Julegavetips til bokslukeren

UnderholdningsromanerUnderholdningsromanerJulegavetips til bokslukeren

Vi er mange som sluker de gode historiene, enten de er i bokform eller på skjerm. Her er ni julegavetips til alle som enten er bokelskere eller kan komme til å bli det!

Estimert lesetid 8min
Foto av en rekke av feelgoodbøkene utgitt av Cappelen Damm 2020 til julegavetips-sak
Blir du med inn i disse bøkene, kan du reise til alt fra kolonitidens Kenya, nåtidens og fortidens New York, et engelsk gods, Burma, en fransk vingård under okkupasjonen, Paris og St. Petersburg under 1. verdenskrig, solfylte California, eksotiske Hawaii og vårt naboland Sverige. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Ingenting er som å forsvinne inn i en herlig historie. De beste tar oss gjerne langt av gårde samtidig som vi kjenner oss så godt igjen at vi blir varme om hjertet, snufser eller ler. Her er ni bøker og strålende julegavetips til bokslukende venner og familie!

Bestselgerdronningens beste til nå

Lucinda Riley, SolsøsterenBok nr. 6 i serien De syv søstre

Har den du skal kjøpe julegave til ennå ikke lest Lucinda Rileys siste? Da er det på høy tid!

Bestselgerdronningen er blitt hyllet av norske anmeldere for sin nyeste bok Solsøsteren. Romanen er sjette bok ut, og kanskje den beste hittil, i den storslåtte serien De syv søstre. Da boka utkom, omtalte NRK den som «forfriskende original», mens VG belønner den med en god femmer på terningen.

Solsøsteren handler om vakre, temperamentsfulle og sårbare Electra, som Lucinda Riley selv har røpet at hun forguder. Vi følger vakre Electra i jakten på sine røtter, på en reise fra Manhattans hektiske atmosfære til kolonitidens Afrika på 1930-tallet.

Downton Abbey-fan? Se hit!

Sarah Jio, Den siste kamelia

Et engelsk gods på 1940-tallet, kjærlighet, mørke hemmeligheter og sjeldne, vakre blomster. I forundringspakken Den siste kamelia river feelgoodfavoritt Sarah Jio oss med fra start til slutt.

Sarah Jio er elsket av mange for sine vakre romaner, som alle er blitt bestselgere i USA. Bøkene hennes utgis i 27 land, og på verdensbasis selger hun i millioner. De siste årene har hun for alvor også fått fotfeste blant norske lesere. Da pocketutgaven av hennes forrige bok, Alle blomstene i Paris, utkom i vår, suste den rett inn på førsteplass på pocketlista. Den siste kamelia, Jios 11. roman på norsk, er fylt med historisk drama, kjærlighet og spenning – med andre ord perfekt til alle de Downton Abbey-fansene du skal kjøpe julegave til.

Inspirert av Love Actually

Sarah Jio, Kjærlighetens ansikt

Sarah Jio har tidligere sagt at hun lot seg inspirere av julefilmklassikeren Love Actually da hun skrev Kjærlighetens ansikt, hennes 10. bok på norsk. Her får den håpløse romantikeren Jane på 29 år et mystisk oppdrag, med potensielt fatale konsekvenser.

Jane jobber i blomsterbutikk og er ekspert på å lage vakre buketter, men har desto vanskeligere for å velge riktige menn. Derimot har hun altså en helt spesiell gave, nemlig en evne til å se ekte kjærlighet. Derfor forblir hun en håpløs romantiker. På sin 29-årsdag mottar Jane et mystisk gratulasjonskort hvor det står at hun må finne de seks ulike formene for kjærlighet som finnes før hun fyller 30, ellers vil det få fatale konsekvenser. Når Jane faller for en forsker som ikke tror på kjærligheten, frykter hun at skjebnen hennes er beseglet.

Kjærlighet som overvinner grenser

Jan-Philipp Sendker, Kunsten å følge hjertet

Kanskje du har sett boka Kunsten å høre hjerteslag i bokhylla til den du skal finne julegave til? Jan-Philipp Sendkers vidunderlige bestselger har gjort inntrykk på mange lesere, og har solgt over 150 000 eksemplarer bare her til lands.

Boka var første ut i det som er blitt hetende Burma-trilogien. Oppfølgeren, Kunsten å være den man er, har bikket 75 000 solgte, og tredje og siste bok, etterlengtede Kunsten å følge hjertet, kom i år endelig på norsk.

Kunsten å følge hjertet møter vi tolv år gamle Bo Bo som bor sammen med onkelen sin i Kalaw, en by i Burma. Faren kommer for å besøke ham en gang i året, mens han knapt kan huske moren sin.En dag begynner onkelen å fortelle historien om Bo Bos mor. Han forteller at hun har vært syk i mange år, og at det er derfor hun ikke kan være sammen med sønnen sin. Da bestemmer Bo Bo seg for å reise fra Kalaw og finne moren, for han er sikker på at han kan hjelpe henne.

En utrolig reise til New York, Paris og St. Petersburg anno 1914

Martha Hall Kelly, Villrosene

Martha Hall Kelly skrev seg rett inn på New York Times’ bestselgerliste med sin første roman Syrinpikene. Også i Norge ble boka en stor suksess, med nær 100 000 solgte. I den frittstående oppfølgeren Villrosene tas vi med på en utrolig reise til New York, St. Petersburg og Paris, og gjennom en betydningsfull epoke i historien.

