Sterkt og vakkert om menneskelig styrke i møte med urett

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerSterkt og vakkert om menneskelig styrke i møte med urett
Estimert lesetid 6min

Finner det vakre i det vonde

Har du ikke hørt om Kristin Harmel, bør du merke deg navnet med en gang. Hun har tidligere utgitt tre bøker på norsk som alle ble fulltreffere blant det lesende publikum. Å spinne vakre historier ut av et materiale der mange av oss bare ser nød og lidelse, er blitt et kjennetegn for forfatterskapet hennes.

Der valmuene vokser

Amerikanske Ruby flytter til Paris i 1939 sammen med sin franske ektemann. Hun gleder seg til å nyte livet i romantikkens hovedstad, men ting blir ikke som hun hadde forestilt seg. Når andre verdenskrig bryter løs, klarer ikke Ruby å sitte stille og se på alt det grusomme som skjer rundt henne.

Elleve år gamle Charlotte må mobilisere alt sitt mot og all sin styrke når jødeforfølgelsene snart er et faktum og hele familien hennes er i fare. Charlotte går fra å være en redd liten jentunge til å bli en tapper og sterk kvinne som sammen med Ruby gjør sitt for å vinne krigen.

Og til sist Thomas, som er flyver i Royal Air Force. Han gjør alt for å forsvare landet sitt, men etter at moren dør under et bombeangrep på London, begynner han å tvile på om han kan gjøre noen forskjell.

Å lese Der valmuene vokser er som å pakke opp en presang innhyllet i lag på lag med det vakreste silkepapir, og som viser seg å skjule en dyrebar skatt.

I en tid der alt snus på hodet og alle opplever tap, flettes disse tre menneskenes skjebne sammen på finurlig vis. Det oppstår nære bånd mellom dem, bånd som hele tiden trues med å rives i stykker av onde krefter. Og det vokser fram kjærlighet i ulike varianter og på forskjellige nivåer, for på forunderlig vis kan krig også få fram det beste i mennesker.

«Harmels intense og sterke fortelling formidler et budskap om at alle har en unik mulighet til å stå opp mot urett. Dette er en hyllest til de som tør.» Publishers Weekly

Sterkt og gripende forfatterskap

Der valmuene vokser er Harmels fjerde bok på norsk, og hennes tre tidligere bøker har fenget, grepet og berørt tusenvis av lesere. Harmels forfatterskap er kjennetegnet av levende romankarakterer som man blir oppriktig glad i, og sterke menneskeskjebner som setter dype spor i leseren.

Så lenge det er stjerner på himmelen

I en alder av trettiseks år er Hope McKenna-Smith ikke ukjent med dårlige nyheter. Moren er død av kreft, mannen forlot henne for en tjuetoåring, og bankkontoen er nesten tom. Drømmen om å bli advokat er for lengst lagt død, og hun driver et familiebakeri på konkursens rand i Cape Cod samtidig som hun oppdrar et urolig barn på terskelen til tenårene.

Hopes elskede, franskfødte bestemor, Mamie, er i ferd med å forsvinne inn i Alzheimerståken. Men i et sjeldent øyeblikk av klarhet innser Mamie at med mindre hun forteller Hope om sin fortid, så vil hemmelighetene hun har båret i så mange år være tapt for alltid. Dermed avslører hun noen få, mystiske fliker av en tragisk historie i Paris, og sender Hope avgårde til Frankrike i håp om å avdekke en sytti år gammel gåte …

«Kristin Harmel skriver med så stor innsikt og innlevelse at personene hennes blir værende hos deg lenge etter at du er ferdig med boken.» Emily Giffin, bestselgende forfatter


Les mer og bestill Så lenge det er stjerner på himmelen på cappelendamm.no.

Livet som var ment for deg

Å finne den store kjærligheten er som å vinne i livets lotteri. Så når du finner den ikke bare én, men hele to ganger, er du heldig. Derfor blir den unge enken Kate Waithman overrasket over sine egne følelser da kjæresten frir.

Plutselig begynner hun å ha merkelige, livaktige drømmer om sin første ektemann. Det er som en parallell verden der Patrick aldri døde, der de har fått datteren Hannah sammen og der Kate føler seg mer hjemme enn i det virkelige liv. Men hva er egentlig virkelig, og hvor hører Kate hjemme?

«Den nyeste boken fra Harmel er en gripende historie om å finne tilbake til lykken etter å ha opplevd sorg og skyldfølelse.» Booklist


Les mer og kjøp Livet som var ment for deg på cappelendamm.no.

Når vi møtes igjen

En dag mottar Emily, som nettopp har mistet bestemoren sin, et vakkert maleri som viser en ung kvinne som står midt i en åker under en lilla himmel. Kvinnen ligner på Emilys bestemor, men det fulgte ikke noe annet med bildet enn en håndskrevet lapp: «Han elsket henne hele tiden».

Når Emily begynner å nøste i dette mysteriet, leder sporene henne til en fangeleir i Florida, der tyske krigsfanger jobbet for amerikanske bønder. Men hva har alt dette med maleriet å gjøre? For å finne svar på det spørsmålet, må Emily legge ut på en reise som tar henne til München og tilbake til Atlanta og kunstnermiljøet der …

«Når vi møtes igjen er kanskje en av de mest gripende og sterkeste historiene som er fortalt.» RT Book Reviews


Kjøp Når vi møtes igjen på cappelendamm.no.

Kristin Harmel

Foto: Robin Gage

Kristin Harmel er journalist og forfatter. Der valmuene vokser er hennes fjerde bok på norsk, etter Så lenge det er stjerner på himmelen (2013), Livet som var ment for deg (2016) og Når vi møtes igjen (2017). Hun bor i Orlando, USA, sammen med sin ektemann og deres lille sønn. Bøkene hennes er utgitt i 15 land.

Ønsker du å holdes oppdatert på boknyheter fra Cappelen Damm, meld deg på nyhetsbrev her!