Sarah Jio lot seg inspirere av Love Actually da hun skrev «Kjærlighetens ansikt»

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerSarah Jio lot seg inspirere av Love Actually da hun skrev «Kjærlighetens ansikt»

Sarah Jio elsker kjærligheten, og kler seg alltid i rødt på valentinsdagen. Vi spurte henne ut om hennes nye bok «Kjærlighetens ansikt».

Estimert lesetid 5min
Portrett av Sarah Jio
Amerikanske Sarah Jio står bak en rekke bestselgende kjærlighetsromaner, og utgis i 27 land. I «Kjærlighetens ansikt» får hovedkarakteren Jane på 29 år i oppdrag å finne seks ulike typer kjærlighet før hun fyller 30. (Foto: Rebecca Ellison)

Sarah Jio selger i millioner verden over, og har en stor leserskare også i Norge. Kjærlighetens ansikt er hennes tiende bok på norsk. Det er en magisk fortelling som gir deg tilbake troen på kjærligheten – akkurat i tide til valentinsdagen.

Inspirert av Love Actually

Kjærlighetens ansikt ble påbegynt da Sarah Jio selv gikk gjennom en utfordrende og smertefull periode i livet. Ting fremstod ofte som uklare og forvirrende for henne, spesielt kjærligheten.

– Jeg begynte å tenke på hvor fantastisk det ville være å ha som gave å faktisk kunne se kjærlighet på en bestemt måte. Jeg studerte også par i smug, blant annet på kafé, og lot meg fascinere av de mange formene for kjærlighet som finnes. Dette ble inspirasjonen til Kjærlighetens ansikt og til karakteren Jane, forteller Jio.

– Jeg har også latt meg inspirere sterkt av fortellerteknikken brukt i min favorittjulefilm Love Actually. Jeg elsker det å fortelle flere historier som etter hvert veves sammen, sier Jio.

Mystisk gratulasjonskort

Jane i Kjærlighetens ansikt jobber i en blomsterbutikk og er ekspert på å lage vakre buketter. I kjærlighetslivet, derimot, har hun ikke like stor suksess. Men hun har en helt spesiell gave, nemlig en evne til å se ekte kjærlighet. Derfor forblir hun altså en håpløs romantiker.

På sin 29-årsdag mottar Jane et mystisk gratulasjonskort hvor det står at hun må finne seks ulike typer kjærlighet før hun fyller 30, ellers vil det få fatale konsekvenser. Når Jane faller for en forsker som ikke tror på kjærligheten, frykter hun at skjebnen hennes er beseglet.

Seks ulike typer kjærlighet

Under research-prosessen dykket Sarah Jio blant annet ned i psykologivitenskapelige teorier. Slik forstod hun at kjærlighet ikke bare finnes som én universell følelse.

– Kjærlighet er flere typer følelser. Noen er lidenskapelige og intense, andre er sjalu og flyktige i sin måte å elske på. Kjærlighetsformene har navn som Agape, Pragma, Eros og Ludus. Jeg syntes det virket spennende å knytte disse ulike nyansene av kjærlighet til ulike karakterer i fortellingen og se hvordan livene til karakterene utfoldet seg, forteller Jio.

Når det gjelder den virkelig store Kjærligheten, med stor K, «the big, epic and beautifu love», forteller Jio at denne omfavner alle de seks ulike variantene.

Valentinsdagen

Med valentinsdagen like rundt hjørnet, og i forbindelse med en bok som handler om så mange ulike avskygninger av kjærligheten, er det naturlig å spørre Jio om hvordan hun selv feirer dagen.

– Jeg er så «cheesy»!, utbryter Jio.

– Jeg elsker kjærligheten, som jeg alltid pleier å si. På Valentinsdagen liker jeg å leke med mine tre små sønner (jeg serverer dem frokost på hjerteformede tallerkener). Og så gir jeg alltid mannen min en spesiell gave. Jeg pleier å kle meg i rødt, og så har jeg alltid på et par hjerteøredobber, forteller hun.

Norgesvenn

Sarah Jio har vært i Norge ved flere anledninger. Hun er blitt glad i landet vårt, og er veldig takknemlig for all støtten hun får fra sine norske lesere.

– Norge er et så vakkert og interessant land! Jeg er utrolig glad i maten og i nordmenns rolige vennlighet. En ting jeg også har lagt merke til når jeg har vært på besøk, er at det i Norge er så mange mennesker som elsker bøker og det å fortelle historier, sier Jio.

Måtte øve på å finne tid til skriving

Som mor til tre aktive gutter har Sarah Jio lært seg å skrive i korte intervaller, som for eksempel tidlig på morgenen, mens guttene trener fotball og mens hun er på reise. Hun har øvd seg på å klare å skrive i kaotiske situasjoner, fordi det antakelig ikke ville bli noen tid til skriving om hun skulle satt seg ned ventet på et rolig, perfekt øyeblikk.

– Det eneste forutsigbare i mitt liv som forfatter er at det er uforutsigbart, på den måten at hver dag er forskjellig fra den neste. Nylig fullførte jeg faktisk et helt kapittel av den nye boka mi på flyet mens en baby gråt høylytt i setet bak meg, forteller Jio.

Magi i hverdagen

I Kjærlighetens ansikt er det et snev av magisk realisme man ikke finner i de andre bøkene hennes. Sarah Jio påpeker at også det virkelige liv har masser av magiske øyeblikk, bare man ser godt etter.

– For meg finnes det ikke noe mer magisk enn alt det jeg er blitt velsignet med i livet. Jeg har en jobb jeg brenner for, tre fantastiske barn og ekte kjærlighet. Jeg kunne ikke ønsket meg mer, sier Jio.

Hun forteller at hun for tiden jobber med en ny roman som finner sted i London, og at hun storkoser seg med prosjektet.

– Boka har et veldig interessant premiss som jeg er spent på hvordan vil fungere. Jeg kan nesten ikke vente med å dele boka med mine norske lesere!

Sarah Jio – Kjærlighetens ansikt

SkjønnlitteraturSarah Jio – Kjærlighetens ansikt
Estimert lesetid under 1min
Omslag for Sarah Jio - Kjærlighetens ansikt