Roy Jacobsens episke krigsfortelling: «Rommer selve kjernen i det klassiske Europas historie»

SkjønnlitteraturRomanerRoy Jacobsens episke krigsfortelling: «Rommer selve kjernen i det klassiske Europas historie»

Med «Grenser» rettet Roy Jacobsen blikket mot Europa og viste sitt store spennvidd som forfatter med en episk fortelling fra andre verdenskrig.

Estimert lesetid 3min
Kollasj av boka «Grenser» og Roy Jacobsen
Roy Jacobsens «Grenser» fra 1999 er en svimlende fortelling om andre verdenskrig i Europa – «en stor europeisk roman». (Foto: Lina Hindrum / Guri Pfeifer)

I 1999 var Roy Jacobsen allerede et av de største navnene i norsk samtidslitteratur. Seierherrene hadde gått sin seiersgang i først halvdel av 90-tallet, med svimlende salgstall, Bokhandlerprisen og nominasjon til Nordisk råds litteraturpris. Men der dét på mange måter var en erkenorsk fortelling om den store klassereisen og nasjonens rivende utvikling på 1900-tallet, retter Jacobsen i 1999 blikket mot Europa i det som ble kalt en «en stor europeisk roman» – den episke krigsfortellingen Grenser.

På Roy Jacobsens 60-årsdag i 2014, påpekte Aftenpostens Harald Stanghelle nettopp det europeiske i hans forfatterskap: «Ta Grenser, en roman som rommer selve kjernen i det klassiske Europas historie i forrige århundre. En roman som gir utfyllende mening til at Roy Jacobsen selv er blitt kalt ‘Europeeren fra Årvoll’», skrev den tildigere sjefsredaktøren.

Romanen viser samtidig Jacobsen sitt store spennvidd som forfatter: Grenser hopper frem og tilbake i tid og sted, fra Luxemburgs grensetrakter på slutten av 1800-tallet til beleiringen av Stalingrad under andre verdenskrig.

NRKs anmelder lot seg imponere av forfatterens detaljkunnskap: «Jacobsen besitter et inngående kjennskap til det lille landets historie og natur, og skriver meget vakkert om det. Grundig har han også satt seg inn i hvorledes slaget om Stalingrad artet seg og der sentrale luxemburgere var med».

For dette er virkelig en stor fortelling om Europas historie og en krigsroman skildret med et presisjonsnivå som gjør at du føler kruttrøyken siver inn over lesestolen.

«Deler av romanen kan leses som krigsreportasje, og Jacobsen bekler rollen som krigskorrespondent med bravur», mente Dagbladets anmelder Øystein Rottem.

Akkurat nå får du Grenser på tilbud til kun 99,- på cappelendamm.no.

KURATERT LITTERÆRT PÅFYLL

Ukas perle

I spalten Ukas perle trekker vi hver uke frem en litterær klassiker vi mener fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Bøkene har vidt forskjellig tematikk, men har det til felles at de er av høy kvalitet, samtidig som de er forholdsvis korte og lettleste. Litterært påfyll, kuratert for deg som ikke alltid har tid til å holde deg oppdatert på det nyeste i bokjungelen.

Ukas perle får du til nedsatt pris på cappelendamm.no.

Nysgjerrig på mer? Her er et lite utvalg av tidligere perler:

Alle Ukas perle-sakene finner du her.

Umulige valg, tvilens forbannelse og krigens vilkårlighet

Likefullt er Grenser en blanding av fiksjon og fakta som overgår det rent historiske vitnesbyrdet. Vi møter belgieren Markus, som etter krigen utgir seg for å være blind, selv om synet et intakt bak de mørke brillene. Den eneste innvidde i hemmeligheten hans er lille Robert, sønn av en amerikansk soldat som krigen har slukt. Det er til Robert Markus forteller sin historie, som også er historien om beleiringen av Stalingrad, en historie om umulige valg, tvilens forbannelse og krigens vilkårlighet.

«Et høydepunkt i Roy Jacobsens forfatterskap»

Mottakelsen av boka markerte nok en seier for Roy Jacobsen. «Et høydepunkt i Roy Jacobsens forfatterskap», mente Dagbladets Rottem, men VGs Tinic Talén trillet 6-eren på terningen og beskrev boka som «Rå, uhyggelig og spennende». Med sine 300 sider er boka litt lenger enn de vi pleier å trekke frem i denne spalten, men som Dagsavisens Kjell Olaf Jensen poengterte: «Man klarer ikke legge fra seg denne boken, og man beklager det når man er til ende».

Romanen gikk heller ikke upåaktet hen i utlandet. World Literature Today sparer ikke på kruttet og kaller boka en «sweeping masterpiece». Kirkus Review kaller Grenser «en kunstferdig dekonstruksjon av nasjonalisme gjennom et prisme av personlig tap og forsoning», og konkluerer: «Les Jacobsens roman nøye og nyt temaene og bildene.»

Akkurat nå får du Grenser på tilbud til kun 99,- på cappelendamm.no.