Gunilla Bergström fra Gøteborg. Hun hadde både skrevet og illustrert den første boka av det som skulle vise seg å bli et eventyr. At bøkene etter hvert skulle trykkes i over 9 millioner eksemplarer over hele verden, hadde hun nok ingen aning om.

Senere har det kommet en rekke bøker om den lille gutten, og Albert Åberg-universet holder fortsatt på relevansen. Den siste utgivelsen heter Mye moro, Albert Åberg! og er en gjenutgivelse av tre klassiske fortellinger, nemlig Du er en luring, Albert Åberg, Knyt i vei, Albert Åberg og Hurra for pappa Åberg.

Fortellingene er typiske for Bergströms stil, med en lett filosofisk tekst og en tydelig strek. På norsk har disse bøkene blitt ivaretatt av oversetter og forfatter Tor Åge Bringsvær.

Her forteller Gunilla Bergström om noen av de senere historiene om Albert Åberg. (Raben & Sjøgren)

Har betydd mye for mange

Redaksjonssjef i Bergströms norske forlag, Cappelen Damms Barne- og ungdomsredaksjon, er Hege Eikenes Randen. Hun sier at Bergström uten tvil har satt varige spor i barnelitteraturen.

– Gunilla Bergström kommer til å bli stående som en av de største barnebokforfatterne og illustratørene i vår tid. I hennes språk og illustrasjoner ser vi det store i det lille. Alberts verden er enkel og gjenkjennelig – og magisk, oppsummerer hun.

Det er flere som uttrykker sin sorg i dag. Kulturminister Abid Raja skriver på sin Facebook-vegg i dag at «Albert Ålberg var min venn i bøkene, en som har vært med meg gjennom min barndom og oppvekst. Gitt meg leseglede, håp, drømmer, og bøtet på min ensomhet i tunge stunder som barn. En jeg kunne lene meg på, og drømme meg bort sammen med i bøkene.»

«I dag er jeg kulturminister takket også være bøkene jeg leste i barndommen, og jeg vil være Gunilla Bergström som skapte dette universet med Albert evig takknemlig. Og det er med stor sorg vi mottar nyheten om Bergström bortgang,» skriver Raja videre.

I 2022 er det 50-årsjubileum for Albert Åberg. Det feires med arrangementer og nyutgivelser gjennom året.

Da Albert hadde 45 årsjubileum gjestet Bergström svensk TV.