«Hun som går» er en lavmælt, litterær perle om krigens brutale realiteter

SkjønnlitteraturRomaner«Hun som går» er en lavmælt, litterær perle om krigens brutale realiteter

En sterkt berørende fortelling om en ung jentes bokstavlig talt fastbundede liv under borgerkrigen i Syria, fra en av arabaisk samtidslitteraturs sterkeste stemmer.

Estimert lesetid 3min
Foto av boka «Hun som går» av Samar Yazbek
«Det er en genial romankarakter som Samar Yazbek skriver fram … Den litterært begavede, men uvitende Rima registrerer uten helt å forstå, uten å tolke og uten å ta parti», skriver Göteborgsposten om «Hun som går». (Foto: Lina Hindrum)

Den syriske journalisten og forfatteren Samar Yazbek (f. 1970) har markert seg som en av de viktigste stemmene i arabisk samtidslitteratur.

Hun som går er den unge jenta Rimas vimsete fortelling om livet sitt, der den syriske borgerkrigens grusommheter pipler frem mellom linjene.

«Kontrasten mellom den milde og smårare fortellermåten og de forferdelig harde realitetene i romanen er kraftfull. Rima underdramatiserer og gjør fortellingen åpen og tilgjengelig for oss», skriver Dagbladet i sin terningkast 5-anmeldelse.

Akkurat nå får du Hun som går til kun 99,- på cappelendamm.no.

KURATERT LITTERÆRT PÅFYLL

Ukas perle

I spalten Ukas perle trekker vi hver uke frem en litterær klassiker vi mener fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Bøkene har vidt forskjellig tematikk, men har det til felles at de er av høy kvalitet, samtidig som de er forholdsvis korte og lettleste. Litterært påfyll, kuratert for deg som ikke alltid har tid til å holde deg oppdatert på det nyeste i bokjungelen.

Ukas perle får du til nedsatt pris på cappelendamm.no.

Nysgjerrig på mer? Her er et lite utvalg av tidligere perler:

Alle Ukas perle-sakene finner du her.

Fortelling fra helvete

Jeg har allerede sagt det, men jeg må sikkert minne deg på det: Det er ikke tankene som styrer meg; det er bena som styrer dem. Jeg greier ikke å stoppe de forbannede bena.

Rima sitter bundet fast i en kjeller utenfor Damaskus. Hele livet har de rastløse beina hennes villet gå av sted med henne. Men der hun tidligere ble stoppet av morens frykt for at hun skulle løpe sin vei, er det nå krigen som truer og kommer stadig nærmere.

For å ta kontroll over redselen og maktesløsheten i kjellerrommet begynner hun å skrive ned historien sin. Hun greier ikke å ta volden inn over seg, men søker tilflukt i en fantasiverden.

Hun faller intuitivt inn i digresjoner, henter seg inn igjen. Forteller om hvordan bena hennes vil ta henne ut, om moren som kaster leppestiften sin når hun tar henne i å bruke den, om broren som studerer på universitetet.

Samar Yazbek (f. 1970) er født i Jableh, Syria, er journalist og har utgitt en rekke bøker. For dagboken ”A Woman in the Crossfire”, en personlig fortelling om hennes opplevelser under starten på den syriske revolusjonen, ble hun tildelt 2012 PEN Pinter Prize og 2012 Swedish Tucholsky Prize.

«Genial romankarakter»

Kristeligt Dagblad beskriver Hun som går som «Et stumt skrik fra Syrias helvete».

Leseren kommer tett på de umenneskelige lidelsene under borgerkrigen i Syria. Men det er også en fortelling om å lese og å skrive, om å finne sitt sted i verden, uansett omstendigheter.

Mattias Hagberg i Göteborgsposten skriver: «Det er en genial romankarakter som Samar Yazbek skriver fram … Den litterært begavede, men uvitende Rima registrerer uten helt å forstå, uten å tolke og uten å ta parti.»

En viktig stemme

Yazbek, som nå bor i Paris, har markert seg som en viktig stemme for jenter og kvinner i Syria. Hun har vært aktiv i organisasjoner både for barn og kvinners rettigheter, og journalisters ytringsfrihet. I 2012 ble hun tildelt PEN Pinter Prize for dagboken A Woman in the Crossfire, som dokumenterer de første månedene av borgekrigen. Her dokumenterte hun både egne og andres fortvilte erfaringer fra den syriske revolusjonen og regimets brutale svar på de tidlige protestene.

Kathrine Tschemerinsky i Weekendavisen beskriver hva det er Yazbek får til som berører henne så sterkt som leser:

«(…) det skyldes – i tillegg til den grusomme virkelighet den beskriver – Yazbeks sans for detaljer, så som fargen på husmurene da gassbombene faller.»

Boka er oversatt til norsk av Oda Myran Winsnes.

Akkurat nå får du Hun som går til kun 99,- på cappelendamm.no.