Sommerens beste underholdningsromaner 2021

UnderholdningsromanerUnderholdningsromanerSommerens beste underholdningsromaner 2021

Hva er bedre enn å nyte en god underholdningsroman på sommerdøsige dager? Her er åtte bøker som sikrer lesekosen uansett hvor du skal tilbringe ferien.

Estimert lesetid 9min
Foto av en bunke underholdningsromaner på en utesofa, sommerlige omgivelser
Endelig snart ferie og tid for bøker, sol og flere bøker. (Foto: Åsmund Holien Mo)

«Å ha god tid, men ingen bøker, det er graven for et levende menneske», hevdet den romerske filosofen Seneca. Når du nå i sommer har god tid, trenger du gode bøker. Vi har samlet noen av sommerens beste feelgood-bøker til dovne feriedager.

Ingen over, ingen ved siden

Lucinda Riley: Den savnede søsteren

Underholdningsroman-dronning Lucinda Rileys bortgang tidligere denne måneden kom som et sjokk på mange. Hun tapte en fire år lang kamp mot kreften, men vil fortsette å vinne leseres hjerter i lang tid fremover.

Den syvende boken i bestselgerserien hennes «De syv søstre» ser ut til å bli den boka alle leseglade ønsker å ha med på ferien. Den savnede søsteren er en gedigen leseopplevelse – en750-siders koloss av et drama, fylt med de ingrediensene Lucinda Riley mestret best av alle: lidenskap, drama og kjærlighet.

Den savnede søsteren handler om jakten på nettopp den den savnede av de syv søstrene. Hun har aldri bodd sammen med familien D’Apliése, og de andre søstrene har lurt på om hun virkelig lever. Nå er de endelig på sporet av henne. Maia og Ally oppdager at det bare finnes to ledetråder: adressen til en vingård på New Zealand, samt en tegning av en stjerneformet smaragdring. De ber CeCe, som bor i Australia, om å oppsøke vingården.

Nå begynner et kappløp med tiden, og jakten fører søstrene til flere land, både New Zealand, Australia, Canada, Frankrike, England og Irland. Men den siste søsteren forsvinner stadig like før de nærmer seg, og det kan virke som hun ikke ønsker å bli funnet.

Den savnede søsteren finnes også som e-bok

Kjærlighet, intriger og norske vikinger

Ken Follett: Aftentid og morgengry 

Ken Follett er en av verdens mestselgende forfattere. På verdensbasis har han solgt over 150 millioner bøker, og bare her i Norge er det solgt over 1,2 millioner av hans 23 bøker. Mange kjenner Ken Follett fra debutromanen Nålen, men de senere årene er han først og fremst kjent for sine store og majestetiske, historiske romaner. 

Aftentid og morgengry, som nå er ute i pocket, er en uavhengig forløper til Stormenes tid, Folletts kanskje største suksess. Året er 997 og England er under angrep fra alle kanter. Kongens grep om landet er svekket, de mektige utnytter de svakeste, og blodsutgytelser er dagligdagse. I denne kaotiske tiden følger vi tre personer: Edgar, Ragna og Wilf, gjennom deres vanskeligheter, deres håp og drømmer i denne mesterlige fortellingen om ambisjoner og rivalisering, død og fødsel, hat og kjærlighet.

Aftentid og morgengry finnes også som e-bok

En slags Downton Abbey fra andre verdenskrig

Sarah Jio: Den siste kamelia

Amerikanske Sarah Jio er elsket av mange for sine medrivende og vakre romaner, som alle er blitt bestselgere i USA og i Norge. Da pocketutgaven av hennes forrige bok, Alle blomstene i Paris, utkom i fjor, suste den rett inn på førsteplass på pocketlista.

Den siste kamelia, som nå er ute i pocket, er Sarah Jios 11. roman på norsk. Det er virkelig en herlig forundringspakke til feelgood-leseren – kjærlighet, historisk drama og spenning river deg med fra start til slutt.

I Den siste kamelia nærmer andre verdenskrig seg slutten, og det siste kjente eksemplaret av en kameliaplante ved navn Middlebury Pink holdes skjult på et engelsk gods. Flora, en amerikansk amatørgartner, bosetter seg på godset for å få tak i den sjeldne blomsten. Jakten på den unike planten fører til at Flora oppdager både kjærlighet og en serie kriminelle handlinger.

Mer enn et halvt århundre senere flytter landskapsarkitekten Addison inn på godset. Addison blir fullstendig overveldet av den fantastiske blomsterhagen – full av kamelia – som ligger bak huset. Her finner hun også den gamle dagboken til en gartner som har bodd på eiendommen. Men når hun begynner å lese, oppdager hun fort at dagboken skjuler noen mørke hemmeligheter. Og hvis den overhengende faren som Flora sto ovenfor fremdeles eksisterer, kan Addison gå samme skjebne i møte?

Den siste kamelia finnes også som e-bok

Råfrekt fyrverkeri av en roman

Gulrais Sharif: Hør her´a!

Hør her’a! var høstens store gjennombruddsroman. Den er et fyrverkeri av en fortelling som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte. Her er det sleivspark til alle deler av det norske samfunnet, og ikke minst til innvandrermiljøene. 

Hør her’a! ble tiljublet av anmelderne og leserne, bl.a. av Nora Steenberg i Bok365: «Norge trenger kanskje covid-vaksine, men bokbransjen trengte denne vitaminsprøyta fra Gulraiz Sharif.»