Året er 1914, og selv om verden har vært på randen av krig flere ganger, stiller mange newyorkere seg nærmest passive til hendelsene. Eliza Ferriday reiser opprømt til St. Petersburg sammen med venninnen Sofija, en russisk adelsdame. Men så bryter krigen løs for alvor, og Eliza reiser tilbake til Amerika, mens Sofija og familien hennes rømmer til eiendommen på landet. De ansetter den fattige bondejenta Varinka som hushjelp.

Fra den andre siden av Atlanterhavet gjør Eliza det hun kan for å hjelpe russiske adelsfamilier på flukt, og hun brevveksler tett med Sofija. Da brevene slutter å komme, frykter hun det verste for venninnen sin.

Vakkert og trist fra et Frankrike i krig

Kristin Harmel, Vingårdens hemmelighet

Champagne, hemmeligheter og svik. Forfatteren bak den internasjonale bestselgeren Der valmuene vokser er tilbake med mektige og dypt rørende Vingårdens hemmelighet. Denne gang er handlingen satt til både champagnedistriktene i Nord-Frankrike under utbruddet av andre verdenskrig og til nåtidens New York.

Kristin Harmel har tidligere utgitt fire bøker på norsk som alle har berørt mange leseres hjerter. Å spinne vakre historier ut av et materiale der mange av oss bare ser nød og lidelse, er blitt et kjennetegn på forfatterskapet hennes. Hun er også kjent for å skrive frem levende romankarakterer som man blir oppriktig glad i, og sterke menneskeskjebner som setter dype spor i leseren.

Uforglemmelig om en familie i oppløsning

Shilpi Somaya Gowda, Vi var en familie

Husker du den internasjonale bestselgeren Indias datter? Denne gangen gir canadiske Shilpi Somaya Gowda oss en uforglemmelig og inderlig fortelling om en familie som går i oppløsning etter en tragedie. Vi var en familie skildrer fire individer som desperat forsøker å finne veien fra en smertefull fortid til en håpefull fremtid.

Familien Olander er et premieeksempel på en lykkelig kjernefamilie i en globalisert verden. Indiske Jaya og amerikanske Keith møttes i London som unge, og sammen har de skapt et drømmehjem i solfylte California. Deres solide ekteskap bygger på trygge, felles verdier og en sterk kjærlighet for de to barna, Karina og Prem.

Men verken kjærlighet eller velstand kan beskytte dem mot tragedien som plutselig inntreffer. Snart går de hver sin vei i stedet for i samme retning. Jaya søker mot det spirituelle, Keith drukner seg i arbeid. Datteren Karina retter fokuset mot sin egen fremtid og selvstendighet, men vakler voldsomt på veien. Og lille Prem er et hjelpeløst vitne til at hans elskede familie er i ferd med å gå fullstendig til grunne.

Oppløftende og humoristisk

Annicken R. Day, Fly, sommerfugl

Norske Annicken R. Day er næringslivslederen som havnet på Amazons bestselgerliste med sin debutroman. Denne høsten kom Fly, sommerfugl – som handler om å ha mot til å ta egne valg, og inneholder både livs- og businessfilosofi, humor og kjærlighet – endelig ut på norsk!

Annicken R. Day fikk idéen til Fly, sommerfugl da hun kom til øya Kaua’i på Hawaii for første gang.Fly, sommerfugl møter vi Maya Williams, en ambisiøs og hardtarbeidende businesskvinne bosatt i New York, på full fart opp karrierestigen omkranset av mannssjåvinistiske ledere. Da hun blir sendt til øya Kaua’i på Hawaii for å holde et innlegg på en konferanse, blir hun nødt til å ta et valg som kan sette hele karrieren på spill.

På Kaua’i opplever Maya det chille øylivet for første gang, og når hun møter mennesker som har åpnet øynene for forskjellige måter å tenke på, begynner hun å se livet, jobben, kjærligheten og seg selv i et helt nytt lys. Vil hun klare å leve etter sine nye filosofier og kunnskaper og fremdeles gjøre suksess i New York? Og vil hennes personlige og profesjonelle forvandling gi henne lykken og friheten hun drømmer om?

Savn, skyldfølelse og sterkt vennskap

Sofia Lundberg, Eiketreet

Eiketreet av suksessforfatter Sofia Lundberg er en gripende roman om savn, skyldfølelse og sterkt vennskap – men også om å finne tilbake til seg selv etter et destruktivt forhold.

Esther har mistet fotfestet etter en tøff skilsmisse, og helgene uten sønnen Adrian er fryktelig ensomme. Annenhver lørdag går hun tur til et gammelt eiketre som står på en eng ved vannet. En dag møter hun Rut der, en eldre kvinne med en fantastisk evne til å fokusere på det vakre i livet. Rut minnes sin egen ungdomstid, og Esther lar seg fascinere av fortellingene hennes.

Det utvikler seg et sterkt og uventet vennskap mellom de to kvinnene. Men det er noe som skurrer. Hvilke hemmeligheter er det Rut skjuler? Jakten på svar fører Esther til Como-sjøen i Italia, og hun forstår fort at Ruts livsskjebne er betydelig mer komplisert enn hun først ga inntrykk av.