Sarah Jio deler glimt fra hverdagskaoset i amerikansk hjemmekarantene

SkjønnlitteraturRomanerSarah Jio deler glimt fra hverdagskaoset i amerikansk hjemmekarantene

Bestselgerforfatter og trebarnsmor Sarah Jio står opp klokken 4 hver morgen for å skrive, og nøler ikke med å gi guttene sine frossenpizza og mer skjermtid enn før. Her forteller hun om inntrykk fra karantenetiden, og plukker ut høydepunkter blant egne Instagram-poster fra hjemmelivet.

Estimert lesetid 5min
Collage av Instagram-bilder postet av forfatter Sarah Jio
Forfatter og norgesvenn Sarah Jio deler små og store øyeblikk fra sin «stay at home»-periode på Instagram. Med barna og den lille valpen Goldie hjemme er det nok å gjøre mellom skriveøktene. (Foto hentet fra @sarahjio på Instagram)

Mens Norge er i ferd med å åpne samfunnet forsiktig opp igjen, er det fremdeles strenge pålegg om å holde seg hjemme i de amerikanske storbyene. Sarah Jio, som bl.a. står bak bestselgeren Alle blomstene i Paris, bor i Seattle med mann, tre egne barn og tre bonusbarn, og hadde nylig deadline på sin nyeste bok. Selv en vanligvis ganske så glamorøs og effektiv forfatter kan bli slått ut av noe slikt.

Fikk litt panikk

– Da jeg fikk vite at skolene skulle være stengt ut året her i Seattle, skal jeg innrømme at jeg fikk litt panikk. Med en ny roman som skulle sendes til trykk i slutten av april og tre gutter på 13, 11 og 9 år hjemme på fulltid, hadde jeg faktisk ingen idé om hvordan jeg skulle få skrevet ferdig, sier Sarah Jio.

Hun påpeker raskt at hun jo ikke er alene om å være i en slik situasjon.

– Viruset har kastet om på foreldres arbeidshverdag verden over. Som alle andre har jeg måttet tenke nytt.

Kjøp Alle blomstene i Paris som e-bok her

https://www.instagram.com/p/B_XwNsXgO8Z/?utm_source=ig_web_copy_link

– Hallo frossenpizza!

For henne selv har det betydd å stå opp ekstra tidlig for å skrive – vi snakker klokken 4 om morgenen de fleste dager – lenge før guttene hennes starter dagen sin.

– Jeg jobber aller best i morgentimenes stillhet – med mengder av kaffe!, forteller Jio.

– Jeg har også tillatt meg selv å forenkle mange av oppgavene i hjemmet og å ikke være så streng med meg selv som forelder. Jeg elsker for eksempel å lage mat og bake, men nå bestemte jeg meg for at det var ok å ta ting ned noen hakk på kjøkkenet – så hallo, frossenpizza!

Hvis det at guttene spiller Minecraft litt lenger gjør at jeg kan få skrevet ferdig et kapittel, så blir det slik.

Sarah Jio

Hun har også alltid vært mammaen som uroer seg for om ungene leker nok ute, og gjør sitt beste for å stå imot ønskene om mer skjerm- og TV-tid. Men også her har hun måttet fire på egne krav.

– Hvis det at guttene spiller Minecraft litt lenger gjør at jeg kan få skrevet ferdig et kapittel, så blir det slik. Dette er ikke for alltid (det håper jeg iallfall ikke!), og jeg tror det er en god ting at foreldre heller gir seg selv og sine barn en klapp på skulderen nå når vi alle gjør vårt beste, sier Jio.

https://www.instagram.com/p/B-p7PL-A3Q6/?utm_source=ig_web_copy_link

Fant trygghet i å skrive

Jio betrakter seg selv som et følelsesmenneske, og er i tillegg veldig sosial.

– I denne tiden har jeg savnet familien og vennene mine. Jeg savner også friheten til å gå i butikker, ta med barna på biblioteket og å nyte et deilig restaurantmåltid, forteller Jio.

På tross av at hun oftest ser på seg selv som positiv, har hun også kjent på noen nedturer. Livet har av og til føltes repetitivt og trist i disse mange ukene.

– Det som likevel har bidratt til å muntre meg opp, er å finne glede i de små tingene. Det kan være en vakker rød tulipan som blomstrer i hagen, noe morsomt min yngste sønn akkurat sa, eller barnas begeistring for et nybakt brød, forteller Jio.

– Jeg har også funnet mye trygghet i den nye romanen min, som jeg akkurat ble ferdig med. Jeg kjente faktisk på en liten tristhet da jeg kom til siste side. Jeg hadde tross alt tilbragt veldig mye av den siste tiden sammen med karakterene mine – faktisk hver morgen!

Valpelykke

Hun er glad i den spesielle og nedstressende følelsen det å forsvinne inn i en bok gir. I tillegg har familien hatt enormt mye glede av sin nye valp Goldie. Hun kommer bort og koser hver morgen mens Jio sitter og skriver.

– Jeg aner ikke hvordan vi klarte å time det å få en valp så godt – det var selvsagt ren flaks. Vi brakte henne hjem kort tid før alle karantenereglene kom. Hvem kunne tro at vi skulle få en så søt, komisk og fluffy liten «karantenebuddy»? Guttene mine er besatt av henne, og det samme er jeg, sier Sarah Jio.

https://www.instagram.com/p/B-rt49wgnk8/?utm_source=ig_web_copy_link

Matkøen som har brent seg fast i minnet

Ettersom smittefrykten fremdeles er stor i Statene, beveger Jio seg sjelden utenfor huset. Men ett bilde fra en kjøretur for ikke så lenge siden har brent seg fast i bevisstheten for alltid.

– Jeg kjørte hjem fra apoteket da jeg passerte en dagligvarebutikk hvor jeg før pleide å handle innimellom. Utenfor inngangen var det en lang kø med mennesker som gikk rundt hele parkeringsplassen og fortsatte videre nedover veien. Alle hadde på seg maske og sto ca. to meter fra hverandre. Selvsagt var ikke noe av dette helt nytt for meg – maskene, den sosiale distanseringen – men, av en eller annen grunn, det å se et en gang så normalt sted i livet mitt bli forvandlet til det som så ut som en scene fra en dystopisk film, det kommer jeg aldri til å glemme, forteller Jio.

Ser lyst på framtiden

Hun ser for seg at hun som eksentrisk, gammel bestemor vil ha mange historier hun kan fortelle barnebarna om hvordan livet slik vi kjente det forandret seg for alltid.

– Jeg er selvsagt takknemlig over at alle i familien min er så friske som vi er, men jeg sørger også over vår tidligere måte å leve på. Jeg savner virkelig det livet, og håper at vi snart vil finne vår vei tilbake til det, avslutter hun.

https://www.instagram.com/p/B_V5ROkgCF6/?utm_source=ig_web_copy_link