Gulraiz Sharif sjarmerer Norge i senk med «Hør her’a»

SkjønnlitteraturRomanerGulraiz Sharif sjarmerer Norge i senk med «Hør her’a»

Med «Hør her’a!» sjarmerer debutanten Gulraiz Sharif både anmelderne, leserne og forfatterkollegaene i senk.

Estimert lesetid 4min
Gulraiz Sharif
Gulraiz Sharif (f.1984) er fra Oslo og jobber som lærer. «Hør her’a!» er hans første roman. (Foto: Åsmund Holien Mo)

«Denne dere!» skriver Unni Lindell til følgerne sine på Instagram. «Jeg har bare lest 5 sider, men det ruler. LER og smågråter litt inni meg samtidig. For et fortellertalent Gulraiz Sharif er!»

Krimforfatteren er ikke alene om å bli sjarmert i senk av Sharifs debutroman Hør her’a!. Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, skriver på Facebook at «Dette er en spennende, rørende, morsom og varm bok», mens Noman Mubashir på Instagram medgir at han «har både ledd og grått av denne fantastiske boka!».

Da Ida Fladen ble bedt av Min mote om å anbefale en bok eller podcast svarte hun: «Har nettopp lest en bok som jeg syns var helt fantastisk, faktisk en av de bøkene jeg har likt best gjennom livet. Den heter Hør her’a! og er skrevet av Gulraiz Sharif. » 

Ikke nok med det. Anmelderne roser Hør her’a! opp i skyene, og leserne river den ut av hyllene. Førsteopplaget på 5000 eksemplarer – mildt sagt svært til en ukjent debutant å være – er allerede borte, og nytt opplag er på vei.

Under har vi samlet noen av tilbakemeldingene fra avisenes bokanmeldere.

– Geniunt morsom

Hør her’a! er en oppsiktsvekkende og frisk roman som sparker i alle retninger. I Hør her’a! skildrer Sharif minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte.

VGs anmelder Oda Faremo Lindholm er så oppglødd av Hør her’a! at det nesten er vanskelig å velge blant de gode sitatene. Under overskriften «Veldig, veldig fin bok» skriver hun for eksempel at Hør her’a! er «skikkelig viktig og god», og «så rørende at jeg måtte gråte meg gjennom de siste kapitlene. Men dette er ingen trist bok, altså. Hør her’a! er først og fremst oppløftende og morsom.»

Hun blir «fullstendig tatt på senga» av vendingen boka tar, og Gulraiz Sharif er på samme tid både «genuint morsom» og «tvinger både hovedkarakterer og lesere til å møte sine egne fordommer i døra.». Romanen er rett og slett «spekket til randen av følelser og humor», og «sjarmen, og etterhvert også alvoret i Hør her’a!, [er] uangripelig.»

– Sjarmerer leserne i senk

Under «Sjarmerer leserne i senk» konkluderer NRKs Anne Cathrine Straume med at «Gulraiz Sharif må være det friskeste pustet i bokhøsten. Han […] etterlater ingen leser uberørt.». Hun fortsetter: «Jeg kunne bannet på at det er umulig å skrive så underholdende om komplekse temaer som fordommer, integrering, kjønnskorrigering. Men Gulraiz Sharif lykkes. […] Forfatteren er dessuten smart nok til å utfordre forutinntatte holdninger.».

Bok365 lar en 5’er følge en overstrømmende positiv anmeldelse. «Norge trenger kanskje covid-vaksine, men bokbransjen trengte denne vitaminsprøyta fra Gulraiz Sharif.», skriver Nora Steenberg. Hun legger til: «La det være sagt: Gulraiz Sharif har skrevet høstens beste innledningsseksvens på en roman. Ja, kanskje tiårets beste. Sjelden har de første sidene av en bok grepet meg mer: fra latter, til refleksjon til stikk i hjertet på knappe ti sider.».

Adressa og Nettavisen triller også begge terningkast fem. Førstnevnte kaller boka «ustyrtelig morsom», men også med et viktig alvor: «denne debutromanen […] bør bli innkjøpt i klassesett på ungdomsskoletrinnet. Det er mye å snakke om og det med en frisk stil som er både kjempemorsom og seriøs!», skriver Stein Roll.

Nettavisen skriver under «Veldig morsom og litt sår» bl.a.: «Gulraiz Sharif, merk deg navnet. […] Å lese «Hør her ’a» er rock n roll i ekspressfart, men som så mange gode rockelåter, skrur det seg til mot slutten. […] jeg gadd se den leseren som ikke får noen tårer i øynene ved et par anledninger i bokas andre halvdel. Og forfatteren får kred for å sette ord på virkelig vanskelige dilemmaer, utfordre tradisjonelle holdninger og være åpen».

Ingrid Åbergsjord i Aftenposten kaller Hør her’a! «[n]oe så sjeldent som en morsom, norskpakistansk oppvekstroman om fattigdom og et transbarn, full av særpreg og språklig trøkk.»

«Han kan komme til å bli stående som en av bokhøstens fremste, frekkeste og mest underholdende nye stemmer.»