«Solsikkesøstre»: – Belyser deler av historien som sjelden blir fortalt

SkjønnlitteraturUnderholdningsromaner«Solsikkesøstre»: – Belyser deler av historien som sjelden blir fortalt

Ukas perle er en vidstrakt fortelling om tre sterke kvinner under den amerikanske borgerkrigen. «Solsikkesøstre» av Martha Hall Kelly er basert på en sann historie, og gir et unikt innblikk i kvinneliv under krigen.

Estimert lesetid 3min
Omslag Solsikkesøstre
Martha Hall Kelly har skrevet tre romaner, alle løslig basert på ulike medlemmer av den amerikanske familien Woolsey-Ferriday. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Mange norske lesere kjenner allerede til forfatteren; Martha Hall Kelly har gitt ut to bøker tidligere på norsk, populære Syrinpikene og Villrosene. Nå er hun aktuell med Solsikkesøstre, en roman som imponerer både anmeldere og kolleger:

«Denne vibrerende sagaen feier raskt over krigsherjede slagmarker, New York City og plantasjene i sørstatene, og belyser kampene som hennes kvinnelige karakterer kjempet. Denne nye pageturneren vil utvilsomt glede alle Kellys fans», skriver Publishers Weekly.

I Solsikkesøstrene blir vi kastet rett inn i den amerikanske borgerkrigen på 1860-tallet.

Her kan du se alle bøker av Martha Hall Kelly.

Tre ulike skjebner

Vi møter sykepleieren Georgeanna, som er i tjeneste under borgerkrigen. Innsatsen hennes er uvurderlig, og hennes heltmodige innsats fører henne til en ung slavekvinne, Jemma. Den unge slavekvinnen lever under fryktelige forhold på en plantasje i sørstatene. I romanen får vi også perspektivet til Ann-May, som driver plantasjen mens mannen hennes er ute i krigen. Den voldsomme konflikten mellom nord og sør påvirker disse kvinnene på ulike måter som de aldri hadde sett for seg.

Boka gir nye perspektiver på kjente historiske hendelser, noe Booklist har gitt forfatteren ros for: «Like grundig research og like engasjerende som Syrinpikene og Villrosene … Kelly baserer seg på virkelige hendelser og primærkilder, og belyser deler av historien som sjelden blir fortalt.»

Oda Skard, den norske redaktøren for Solsikkesøstre, tror boka passer for alle som er glade i historiske romaner og interessante kvinneskjebner:

– Her blir vi kastet rett inn i den amerikanske borgerkrigen på 1860-tallet, og blir godt kjent med tre kvinner som opplever krigen på veldig ulike måter. I seg selv er jo denne perioden ekstremt interessant, med sine slaveopprør og oppgjøret mellom nord og sør, og Martha Hall Kelly får oss til å se konflikten fra forskjellige ståsteder gjennom de tre hovedpersonene. Resultatet er lærerikt, spennende og veldig underholdende, sier redaktøren.

Basert på virkelige personer

Solsikkesøstre er en frittstående oppfølger til Kellys to første utgivelser, som alle handler om den innflytelsesrike familien Woolsey-Ferriday. Inspirasjonen for historien var et familiemedlem ved navn Jane Eliza og hennes barn, forteller Kelly i et intervju med HEC books.

– Det var hennes mellomste datter Georgianna jeg valgte å skrive om. Hun hadde en drøm om å bli sykepleier, og starte en sykepleierskole. På den tiden var det et ikke-tema, kvinner hadde ikke en stemme og var ikke beleste.

Kelly forteller at hun har diktet videre rundt de historiske kvinnene, og at en del av historien er fiksjon. Men der hun satt på faktisk informasjon om virkelige hendelser rundt karaktere, tok hun det med – fordi det ga en egen energi til historien, forteller hun videre.

Forfatter Allison Pataki lar seg imponere: «Kellys levende fortellerstemme, utrolige historisk research og hennes ektefølte, varme karakterer gjør dette til en gripende bok som er vanskelig å legge fra seg.»

Her kan du se hele intervjuet med HEC books: