Julegavetips til krimelskeren

KrimbøkerPsykologisk krimJulegavetips til krimelskeren

Her har vi samlet 12 julegavetips med noen av årets beste krimromaner – til alle som ikke er mørkeredde.

Estimert lesetid 12min
2020: Et godt år for krimelskere; her er det bøker i fleng å velge mellom! (Foto: Åsmund Holien Mo.)

Det har vært et godt år for krimelskere. Ikke bare har det kommet nye krimtalenter til, men flere av de store krimforfatterne har levert krim i toppklasse. Så i år skal det i hvert fall ikke være noe problem å finne en bra julegave til krimelskeren!

Karin Fossum har uttalt at hun i sin nye roman tar farvel med vår alles kjære Konrad Sejer. Det er kanskje vemodig, men forandrer ikke det at kritikerne mener dette kanskje er den sterkeste romanen hun har levert. Forøvrig finner vi også nye romaner av radarparet Lars Kepler, originalen Gert Nygårdshaug, Hans Olav Lahlum og fra Hans Rosenfeldt – mannen bak sukessen «Broen». Her er 12 julegavetips til folk som ikke er mørkeredde.

Suverene Fossum

Karin Fossum, Bakom synger døden

Bakom synger døden er Karin Fossums 15. og siste krimroman med den populære Konrad Sejer i hovedrollen. Den ble hyllet av kritikerne som en av hennes sterkeste bøker. VG, Adresseavisen, Trønder-Avisa, Nettavisen og Tønsberg Blad kastet alle terningkast seks og erenig i VGs konklusjon: «Mesterlig».

Bakom synger døden er en dypt borende krimbok om det vakre og det heslige, ømhet og vold, livsløgn og vond virkelighet. Utgangspunktet for handlingen er at en seksten år gammel jente som blir funnet død i en skog. Det er mange grunner til at en vakker, ung jente kan være død. Konrad Sejer får den smertefulle drapsgåten i hendene, med mange mulige forklaringer. Det er vemodig at Konrad Sejer tar farvel, men gledelig at han gir seg på topp.

Årets store krimoverraskelse

Alex Michaelides, Den tause pasienten (oversatt av Line Gustad Fitzgerald)

Den tause pasienten er årets store krimsensasjon. Den lå på toppen av bestselgerlistene hele våren, og den er antagelig den krimromanen som har solgt best i år. Boken har fått strålende kritikk bl.a. med terningkast 6 i VG med overskriften «Dette er rent gull!»

I Den tause pasienten blir vi kjent med Alicia og ektemannen Gabriel som hun elsker høyt. Plutselig skyter hun ektemannen fem ganger i ansiktet, og slutter å snakke både til politi og helsepersonell. Hun dømmes til å sone på psykiatrisk sykehus. Spekulasjonene og teorien om henne er mange. I pressen og under rettssaken blir hun kalt både helgen og heks. Det grufulle drapet forblir en gåte. Seks år etter tragedien søker Theo Faber jobb på sykehuset der Alicia er innlagt. Han har tro på at han skal klare å behandle henne, selv om mange psykologer har forsøkt før ham uten hell. Leseren blir tatt med inn i terapirommet og innenfor veggene på en mentalinstitusjon. Men hvordan behandler man en pasient som ikke sier et ord?

Nordens krimmestere

Lars Kepler, Speilmannen (oversatt av Henning J. Gundersen)

Det er 10 år siden Lars Keplers første krimroman, Hypnotisøren, kom ut på norsk. Den har siden solgt over 250000 eksemplarer i Norge, og totalt nærmer de seg nå et salg her i landet på halvannen million.

Nå i jubileumsåret er ikke bare Joona Linna tilbake, men også hypnotisøren fra første bok. I den nye romanen Speilmannen har en ung kvinne forsvunnet på vei hjem fra skolen. Noen årsenere blir hun funnet drept på en lekeplass i den svenske hovedstaden. Joona Linna får saken, og han klarer å spore opp et øyenvitne. Dessverre er vitnet en psykisk syk mann. Han kan ikke huske noe av det han har sett. Joona Linna kontakter hypnotisøren Erik Maria Bark i et forsøk på å komme til bunns i saken.

K2 er tilbake!

Hans Olav Lahlum, Svanemordet

Hans Olav Lahlum feirer tiårsjubileum som skjønnlitterær forfatter med den niende boka om etterforskningsduoen K2 og Patricia. Flere kritikere mener at Lahlum kanskje aldri har vært bedre som krimforfatter.

Ole Jacob Hoel skriver for eksempel i sin femmer-anmeldelse: «Dette er kanskje Lahlums beste og mest spennende krimbok. […] Svanemordet er «trivelig selskap, spesielt når plottet er så godt skrudd sammen som denne gangen.» I Svanemordet dukker den unge privatdetektiven Aurora Holmes plutselig opp i livet til K2 en sommerdag i 1973. K2 blir raskt betatt, men kort tid etter blir Holmes funnet drept i Akerselva. K2 sier ja til å lede etterforskningen, og sporene leder ham tilbake til den kalde krigen, til 2. verdenskrig og til den finske borgerkrigen i 1918.

Ny krim fra mannen bak «Broen»

Hans Rosenfeldt, Ulvesommer (oversatt av Morten Hansen)

Hans Rosenfeldt er en av Sveriges mestselgende krimforfattere i duoen Hjorth Rosenfeldt. Serien om rettspsykiateren Sebastian Bergman har solgt over 4 millioner eksemplarer på verdensbasis. Hans Rosenfeldt er også kjent som manusforfatter av bl.a. Broen. Historien om Saga Norén og et lik på broen mellom Sverige og Danmark ble en umiddelbar klassiker. Siden den tid har Rosenfeldt også gjort suksess med krimserien Marcella for Netflix i England.

Nå er Hans Rosenfeldt klar med en ny serie, og i hovedrollen: nok en kompleks kvinnekarakter. Ulvesommer er første bok om etterforsker Hannah Wester. Handlingen foregår i Haparanda, som ligger helt nordøst i Sverige, på den finske grensen. En ulv blir funnet død, og undersøkelsene viser et makabert funn: det er rester av et menneske i ulvens mage. Den avdøde spores opp og viser seg å være en person knyttet til en brutal narkotikahandel i Finland.

Politietterforsker Hannah Wester skjønner at sommeren skal ta en dramatisk vending, og bli alt annet enn hun hadde ventet seg. Sammen med kollegaene sine må hun snu alle steiner for å komme på sporet av hva som egentlig har skjedd. Men hun må være rask; det er andre som er minst like interesserte i saken, som den russiske leiemorderen Katja.

Krimsensasjon fra Nigeria

Oyinkan Braithwaite, Min søster er seriemorder (oversatt av Henning J. Gundersen)

Oyinkan Braithwaite blir antagelig den første nigerianske krimromanforfatteren du leser. The Guardian har kalt den unge forfatteren «en litterær sensasjon», og The Washington Times mener at Min søster er seriemorder kan være tiårets beste roman. Braithwaite vant LA Times Book Prize for beste thriller og ble Booker-nominert i 2019. Her hjemme fikk den også mange strålende kritikker. Tor Hammerø i Nettavisen ga den for eksempel terningkast seks og skrev: «Vi snakker krim totalt annerledes fra alt annet som har vederfaret oss og dessuten er den dritmorsom.»

I Min søster er seriemorder treffer vi litt av et søsterpar: Korede og Ayola. Da Korede blir avbrutt i en middag av et nødanrop fra søsteren Ayoola, vet hun hva hun må gjøre: Finne frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Dette er den tredje kjæresten Ayoola har drept. Korede vet at hun burde ha gått til politiet, men hun er glad i søsteren sin, og som man sier: Blod er tykkere enn vann, men vanskeligere å fjerne fra teppet.

Nytt, norsk krimtalent

Ellen G. Simensen, Tro meg når jeg lyver

Cappelen Damm driver en egen Krimforfatterskole som er åpen for alle. Ellen G. Simensen er én av flere tidligere elever som nå har debutert som krimforfatter. Hennes Tro meg når jeg lyver har fått både terningkast 6 og 5 av kritikerne. Anmelderen i Randeberg 24 hevdet at «en bedre psykologisk thriller skal man lete lenge etter.»

I Tro meg når jeg lyver møter vi politimannen Lars Lukassen, som ser muligheten til en permanent forfremmelse idet han må rykke ut til likfunnet av en tidligere klassekamerat. Situasjonen på politistasjonen i Hønefoss forverres da en uhyggelig skikkelse oppsøker barn og deler sine mørke hemmeligheter. Samtidig kommer læreren Johanna Brekke til byen for et vikariat. Lars blir raskt tiltrukket av henne. Men hva er det Johanna rømmer fra, og hvem er venn og hvem er fiende i jakten på sannheten?

Lesernes originale favoritt

Gert Nygårdshaug, Den tredje engelen

Gert Nygårdshaug har et fascinerende og i særklasse originalt og utfordrende forfatterskap å vise til. Han har et stort publikum både her hjemme og i utlandet. I 2007 ble Mengele Zoo kåret til Tidenes beste norske bok av NRK, Litteraturfestivalen og Dagbladet. Den tredje engelen er den 13. krimromanen i serien om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. Den har fått svært god mottakelse hos kritikerne. Margit Egaas mente f.eks. i sin femmer-anmeldelse i Stavanger Aftenblad at: «Nygårdshaug skriver kriminalromaner som ikke ligner på noe annet.»

I Den tredje engelen har Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen flyttet til Røros og blitt politisjef i byen. Så gjøres det et makabert funn. En syklist finner en avrevet arm stikkende opp fra en maurtue, med et glansbilde av en engel hengende over. Armen blir undersøkt av patologer. Samtidig viser det seg at det ikke er noen som er meldt savnet eller har vært utsatt for en ulykke. Mysteriet vekker oppsikt da det etter hvert viser seg at armen tilhører en svært kjent person. Det er duket for et hevndrama utenom det vanlige.

