Pam Jenoff trollbinder med «Jenta med blå stjerne»

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerPam Jenoff trollbinder med «Jenta med blå stjerne»

Ukas feelgood er «Jenta med blå stjerne», Pam Jenoffs bok inspirert av den sanne historien om jødene som gjemte seg under bakken under andre verdenskrig.

Estimert lesetid 3min
Bilde av boka Jenta med blå stjerne
Ukas feelgood er historisk fiksjon som suger leseren inn fra første side. Den er ikke bare dramatisk, men er også full av autentiske detaljer fra Polen under krigen. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Hvis det er noe Pam Jenoff er spesialist på, så er det å skrive historiske romaner. Skjulestedet og Stjerner over Paris lå begge på New York Times’ bestselgerliste, og nye Jenta med blå stjerne har allerede fått gode kritikker.

Anmelderen i Publishers Weekly beskriver den som «trollbindende» og skriver at den «rørende historien om unge kvinners vilje til å overleve på sine egne premisser vil appellere til lesere i alle aldre.»

Flykter ned i kloakken

Handlingen i Jenta med blå stjerne begynner i 1942. Sadie er 18 år og bor sammen med foreldrene sine i en jødisk ghetto. Når tyskerne ransaker området flykter familien til kloakknettet under byen. Her blir de boende sammen med andre jøder som gjør alt de makter for å overleve.

En dag ser Sadie opp igjennom en rist i taket, og får kontakt med en jente på sin egen alder. Jenta på utsiden gjør det hun kan for Sadie og hennes familie, og et vennskap utvikler seg mellom de to unge kvinnene. Etter hvert som tiden går blir møtene stadig mer risikofylte.

Inspirert av virkelige hendelser

Fortellingen er inspirert av hjerteskjærende historier fra andre verdenskrig og er en hyllest til vennskapets kraft og den ekstraordinære styrken hos mennesker i kriser.

– Denne romanen kommer fra flere steder. Historien har vokst ut, som så mange andre av mine bøker, fra min kjærlighet til de som overlevde Holocaust, en kjærlighet som startet de årene jeg var i Øst Europa og jobbet med tematikken, sier Jenoff på sine nettsider.

– Jeg ble inspirert av en utrolig men sann historie om jøder som overlevde krigen i kloakksystemet i Lviv i Polen. At handlingen er lagt til Krakow, kommer fra min evige kjærlighet til byen som jeg selv har bodd i og som har hatt dyp innvirkning på meg, sier hun videre.

En rørende historie

Den norske redaktøren for boka, Oda Skard, ble rørt av boka.

Pam Jenoff har jobbet ved det amerikanske konsulatet i Krakow. Det inspirerte henne til å skrive om krigen. (Foto: Mindy Schwartz Sorasky)

– Det spesielle ved denne historien, er at hovedpersonen Sadie og hennes familie skjuler seg i månedsvis i kloakknettet under bakken. Her klarer de på en ufattelig måte å leve sine liv, selv om hver eneste dag er mørk, kald og fuktig. Sadie overlever takket være en ung kvinne på «utsiden», som blir hennes venninne og som skaffer dem mat og hardt tiltrengt informasjon. Det er sterkt og rørende å lese om det sterke vennskapet som utvikler seg mellom dem, og også om hvilke risikoer man velger å ta for å overleve.

Jodi Picoult har også fremsnakket romanen og sier at «Pam Jenoffs grundige beretning om et uventet og farlig vennskap under andre verdenskrig er en overbevisende redegjørelse for alt vi er villige til å gjøre for familien vi er født med, og familien vi selv skaper. Slutten vil få deg til å måpe.»

Pam Jenoff utdannet advokat og har også jobbet for den amerikanske utenrikstjenesten i Europa. Det var i denne tjenesten hun arbeidet ved konsulatet i Krakow.