Hør her’a! møter vi Mahmoud, som er snart seksten år. Han har ikke søkt sommerjobb fordi han vet at folk som heter Mahmoud Mahrof ikke blir kalt inn til intervju. Han bor i tolvte etasje i en blokk i utkanten av Oslo og ser for seg lange dager sammen med kompisen sin, enøyde Arif fra Somalia. Men så får familien besøk av onkel Ji fra Pakistan, og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo.

Hør her’a finnes også som e-bok

En tysk Ferrante

Carmen Korn: Døtre av en ny tid

Carmen Korn er blitt kalt en tysk Ferrante. Hennes Døtre av en ny tid, som nylig kom i pocket, er en av de største boksuksessene i Tyskland de siste årene. Den er et historisk drama uten sidestykke som handler om hvordan fire venninner opplevde å gjennomleve to verdenskriger. Døtre av en ny tid er rett og slett en bok for deg som elsker å dykke ned i fortellinger som strekker seg over generasjoner, om konflikter, vennskap og kjærlighet.

Å hjelpe en ny generasjon inn i en fredelig verden er Henny Godhusens plan da hun våren 1919 begynner på jordmoropplæring i Hamburg, sammen med barndomsvenninnen Käthe. Jentene er bare nitten år gamle, men har allerede opplevd en verdenskrig. Nå er det endelig fred, og Henny lengter etter å kunne begynne å leve.

Henny og Käthe blir raskt kjent med to andre unge kvinner: den velstående Ida og lærerinnen Lina. Til tross for ulikhetene mellom dem blir de fire kvinnene nære venninner. Men i løpet av de neste tiårene blir vennskapet deres satt på flere harde prøver. Dette er den første av i alt tre Carmen Korn-bøker om Henny og hennes venninner som skal utgis.

Døtre av en ny tid finnes også som e-bok

Hvordan komme seg videre etter et ubeskrivelig tap?

Alyson Richman: Den lange reisen

Er du allerede ferdig med Lucinda Rileys Den savnede søsteren? I så fall er bestselgerforfatteren Alyson Richmans Den lange reisen noe for deg. Det er en følelsesladd fortelling hvor tre personers skjebner flettes sammen: en irsk innvandrer, et vietnamesisk flytningbarn og en krigsveteran.

Året er 1979, og fortellingens bakgrunn er Amerika i årene etter Vietnam-krigen. Grace Kilkenny finner et bortkommet barn på gata i den vesle forstaden hun bor i utenfor New York. Det viser seg at gutten bor på et barnehjem, han er foreldreløs og er båtflyktning fra Vietnam. Graces eget liv er hjemsøkt av traumer fra barndommen i Irland, også det et land langt borte. Hun får et intenst behov for å beskytte den lille gutten.

Med sin sammenveving av tre historier om tap, befrielse, smerte og kjærlighet vil Den lange reisen fange deg til siste side. Boken viser oss at det noen ganger er de mest overraskende vennskapene som helbreder oss og kan være til hjelp når vi må gå videre etter ubeskrivelige tap.

Den lange reisen finnes også som e-bok

Tidenes pocket-suksess

Jan-Philipp Sendker: Kunsten å følge hjertet

Jan-Philipp Sendker fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Kunsten å høre hjerteslag i 2013. Den er en av tidenes pocket-suksesser her i landet og solgte over 175 0000. Bare i bokhandelen på Gardermoen solgte den over 10 000 eksemplarer. Også oppfølgeren Kunsten å være den man er ble en enorm suksess. Nå er altså den siste romanen i trilogien fra Burma ute i pocket.

Tolv år gamle Ko Bo Bo bor sammen med onkelen sin i Kalaw, en by i Burma. Faren kommer for å besøke ham en gang i året, mens han knapt kan huske moren. Bo Bo er et barn med en uvanlig gave: Han kan lese følelsene til menneskene i hans eller hennes øyne. En dag forteller onkelen ham at moren hans lider av mystisk sykdom, og Bo Bo bestemmer seg for å finne moren sin og helbrede henne.

Som i alle sine bøker undersøker Jan-Philipp Sendker i hvilken grad kjærligheten mellom to mennesker kan overvinne grenser. Samtidig gir han leseren et interessant innblikk i den burmesiske kulturen.

Kunsten å følge hjertet finnes også som e-bok

Hvor langt er en mor villig til å gå for å redde sin datter?

Patricia Wilson: Flukten til den greske øya

Flukten til den greske øya er en herlig sommerpocket som er dramatisk og følelsesladd fra solfylte Kreta.

Flukten til den greske øya går en kvinne rundt på Kretas vakre strender og deler ut papirlapper hvor det står «Mitt navn er Sofia. Jeg leter etter datteren min, som er født 1. november 1972. Kan du hjelpe meg?».

Sofia, som er 85 år, leter etter en datter hun ikke har sett siden jenta var liten. På grunn av den politiske uroen i Athen da hun vokste opp, ble hun tvunget til å gi fra seg barnet sitt få dager etter fødselen. Nå håper hun på en gjenforening med datteren før det er for sent.

Samtidig, i Manchester, leter også Zoe etter barnet sitt. I månedene etter at tenåringsdatteren hennes rømte hjemmefra, har livet falt fra hverandre. Mannen hennes har forlatt henne, sønnen virker fraværende, og hver eneste dag er en kamp. Desperat leter Zoe etter datteren, og hun aner ikke at jenta er på vei til Kreta …

Flukten til den greske øya finnes også som e-bok