Nervepirrende fra krigen

Hans Olav Lahlum, Oppdraget

Hans Olav Lahlum er ustoppelig. Mange ganger har han ment at forfattere saktens kan skrive to bøker i året. Kanskje er det koronaen som nå har gjort det mulig for ham å toppe det ved å gi ut tre bøker i bokhøsten: Trump, Biden og slaget om USA, Svanemordet og Oppdraget. I Oppdraget bruker Lahlum kunnskaper fra flere av sine ekspertområder og leverer en nervepirrende historisk krim fra andre verdenskrig. I romanen blir vi med i et intenst handlingsforløp, hvor hovedpersonene stilles ovenfor universelle dilemmaer. Handlingen utspiller seg i 1943. En ung motstandskvinne får et viktig oppdrag: Hun skal kjøre en flyktende motstandsmann til et sted i nærheten av grenser til Sverige, slik at han kan flykte over. Kvinnen påtar seg oppdraget uten å nøle, men på veien oppdager de at de er forfulgt. Nå er det flere liv som står på spill, og ikke minst hennes eget. I denne intense romanen utspiller handlingen seg over kun noen få timer.

Intrikat krim med handling fra Spania

Øistein Borge, Bastarden

Øistein Borge bor på Mallorca og har lagt handlingen i sin nye Bogart Bull-krim til den solfylte ferieøya. Men her er det ikke paraplydrinker og solsenger som står i fokus – snarere et brutalt spill som utvikler seg til et spill om liv og død. Tarald Aano i Stavanger Aftenblad kastet terningkast 5 og mente at Borge med denne romanen er blitt en av hans «personlige favoritter» og syntes at Bastarden var «en liten lesefest».

Bastarden starter med en forsvinningssak, det ser ut til at Aaron Bercows, en norsk jøde er sporløst borte. Kripos-sjefen i Norge må ha hjelp for å løse saken – og hun må motvillig henvende seg til mannen som vendte henne og etaten ryggen to år tidligere, nemlig etterforskeren Bogart Bull. Han tar oppdraget. Men han skal komme til å angre på det. For under den stekende solen i Spania venter arvtageren til en mann hvis ondskap savner sidestykke.

Forfatterlegenden John le Carré er fortsatt høyaktuell

John le Carré, En fri agent (oversatt av Heidi Grinde)

John le Carré er langt oppe i åtti-årene, men fortsetter å levere mesterlige spionromaner. Også årets roman har fått fantastiske kritikker. En fri agent er et skremmende samtidsportrett, hjerteskjærende, med mørk humor, fortalt med endeløs spenning av en av vår tids største fortellere. Nat, en 47 år gammel veteran fra Storbritannias utenriksetterretning, tror hans dager som hemmelig agent er over. Men trusler fra hovedkvarteret i Moskva drar Nat tilbake til jobben. Han må ta over The Haven, en av London Generals nedlagte stasjoner, med en gjeng spioner av ulik kvalitet. Gruppens eneste håp er den unge Florence, som holder øye med Russlands departement og en ukrainsk oligark, som har en finger med i det russiske spillet. Nat er ikke bare spion, han er også en lidenskapelig badminton-spiller. Hans faste mandagspartner er halvparten så gammel som ham – den innadvendte og ensomme Ed. Ed hater Brexit, han hater Trump og han hater jobben sin på det sjelløse mediebyrået. Med alt hatet drar han Prue, Florence og Nat inn i et politisk sinne som vil fange dem alle.

En krimforfatter å følge med på

Hanne Gellein, Alle fugler små

De siste årene har vi, heldigvis, fått en rekke nye spennende, kvinnelige krimstemmer som Ruth Lillegraven, Helene Flood og Agnes Ravatn. I år fikk vi også Hanne Gellein. Hun er født i 1978 og er sykepleier på St. Olavs sykehus i Trondheim og har gått på Krimforfatterskolen. Kritikerne jublet over debuten bl.a. Jon Åge Fiskum i Trønder-Avisa som bl.a. skrev: «Forfatteren lykkes i å skape troverdige karakterer og holder spenningen opp helt til siste slutt. Nettopp den medisinske bakgrunnen til Hanne Gellein er sentral i hennes debutbok Alle fugler små.

Her følger vi to kvinner som begge lever i en tilstand av sårbarhet, sorg og redsel. Silje er patolog og har flyktet fra et voldelig forhold, mens den andre hovedpersonen, Ingeborg, er dommer og hun lever i sorg over datteren, Maja, som døde i en drukningsulykke. Eller var det virkelig en ulykke? De to blir stilt overfor mektige krefter. Den eneste de har til å hjelpe dem er en hacker med fortid som nynazist. Noe er pil råttent helt til topps i Trondheim – men hvem står bak?

Ha en kriminelt god jul!